Η Ν.Δ. εγείρει ζήτημα δημοκρατίας λόγω των παραιτήσεων

Η Ν.Δ. εγείρει ζήτημα δημοκρατίας λόγω των παραιτήσεων

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζήτημα δημοκρατίας, εξαιτίας της προσπάθειας της κυβέρνησης να υπονομεύσει τη Δικαιοσύνη, θέτει εκ νέου η Ν.Δ., με αφορμή την παραίτηση των δύο αντιπροέδρων του ΣτΕ από την Ενωση Δικαστικών Λειτουργών. Λίγες ώρες αφότου ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη ματαίωση της διάσκεψης του ΣτΕ και απηύθυνε μήνυμα προς τους δικαστικούς λειτουργούς να μην καθυστερήσουν άλλο να αποφανθούν για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά, η Πειραιώς κάνει λόγο για σοβαρές δυσλειτουργίες, περίεργες μεθοδεύσεις και απαράδεκτες κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

Στο κλίμα της παρέμβασης του προέδρου της Ν.Δ. στη ΔΕΘ, όπου ο κ. Μητσοτάκης είχε υποστηρίξει ότι η κατάσταση στη χώρα «βρίσκεται στα όρια της εκτροπής», η Πειραιώς σχολίασε την παραίτηση των αντιπροέδρων του ΣτΕ με αιχμές για μεθοδεύσεις και με τη δέσμευση ότι είναι θέμα «δημοκρατικής ευθύνης και καθήκοντος» για τη Ν.Δ. να μην επιτρέψει οποιασδήποτε μορφής υπονόμευση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Η ανακοίνωση της Πειραιώς ήλθε λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε ανεβάσει τους τόνους για τις εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης και είχε προχωρήσει από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος σε μια ασυνήθιστη παρέμβαση. Στηλίτευσε τη ματαίωση της διάσκεψης του ΣτΕ και την καθυστέρηση του δικαστηρίου να αποφανθεί επί της συνταγματικότητας του νόμου Παππά, απόφαση που, όπως υπογράμμισε, έπρεπε να είχε ληφθεί πριν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και απηύθυνε μήνυμα ότι δεν επιτρέπεται άλλη καθυστέρηση από την πλευρά της Δικαιοσύνης. Προβληματισμός υπάρχει στις τάξεις της Πειραιώς και για τις προεκτάσεις του «εμφυλίου» που προκαλεί η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών στον χώρο της Δικαιοσύνης. Κι αυτό, διότι ανεξαρτήτως της απόφασης του ΣτΕ, η κρίση τραυματίζει τον θεσμό με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον. Την ατμόσφαιρα αυτή μετέφερε χθες και ο Νίκος Δένδιας δηλώνοντας ότι οι παραιτήσεις των αντιπροέδρων του ΣτΕ υποδεικνύουν ότι η κρίση στη Δικαιοσύνη βαθαίνει.

Από την Πειραιώς, πάντως, προαναγγέλλουν «σκληρό ροκ» κατά την εμφάνιση του Νίκου Παππά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής την Παρασκευή. Σημειώνεται ότι η Ν.Δ. έχει ζητήσει επανειλημμένα την εμφάνισή του ενώπιον της επιτροπής, κατηγορώντας μάλιστα την πρόεδρό της για κωλυσιεργία. Προϊδέασε μάλιστα για το κλίμα σημειώνοντας –με αφορμή τις καταγγελίες του Δημήτρη Κοντομηνά– ότι επιβεβαιώνεται για τον διαγωνισμό-παρωδία και ότι γι’ αυτόν «και για πολλά άλλα» ο υπουργός Επικρατείας θα πρέπει να ετοιμάσει την «απολογία» του.

Και ενώ ο πρόεδρος της Ν.Δ. ετοιμάζεται σήμερα για τον νέο σταθμό της περιοδείας του (Αιτωλοακαρνανία) στο πλαίσιο του «ανοίγματος στην κοινωνία», στη συνάντηση που είχε χθες με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του πολιτικού γραφείου και της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας Λιου Γιουνσάν, του οποίου πρόσκληση να επισκεφθεί το Πεκίνο αποδέχθηκε, μίλησε για «στρατηγική συνεργασία» των δύο χωρών, ενώ ο Kινέζος αξιωματούχος αναγνώρισε ότι η Ν.Δ. πρωτοστάτησε ως κυβέρνηση στην κατεύθυνση αυτής της συνεργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή