«Γιγάντωση διαφθοράς λόγω νεοφιλελευθερισμού»

«Γιγάντωση διαφθοράς λόγω νεοφιλελευθερισμού»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον νεοφιλελευθερισμό απέδωσε τα φαινόμενα διαφθοράς στην Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας χθες το πρωί σε ημερίδα που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Ο κ. Δραγάσακης αναφέρθηκε στην κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στο κράτος και τους θεσμούς στη χώρα μας, υπόβαθρο της οποίας είναι «η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων» και «η ασυδοσία των συμφερόντων», που «γιγαντώθηκαν στο ιδεολογικό θερμοκήπιο του νεοφιλελευθερισμού».

Στον σύντομο δικό του χαιρετισμό, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, τόνισε ότι σε εποχές όπου «ο λαός χειμάζεται» από την οικονομική κρίση «απαιτεί δικαιοσύνη». Απέδωσε, μάλιστα, τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση στην προσήλωσή της στην καταπολέμηση της διαφθοράς. «Αυξάνονται και πληθύνονται οι χαλκευμένες ειδήσεις», είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος, μιλώντας για το «θράσος των εκπροσώπων της διαπλοκής», που «πανικόβλητοι» βλέπουν να χάνουν την επιρροή τους στην ελληνική κοινωνία.

Επιθετικός εμφανίστηκε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ. Το στέλεχος των ΑΝΕΛ, αφού τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει την πάταξη της διαφθοράς ως προτεραιότητα «στο ανώτατο επίπεδο», δήλωσε: «Εμείς δεν είμαστε πιασμένοι από τα οικονομικά συμφέροντα των μαφιόζων». Αναφερόμενος σε όσους εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο καπνού και άλλων προϊόντων, είπε ότι «θέλουμε να τσακίσουμε αυτές τις εγκληματικές οργανώσεις» και ζήτησε τη συνδρομή του ΟΟΣΑ, ο οποίος εκπροσωπήθηκε στο συγκεκριμένο πάνελ από τη Γκαμπριέλα Ράμος, προϊσταμένη της συντονιστικής επιτροπής ΟΟΣΑ-Ελλάδας. Ο κ. Κουίκ επίσης αναφέρθηκε στις λίστες με καταθέτες του εξωτερικού, λέγοντας ότι ήδη έχουν αρχίσει να επιστρέφουν «τα κλεμμένα». Εκανε μάλιστα ειδική μνεία στη λίστα Μπόργιανς, κατηγορώντας την κυβέρνηση Σαμαρά ότι δεν την αξιοποίησε για να προστατεύσει πολιτικούς φίλους του τότε πρωθυπουργού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης συνέδεσε την υπέρβαση του στόχου του Σεπτεμβρίου για τα έσοδα με τον «συνεχή αγώνα» της κυβέρνησης κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου (χωρίς όμως στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό αυτό). Ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής αναφέρθηκε στη νέα διαφάνεια στους φορολογικούς ελέγχους και τόνισε ότι όποιος φορολογούμενος υποστεί τον παραμικρό εκβιασμό από ελεγκτές μπορεί να απευθυνθεί απευθείας στο γραφείο του.

Η κ. Ράμος του ΟΟΣΑ σημείωσε ότι η διαφθορά αποτελεί «πραγματικό καρκίνο» και ότι χώρες με υψηλούς δείκτες διαφθοράς δυσκολεύονται να προσελκύσουν ταλέντο και ξένες επενδύσεις. Εντόπισε δε τρεις τομείς-κλειδιά για την καταπολέμησή της στην Ελλάδα: την άμυνα, την υγεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τέλος, ο Ντανιέλε Ντότο της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ε.Ε. (SRSS) εκτίμησε το κόστος της διαφθοράς στην Ελλάδα στα «20 δισ. ετησίως». Μέγεθος «κοινωνικά απαράδεκτο και άδικο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή