Πρόταση παραπομπής σε δίκη για την υπόθεση των υποκλοπών

Πρόταση παραπομπής σε δίκη για την υπόθεση των υποκλοπών

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία δεκαετία σχεδόν μετά τη δημόσια καταγγελία τριών υπουργών της τότε κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή για δίκτυο υποκλοπών που δρούσε στην Αθήνα, οι δικαστικές αρχές προχώρησαν σε πρόταση παραπομπής για εμπλεκόμενο πρόσωπο που είναι Aμερικανός υπήκοος, εναντίον του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης, το οποίο έως σήμερα δεν έχει εκτελεστεί.

Η υπόθεση των υποκλοπών, αλλά και το σχέδιο «Πυθία», που αφορούσε καταγγελίες περί εξόντωσης του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, διερευνήθηκαν στο πλαίσιο ανακριτικών ερευνών που διενήργησε ο ανακριτής Δημήτριος Φούκας και με εισαγγελική πρόταση που έγινε γνωστή χθες το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αναλαμβάνει στο εξής να κρίνει για την παραπομπή συγκεκριμένων προσώπων σε δίκη.

Ειδικότερα, η εισαγγελέας Μαρία-Σοφία Βαΐτση εισηγείται να παραπεμφθεί σε δίκη ο Aμερικανός William Basil για το αδίκημα της απόπειρας κατασκοπείας που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος. Επίσης προτείνει την παραπομπή σε δίκη δύο υπαλλήλων της ΕΥΠ με το αδίκημα της παραβίασης μυστικών της πολιτείας, ενώ ως ηθικό αυτουργό φέρει τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Μιχάλη Καρχιμάκη. Η υπόθεση Καρχιμάκη δεν έχει σχέση με την υπόθεση των υποκλοπών ή το σχέδιο «Πυθία», ενσωματώθηκε όμως στη σχετική δικογραφία, αν και στο παρελθόν είχε υποβληθεί αίτημα χωρισμού της.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση Καρχιμάκη, κατά το κατηγορητήριο, ο πρώην βουλευτής φέρεται να κατείχε έγγραφα που δεν έπρεπε, τα οποία προορίζονταν για τον τότε πρωθυπουργό και μέλη του υπουργικού συμβουλίου.Ο ίδιος ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του μετά τη γνωστοποίηση της εισαγγελικής πρότασης αρνείται την εις βάρος του κατηγορία και κάνει λόγο «στημένη και πολιτική δίωξη εις βάρος του». Και ενώπιον του ανακριτή είχε αρνηθεί τα περί κατοχής εμπιστευτικών εγγράφων, μιλώντας και τότε για «κατασκευασμένη υπόθεση». Σημειώνεται ότι η εμπλοκή του κ. Καρχιμάκη στην υπόθεση και η εν συνεχεία έρευνα των δικαστικών αρχών έγιναν μετά αναφορά που υπέβαλε εις βάρος του πρώην υπάλληλος της ΕΥΠ, ο οποίος έχει δικαστικές εκκρεμότητες.

Σχετικά με τις υποκλοπές και τον εξαφανισμένο Aμερικανό υπήκοο που προτείνεται να παραπεμφθεί σε δίκη, η εισαγγελέας εισηγείται την απαλλαγή για το αδίκημα της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου, τόσο του ιδίου όσο και της συζύγου του, καθώς τα εν λόγω αδικήματα έχουν παραγραφεί ως πλημμελήματα. Η αξιολόγηση της εισαγγελικής προτάσεως θα γίνει από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Ο Καρπάθιος William Basil

«Ηταν ο καλύτερος στρατολόγος που είχε ο σταθμός». Με αυτά τα λόγια περιέγραφε τον William Basil, σε ρεπορτάζ του Αγγελου Πετρόπουλου στην «Κ» στις 29 Σεπτεμβρίου 2015, συνάδελφός του στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Ο Basil, που γεννήθηκε στη Βαλτιμόρη το 1950, ήταν γιος του Γιώργου Βασιλειάδη, μετανάστη από την Κάρπαθο, του οποίου η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Το 1968 αποφοίτησε από το σχολείο της Αμερικανικής Κοινότητας στην Αθήνα για να επιστρέψει στις ΗΠΑ, όπου κατετάγη στον στρατό. Το τέλος της θητείας του τον βρίσκει βοηθό σερίφη στη Βαλτιμόρη και στη συνέχεια εργάζεται στο Γραφείο Ασφαλείας της CIA ως ειδικός στους ανιχνευτές ψεύδους. Κάνει αίτηση και γίνεται δεκτός στον επιχειρησιακό βραχίονα της Υπηρεσίας με όπλο και τη γνώση της ελληνικής γλώσσας. Σύντομα έρχεται στην Αθήνα, στη θέση του γραμματέα της πρεσβείας στο κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας. Στην πραγματικότητα, είναι ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας, απασχολούμενος στον σταθμό της CIA. Συνάδελφός του τον θυμάται με αλεξίσφαιρο γιλέκο κάτω από το πουκάμισο, ένα πιστόλι 9 χιλιοστών δεμένο στη ζώνη του και ένα πάνοπλο αυτοκίνητο. Ανάμεσα στα καθήκοντά του φαίνεται να ήταν και η επαφή με τις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή