Πολεμικό κλίμα στη Δικαιοσύνη

Πολεμικό κλίμα στη Δικαιοσύνη

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεταμένο παραμένει το κλίμα στη Δικαιοσύνη –και κυρίως στο Συμβούλιο της Επικρατείας– μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών (παραιτήσεις δύο αντιπροέδρων του ΣτΕ και παύση του Ισίδωρου Ντογιάκου) και ύστερα από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Η παρουσία της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων και η συζήτηση με τον πρωθυπουργό μισθολογικών θεμάτων προκάλεσαν αίσθηση σε δικαστές όλων των βαθμίδων, ενώ η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της δηλώνει ότι «μόνες αρμόδιες κατά το Σύνταγμα να εκφράζουν αυθεντικά τη βούληση και τις θέσεις των δικαστών επί μισθολογικών θεμάτων είναι οι δικαστικές ενώσεις». Αργά χθες το απόγευμα σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών μιλώντας για «συνάντηση που εγείρει εύλογες υπόνοιες ότι απέβλεπε στη “λύση” εκκρεμών νομικών ζητημάτων».

Οι αντιδράσεις δικαστικών για την εμπλοκή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης σε συζητήσεις για μισθολογικά θέματα που προκάλεσε και θύελλα πολιτικών αντιδράσεων είχε ως αποτέλεσμα να εκδοθεί αργά χθες το απόγευμα ανακοίνωση από τους επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων. Στην ανακοίνωσή τους απαντούν στις επικρίσεις που δέχθηκαν για τη συνάντησή τους για τα μισθολογικά των δικαστικών με τον πρωθυπουργό και αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι «πρώτιστο καθήκον των επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων είναι η διαφύλαξη του κύρους και της ανεξαρτησίας των λειτουργών της Δικαιοσύνης, συνάρτηση της οποίας ως θεσμικό και όχι ως οικονομικό ζήτημα αποτελεί και το ύψος του μισθολογίου τους». Εξ αυτού καταλήγουν ότι «δικαιούνται και υποχρεούνται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το εν λόγω θέμα», ενώ επιτίθενται στα πολιτικά κόμματα που τους άσκησαν κριτική για το θέμα, τονίζοντας πως «η προσπάθεια ορισμένων πολιτικών κομμάτων να εμπλέξουν τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης σε κομματικά παιχνίδια είναι απαράδεκτη και πρέπει επιτέλους να σταματήσει».

Παράλληλα, επί της ουσίας της κυβερνητικής πρότασης για τα μισθολογικά των δικαστικών, με παροχή αυξήσεων σε υψηλόβαθμους δικαστές η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με τη χθεσινή της ανακοίνωση εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στο κυβερνητικό σχέδιο για αυξήσεις κατά περίπτωση στους δικαστές, κάνοντας λόγο, όπως και οι λοιπές δικαστικές ενώσεις πρόσφατα, «για δημιουργία ανεπίτρεπτα δικαστών δύο ταχυτήτων».

«Οι έννοιες», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, «όπως “προσωπική διαφορά”, “μισθολογικό κλιμάκιο” και άλλα στην κορυφή της πυραμίδας της Δικαιοσύνης, που δεν υπήρξαν αιτήματα των δικαστικών ενώσεων, είναι έννοιες εντελώς ξένες προς τη φύση του δικαστικού λειτουργήματος και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία του δικαστικού λειτουργού, ενώ έρχονται σε πλήρη αντίθεση προς βασικές συνταγματικές επιταγές».

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τα μισθολογικά των δικαστών, όλες οι δικαστικές ενώσεις έχουν καταστήσει με ανακοίνωσή τους, προ μηνός, σαφή την αντίθεσή τους σε αυξήσεις μόνον σε υψηλόβαθμους δικαστές.

Αργά χθες το απόγευμα σκληρή ανακοίνωση για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία της Δικαιοσύνης εξέδωσε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Οπως αναφέρεται για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων, αυτή «δεν έλαβε χώρα σε μια στιγμή πολιτικά και νομικά ανύποπτη». Οπως σημειώνεται, προγραμματίστηκε πέντε μόλις ημέρες μετά τη ματαίωση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, μία μόλις ημέρα μετά τις ηχηρές καταγγελίες αντιπροέδρων του ΣτΕ για ανεπίτρεπτη αρνησιδικία και «υπό τη βαριά σκιά των δηλώσεων του πρωθυπουργού, που προεξοφλούσαν το περιεχόμενο της απόφασης του ΣτΕ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή