ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτίου: Αναμορφώνεται ο προνοιακός χάρτης της χώρας

fotioy-anamorfonetai-o-pronoiakos-chartis-tis-choras-2154585

«Το κράτος αποκτά, για πρώτη φορά, τα αναγκαία εργαλεία, ώστε να κατεδαφίσει το καθεστώς της πολυνομίας και κακονομίας, που τις προηγούμενες δεκαετίες εξέθρεψε και υπέθαλψε πελατειακές σχέσεις και κατασπατάλησε πολύτιμους πόρους».

Αυτό υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, τονίζοντας ότι, με αφορμή το εβδομαδιαίο δελτίο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), μερίδα του Τύπου επιχείρησε να δημιουργήσει την εικόνα ότι «στήνεται πελατειακός μηχανισμός με τα προνοιακά επιδόματα». «Στην πραγματικότητα», όπως επισημαίνει, «συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο».

Η κ. Φωτίου αναφέρει ότι, «όπως παραδέχεται και το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ, σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη “μία μαζική αναδιοργάνωση του κοινωνικού κράτους σε μία προσπάθεια εξορθολογισμού του κατακερματισμένου συστήματος παροχών και κοινωνικών δομών και αναμόρφωσης του προνοιακού χάρτη της χώρας”. Αυτή η προσπάθεια περιλαμβάνει ενιαίο φορέα επιδομάτων, ηλεκτρονική πλατφόρμα δικαιούχων και καταβολών, εθνικό μηχανισμό παρακολούθησης, συντονισμού και αξιολόγησης, σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης με ενιαίο γεωπληροφοριακό σύστημα».

Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, «περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από τα “αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια” που ο ΣΕΒ θεωρεί αναγκαία, ώστε να εμποδιστούν οι πελατειακές σχέσεις. Οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες έχουν ήδη αναληφθεί».

«Με αυτόν τον τρόπο»- σημειώνει -«το κράτος αποκτά, για πρώτη φορά, τα αναγκαία εργαλεία, ώστε να κατεδαφίσει το καθεστώς της πολυνομίας και κακονομίας, που τις προηγούμενες δεκαετίες εξέθρεψε και υπέθαλψε πελατειακές σχέσεις και κατασπατάλησε πολύτιμους πόρους».