Κυβερνητικές διευκρινίσεις για Θρησκευτικά

Κυβερνητικές διευκρινίσεις για Θρησκευτικά

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Για το μάθημα των Θρησκευτικών ισχύουν τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό και γι’ αυτό κάθε άλλη ενέργεια είναι προσωπικές ερμηνείες». Σε αυτή τη ρητή διαβεβαίωση προς την Εκκλησία προχώρησε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, αφού η Ιεραρχία αντιμετωπίζει με δυσπιστία τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για διάλογο και αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών. «Το συμπέρασμα είναι ότι δεν βγάζω κανένα συμπέρασμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, ο οποίος μετείχε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ενώ σχολιάζοντας τα όσα ακούστηκαν για τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο ότι δάκρυσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανέφερε πως «δεν χρειάζονται λόγια και δάκρυα, αλλά πράξεις».

Ειδικότερα, η κ. Γεροβασίλη προχώρησε στη σχετική δήλωση ύστερα από αίτημα της Ιεραρχίας, η οποία εξέφρασε (μέσω του Γραφείου Τύπου) τη δυσφορία της για το θολό κλίμα για το τι μέλλει γενέσθαι με τα Θρησκευτικά. Οι βολές της Εκκλησίας είναι κατά του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη, ο οποίος φέρεται να τηρεί τη θέση ότι «κανονικότατα προχωρά η εφαρμογή των νέων προγραμμάτων» όπως δήλωσε (ΣΚΑΪ) ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του υπουργού, Τάκης Κατσαρός. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η κ. Γεροβασίλη εξήγησε ότι έγινε αποκοπή των δηλώσεων Φίλη.

«Το κλίμα, όπως μας μεταφέρθηκε στην Ιεραρχία, δημιουργεί προϋποθέσεις να εμπιστευθούμε το πρόσωπο του πρωθυπουργού ότι και ο διάλογος θα είναι ειλικρινής και θα έχει αποτέλεσμα» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεραρχίας, μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, ωστόσο η απόφαση των 80 μητροπολιτών της χώρας είναι ότι «η περαιτέρω στάση της Εκκλησίας θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των εργασιών της Επιτροπής Διαλόγου για το μάθημα των Θρησκευτικών». Μάλιστα, δεν αποκλείεται η σύγκληση της Ιεραρχίας τον Νοέμβριο ώστε να συζητηθούν τα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης και της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.

Από την πλευρά του, χθες, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Γεράσιμος Κουζέλης έστειλε επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο στην οποία αναφέρει ότι το ΙΕΠ είναι ανοικτό στον διάλογο για να βελτιωθούν τυχόν αστοχίες στα νέα προγράμματα σπουδών, τονίζοντας πάντως ότι κατά τη δοκιμαστική εφαρμογή τους σε Δημοτικό και Γυμνάσιο, η οποία αφορούσε περίπου 10.000 μαθητές, δεν εντοπίστηκαν φαινόμενα σύγχυσης των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων, όπως έχει υποστηρίξει η Εκκλησία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή