«Φρένο» Μαξίμου στα εκλογικά σενάρια

«Φρένο» Μαξίμου στα εκλογικά σενάρια

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πίεση που ασκούν τα πολλαπλά ανοικτά μέτωπα της κυβέρνησης στις σχέσεις με την Εκκλησία, τη Δικαιοσύνη, αλλά και τις εσωτερικές τριβές που φαίνεται ότι ταλανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αντεπεξέλθει το Μέγαρο Μαξίμου. Στο πρώτο μέτωπο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, να διατηρήσει την καλή σχέση με τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και να μην υποχωρήσει άτακτα από τη νομοθετική πρωτοβουλία για τα Θρησκευτικά, που αποτελεί μία από τις ελάχιστες κινήσεις που ικανοποιούν τα «αριστερά» ένστικτα του ΣΥΡΙΖΑ. Στο μέτωπο της Δικαιοσύνης, η παραίτηση δύο αντιπροέδρων του ΣτΕ από την Ενωση Δικαστών συνιστά ακόμη ένα πλήγμα στην εικόνα της κυβέρνησης, η οποία επ’ αυτού αποδίδει ευθύνες στις πιέσεις που δημιούργησε η Ν.Δ. λόγω του χειρισμού που τήρησε έναντι του ανωτάτου δικαστηρίου. Χθες, μάλιστα, από το Μέγαρο Μαξίμου τόνιζαν ότι «η ακαριαία αντίδραση της Ν.Δ. στην παραίτηση δύο δικαστικών από την Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, αλλά και τα όσα ανέφερε χθες στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης καθιστούν σαφές, ακόμη και στον πλέον ανυποψίαστο πολίτη, το ποιος προσπαθεί, με κάθε μέσον και τρόπο, να επηρεάσει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».

Από την κυβέρνηση επιθυμούν να εκπέμψουν εικόνα σταθερότητας μέσα από μια σειρά πρωτοβουλίες. Σήμερα, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τα μέλη της Επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και, πρακτικά, θα ξεκινήσει τη σχετική συζήτηση, με σκοπό οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες να αρχίσουν τον προσεχή Μάρτιο. Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης περιέγραψε χθες σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης. Σύμφωνα με τον κ. Βούτση, πρώτος στόχος είναι να κλείσει και η δεύτερη αξιολόγηση εντός του τρέχοντος έτους, με την προσδοκία ότι η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει έως τον Δεκέμβριο. Ενδιαμέσως, η κυβέρνηση θα προωθήσει τα νομοσχέδια για το «πλαστικό χρήμα» και τα αδήλωτα εισοδήματα. Οταν ο κ. Βούτσης ερωτήθηκε αν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, είπε: «Είσαι καλά; Τι λες τώρα; Θα εξαντλήσουμε τη περίοδο κατά το Σύνταγμα κανονικότατα, γιατί έτσι πρέπει». Ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι προφανώς «ουδείς μπορεί να είναι απόλυτος», ωστόσο η κυβέρνηση επιθυμεί να εξαντλήσει την τριετία που απομένει.

Απόψε, με αφορμή τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, ο κ. Τσίπρας θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συζητήσουν. Η πρόσκληση εστάλη προς την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Τσίπρα, ωστόσο η συνάντηση εξητείτο εδώ και καιρό από τους βουλευτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή