ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Κοινωνικό νομοσχέδιο αυξάνει τις δόμες στο δημόσιο

voyli-koinoniko-nomoschedio-ayxanei-tis-domes-sto-dimosio-2154299

Νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της» κατατέθηκε της Πέμπτης στη Βουλή από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης». Οπως έγινε γνωστό, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς επεξεργασία από την Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων την προσεχή Τρίτη.

«Με το σχέδιο νόμου δίνεται η δυνατότητα παραγωγικής, κοινωνικής και οικολογικής ανασυγκρότησης, ως παράγοντας ανάδειξης αναγκών και δυνατοτήτων από την ίδια την κοινωνία, αλλά και ως παράγοντας ανταπόκρισης στις κατευθύνσεις των σχετικών επιλογών της πολιτείας», σημειώνεται στην αιτιολογική Εκθεση που συνοδεύει το νομοθέτημα, και προστίθεται ότι έρχεται να καλύψει το θεσμικό κενό που υπήρχε στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων που διεθνώς περιγράφονται ως «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία».

Οπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η υλοποίηση των διατάξεων του νόμου συνεπάγεται επιβάρυνση επί του κρατικού προϋπολογισμού, άλλες προσδιοριζόμενες και άλλες όχι. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι προκύπτει: «Ετήσια δαπάνη ύψους περίπου 662 χιλ. ευρώ» που αφορά τη σύσταση δύο θέσεων Ειδικών Γραμματέων, την αμοιβή ειδικών συμβούλων και συνεργατών «που θα στελεχώσουν τα γραφεία των Ειδικών Γραμματέων», τη σύσταση 24 θέσεων προσωπικού, διαφόρων κατηγοριών, για την κάλυψη των αναγκών των Ειδικών Γραμματειών», την «καταβολή επιδόματος θέσεως ευθύνης στους προϊσταμένους των συνιστώμενων οργανικών μονάδων», και την «αντιμετώπιση λειτουργικών εξόδων».