«Να σταματήσουν πιέσεις και παρεμβάσεις»

«Να σταματήσουν πιέσεις και παρεμβάσεις»

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δύο σκληρότατες ανακοινώσεις, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι κάλεσαν χθες τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσουν ότι η Δικαιοσύνη είναι πυλώνας της Δημοκρατίας και να πάψουν εδώ και τώρα τις προσπάθειες χειραγώγησής της. Αφορμή στάθηκαν, βέβαια, οι παραιτήσεις των δύο αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας από την Ενωση Δικαστών, οι οποίες από μόνες τους σύμφωνα με την αντιπολίτευση καταδεικνύουν ότι η «κατάσταση έχει γίνει θεσμικά επικίνδυνη».

«Η επιβεβαίωση, μέσω των καταγγελιών τους, ότι η ματαίωση της διάσκεψης του ΣτΕ για την αδειοδότηση των καναλιών αποτελεί μορφή αρνησιδικίας, αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την κρίση στην οποία έχει περιέλθει η Δικαιοσύνη από κάθε είδους εξωτερικές παρεμβάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ, Θοδ. Παπαθεοδώρου, καλώντας επιπλέον τους δικαστές «να προστατεύσουν το κύρος και τον ρόλο τους μακριά από κάθε πολιτική σκοπιμότητα».

Ακόμη πιο αιχμηρή ήταν η ανακοίνωση του Ποταμιού. «Οι ηχηρές παραιτήσεις των δύο αντιπροέδρων του ΣτΕ, Κ. Σακελλαροπούλου και Χρ. Ράμμου, εξαιτίας της ανακοίνωσης για την αναβολή της διάσκεψης στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, και κυρίως τα όσα πολύ σοβαρά καταγγέλλουν, αποδεικνύουν ότι η κατάσταση στη Δικαιοσύνη έχει γίνει θεσμικά επικίνδυνη. Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να σταματήσουν τις πιέσεις και να καταλάβουν ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι και δεν θα γίνει παράρτημα της εξουσίας τους», ανέφερε το κόμμα του κ. Θεοδωράκη.

Αφορμή για κριτική στην κυβέρνηση προκάλεσε και η διένεξή της με την Εκκλησία. Το ΚΚΕ χαρακτήρισε «μεγάλες τις ευθύνες της» για τον τρόπο που ανοίγει σοβαρά ζητήματα, αλλά επέκρινε με οξύτητα και τον Αρχιεπίσκοπο για τις προχθεσινές τοποθετήσεις του, που κατά το ΚΚΕ «αποτελούν ανιστόρητες αναφορές επηρεασμένες από πρωτόγονο αντικομμουνισμό».

«Δεν είναι ώρα για έναν νέο διχασμό. Η κοινωνία έχει να λύσει τα δικά της προβλήματα. Συγκρούσεις όπως αυτές που έκανε η Εκκλησία με αφορμή τις ταυτότητες, τον πολιτικό γάμο, το σύμφωνο συμβίωσης, δεν πρέπει να ξαναγίνουν. Αντιθέτως, όλοι πρέπει να μετέχουν σε ένα διάλογο χωρίς ταμπού τόσο για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών όσο και για τις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας», ήταν το σχόλιο του Ποταμιού για το ίδιο θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή