Κόντρα στην Βουλή για την κυβερνητική φορολογική πολιτική

Κόντρα στην Βουλή για την κυβερνητική φορολογική πολιτική

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγάλη επιβάρυνση των πολιτών εξαιτίας της ακολουθούμενης φορολογικής πολιτικής, αποτέλεσε την αφορμή για την εκδήλωση ολιγόλεπτης αλλά σφοδρής σύγκρουσης στη Βουλή της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση.

Η αρχή έγινε, όταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ.Αλεξιάδης, κατά την διάρκεια της διαδικασίας κύρωσης «Πολυμερούς Συμφωνίας Αρμοδίων Αρχών για την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών και διατάξεις εφαρμογής», υποστήριξε πως είναι θετικά για τα δημόσια ταμεία τα διαθέσιμα στοιχεία στο Υπουργείο Οικονομικών. «Είμαστε πάνω από τους στόχους», είπε, για να προσθέσει πάντως: «Δεν περιγράφουμε το δικό μας success story, δεν θριαμβολογούμε. Καταλαβαίνουμε το τί προβλήματα έχουν οι πολίτες και θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση, δηλαδή, στη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, στη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών».

Εκείνη τη στιγμή ο προεδρεύων της συνεδρίασης στην Ολομέλεια, Νικ. Κακλαμάνης σχολίασε: «Επισημαίνω απλά ότι σε όλα όσα είπατε υπάρχει αντίλογος, αλλά δεν είναι της παρούσης», για να προσθέσει: «Δεν ξέρω αν γράφεται μέσα στα χαρτιά και πόσοι Έλληνες πλήρωσαν με πλαστική κάρτα τα έσοδα του Σεπτεμβρίου, γιατί και αυτό έχει τη σημασία του». Για τα όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός αντέδρασαν και από την ΝΔ και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη: «Για τη μεγάλη επιτυχία στα φορολογικά έσοδα, να υπενθυμίσω, κύριε Αλεξιάδη, ότι πρώτον πάρα πολύς κόσμος έχει πληρώσει με πιστωτικές κάρτες εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ» είπε ο κ. Χρ.Δήμας εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Καλά, πάτε καλά; Η ερώτηση δεν είναι ρητορική, ούτε έχω καμιά διάθεση να έχω προσωπικό μαζί σας. Είστε καλά, κύριε Υπουργέ, σε πολιτικό επίπεδο;» είπε σε έντονο ύφος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημ.Συμπαράταξης Α.Λοβέρδος και συνέχισε: «Τι είναι αυτό που σας εμποδίζει να δεχθείτε ποια είναι η αλήθεια; Ότι, δηλαδή, ή τα έσοδά σας θα πάνε καλά παντί αντικοινωνικώ τρόπω και δεν θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης, αλλά θα ματώνει η κοινωνία ή δεν θα πάνε καλά και θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Είστε σε θέση να επαίρεστε για το κυβερνητικό έργο; Ως φορομπήχτης και φοροεισπράκτορας».

Οπως ήταν αναμενόμενο, απάντησε ο κ. Αλεξιάδης: «Αντιλαμβάνομαι πλήρως την επίθεση, αλλά απ’ αυτούς οι οποίοι με κατηγορούν εμένα για φορομπήχτη και φοροεισπράκτορα και πήραν τον φόρο στα ακίνητα στα 600 εκατομμύρια τον χρόνο και τον πήγαν 3,4  δισεκατομμύρια τον χρόνο μάλλον δεν είναι ψόγος, έπαινος είναι». Οσον αφορά δεν τις επισημάνσεις ότι φορολογικές υποχρεώσεις πληρώθηκαν με πιστωτικές κάρτες, είπε: «Δεν έχουμε στοιχεία στο Υπουργείο Οικονομικών. Όποιος έχει, ας τα παρουσιάσει. Εάν κάποιος θεωρεί ότι μέσα στον μήνα Σεπτέμβριο αυξήθηκε τόσο πολύ η πιστοληπτική ικανότητα των Ελλήνων, ώστε πλήρωσαν 5,5 δισεκατομμύρια με πιστωτικές κάρτες, αυτό είναι ένα ευχάριστο νέο για την Κυβέρνηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή