Ηλεκτρονική υποβολή «πόθεν έσχες» με επισύναψη δικαιολογητικών

Ηλεκτρονική υποβολή «πόθεν έσχες» με επισύναψη δικαιολογητικών

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέος τρόπος ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης προβλέπεται στην τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, οι υπόχρεοι υποβολής πόθεν έσχες θα πρέπει να επισυνάπτουν στις δηλώσεις τους αντίγραφα των εγγράφων που αποδεικνύουν τη δηλούμενη περιουσιακή κατάσταση. Αυτό ισχύει για τους υπόχρεους σε κατάθεση πόθεν έσχες τόσο στη αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όσο και στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, παρουσίασε την τροπολογία στη Βουλή. Υποστήριξε πως αποτελεί έναν τρόπο επιτάχυνσης των ελέγχων και περαιτέρω διαφάνειας σε αυτούς, καθώς και την προσπάθεια της αρμόδιας Επιτροπής και Αρχής να δημιουργηθεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων.

Αντιδράσεις υπήρξαν από τον Γιάννη Κουτσούκου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο οποίος χαρακτήρισε την τροπολογία «διόρθωση της τελευταίας νομοθετικής παρέμβασης της κυβέρνησης για την αφαίρεση δικαιώματος των πολιτικών προσώπων να διαθέτουν offshore εταιρίες».

Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός ζήτησε την κατάθεση της τροπολογίας σε κατεπείγον νομοσχέδιο λόγω της έναρξης υποβολής των δηλώσεων στις 15 Οκτωβρίου, όμως η επιλογή αυτή ερμηνεύθηκε από πολλούς ως προσπάθεια να συμπεριληφθούν στο νέο καθεστώς οι υπερθεματιστές των τηλεοπτικών αδειών, δεδομένου ότι συμπεριλαμβάνονται στους υπόχρεους υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή