ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Ασυνήθιστη η συνάντηση Τσίπρα-δικαστών

venizelos-asynithisti-i-synantisi-tsipra-dikaston-2154308

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με τη φράση «όταν έχει προηγηθεί συζήτηση, πολιτική καταγγελία, ότι την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης αποπειράται να την υπονομεύσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του, είναι τουλάχιστον αντιφατικό, αυτός ο οποίος έχει κατηγορηθεί για απειλή ως προς την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, δηλαδή ο κ. Τσίπρας, να καλεί τους ανώτατους δικαστές για να εμφανιστεί ως εγγυητής της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης», σχολίασε τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι μία τέτοια συνάντηση είναι ασυνήθιστη και πως ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν μπορεί να αναμιγνύονται σε θέματα θεσμικής λειτουργίας της Δικαιοσύνης και θέματα αποδοχών των δικαστικών λειτουργών.

Μιλώντας στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ήταν επικριτικός για την ηγεσία της Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι «οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ο γενικός επίτροπος των Διοικητικών Δικαστηρίων δεν είναι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δικαστικών λειτουργών, υπάρχουν οι δικαστικές ενώσεις για την αποστολή αυτή. Οι πρόεδροι των δικαστηρίων εκπροσωπούν τον θεσμό και άρα το μόνο αντικείμενο συζήτησης που είναι θεμιτό είναι να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

Ειδικότερα, για τις δηλώσεις της κ. Θάνου ανέφερε: «Δεν μπορεί να γίνονται δηλώσεις του τύπου "διασφαλίσαμε τις αποδοχές μας", γιατί είναι σαν να γίνεται μία "συναλλαγή" εντός εισαγωγικών, ότι σας διασφαλίζω τις αποδοχές για να δείτε τι φιλική είναι η κυβέρνηση απέναντι στη Δικαιοσύνη, όταν εκκρεμούν πολύ συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή του Συντάγματος».

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε άναυδος για τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας διότι, όπως εξήγησε, και μόνο η φράση ότι «υποχρέωση του δικαστηρίου είναι να αφουγκράζεται την κοινωνία» προκαλεί θεσμικό τρόμο. «Αποστολή της Δικαιοσύνης δεν είναι να αφουγκράζεται την κοινωνία, αποστολή της Δικαιοσύνης είναι να τηρεί τη νομιμότητα, να διασφαλίζει το κράτος δικαίου, να προασπίζεται τα δικαιώματα ακόμη και όταν αυτά είναι μειοψηφικά και είναι αντιπαθητικά για την κοινή γνώμη, διότι τα ζητήματα των δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου δεν κρίνονται πλειοψηφικά, δεν κρίνονται δημοκρατικά», επεσήμανε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

(πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)