«Απολογούμενη η κυβέρνηση για τη διαπλοκή»

«Απολογούμενη η κυβέρνηση για τη διαπλοκή»

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τελευταία φορά που ο πρωθυπουργός προκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια συζήτηση «χωρίς γάντια» (προ ημερησίας για τη διαφθορά), ο δεύτερος διέβη τον Ρουβίκωνα και ζήτησε εκλογές. Το αίτημα παραμένει. Ομως, η προ ημερησίας της ερχόμενης Δευτέρας για τη διαπλοκή είναι μια συζήτηση σε διαφορετικές συνθήκες: το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις εδραιώνεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης οικοδομεί το δικό του πρωθυπουργικό προφίλ. Ηδη από το Αγρίνιο περιέγραψε τον ρόλο του κόμματός του ως «θεσμικού αναχώματος» της χώρας. Την ίδια στάση θα τηρήσει και τη Δευτέρα, παρότι προετοιμάζεται για υψηλούς τόνους, καθώς θεωρεί βέβαιο πως ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να διχάσει και να προκαλέσει κλίμα πόλωσης.

«Νέα διαπλοκή»

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα επαναλάβει ότι ο πρωθυπουργός προσέρχεται στη συζήτηση απολογούμενος, καθώς η Πειραιώς επιμένει ότι ο νόμος Παππά έχει εκπέσει και ακυρωθεί στη συνείδηση της κοινωνίας και ότι όλες οι σχετικές με αυτόν αποκαλύψεις –όπως για τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής– δείχνουν ότι η κυβέρνηση απλώς δρομολόγησε τα βήματα για να στήσει τη δική της, «νέα διαπλοκή». Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει ότι η δική του κυβέρνηση θα καταργήσει τον νόμο Παππά και θα επιτρέψει την πολυφωνία. Για τα βασικά επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσει και τη Δευτέρα προϊδέασε ήδη από το βράδυ της Πέμπτης, σημειώνοντας από το Αγρίνιο ότι εξίσου προβληματικές είναι οι «συστηματικές και απροκάλυπτες» παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Μια πρόγευση για το κλίμα της ερχόμενης Δευτέρας έδωσε, εξάλλου, η Πειραιώς με τη χθεσινή σκληρή επίθεση του Μάκη Βορίδη στον Νίκο Παππά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που συνεδρίασε χθες κατόπιν επίμονων αιτημάτων της Νέας Δημοκρατίας.

Συνεργάτες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας έλεγαν ότι στόχος του κ. Μητσοτάκη δεν είναι να πετάξει «λάσπη» στον αντίπαλό του. Στην Πειραιώς θεωρούν, εξάλλου, βέβαιο ότι θα το κάνει ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τους συνήθεις αφορισμούς περί εναγκαλισμού της Ν.Δ. με τους καναλάρχες και την παλαιά διαπλοκή και επαναφέροντας στο προσκήνιο το θέμα της Siemens. Προς αυτή την κατεύθυνση είχε «δείξει» στην προηγούμενη προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή ο κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος. «Ας ρίξει όση λάσπη θέλει», έλεγαν συνεργάτες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν ο κ. Μητσοτάκης προκληθεί από τον κ. Τσίπρα, θα απαντήσει στο μοτίβο της προηγούμενης παρέμβασής του στη Βουλή, κατά την προ ημερησίας συζήτηση για την Παιδεία. Τότε απάντησε στις επικρίσεις του κ. Τσίπρα ότι η Ν.Δ. δεν ενδιαφέρεται για τη δημόσια παιδεία, θυμίζοντας στον πρωθυπουργό ότι στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο. Στόχος, όμως, του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και του επιτελείου του είναι να αναδείξει τη διαφορά του από τον πρωθυπουργό καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαφάνεια και την αντιμετώπιση της διαπλοκής. Το σκεπτικό είναι ότι η Ν.Δ. δεν φωνάζει μόνο ως αντιπολίτευση, αλλά ξέρει τι θέλει και πώς να το κάνει. Το ίδιο μοντέλο υιοθέτησε ο κ. Μητσοτάκης στην προηγούμενη παρέμβασή του στη Βουλή, όπου ίσως ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που μίλησε για την Παιδεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή