Ενέσεις ηθικού από Αλ. Τσίπρα στους βουλευτές

Ενέσεις ηθικού από Αλ. Τσίπρα στους βουλευτές

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με όρους μονομαχίας ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, αντιμετωπίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου τη μεθαυριανή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, με αντικείμενο τη διαφθορά. Η προετοιμασία για την κοινοβουλευτική αντιπαράθεση αποτέλεσε το αντικείμενο εκτενών συσκέψεων χθες στο Μαξίμου. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι διάχυτη η βεβαιότητα ότι στο πεδίο της διαφθοράς η κυβέρνηση εξακολουθεί να διατηρεί συγκριτικό πλεονέκτημα, ότι αποτελεί γι’ αυτήν προνομιακό χώρο με ευρύ πεδίο άσκησης κριτικής στην αντιπολίτευση. Αντίθετα, εκτιμούν ότι, παρά τις πρόσφατες αποκαλύψεις αναφορικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και την Τράπεζα Αττικής, το «οπλοστάσιο» της αντιπολίτευσης είναι πολύ περιορισμένο και αναποτελεσματικό. Ως εκ τούτου, η επιδίωξη του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι να αξιοποιηθεί η συζήτηση στη Βουλή για να αναδειχθούν τα σημεία εκείνα στα οποία ο κ. Τσίπρας υπερτερεί του κ. Μητσοτάκη. Τελικός στόχος είναι να ανατραπεί η εικόνα που δημοσκοπικά προκύπτει τις τελευταίες εβδομάδες ότι ο πρωθυπουργός έχει χάσει σημαντικό μέρος της απήχησής του στους πολίτες και έπεται του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προτίμησή τους.

Η έκβαση της συζήτησης με αυτό τον τρόπο θα συνδράμει την προσπάθεια ανάτασης του ηθικού των κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι γίνονται δέκτες των αντιδράσεων της κοινωνικής βάσης στην κυβερνητική πολιτική. Προσπάθεια που ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης με την υποδοχή των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στο Μέγαρο Μαξίμου. Με αφορμή τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, ο κ. Τσίπρας προσκάλεσε τους βουλευτές για ποτό και συζήτηση, υπό την πίεση της δυσφορίας που είχε αρχίσει να διογκώνεται για διαρκώς μεγαλύτερη απόσταση της κυβέρνησης από την Κ.Ο. Στις συζητήσεις του πρωθυπουργού με τους βουλευτές κυριάρχησαν τα θέματα της επικαιρότητας που απασχολούν την κυβέρνηση, αλλά και για τα οποία οι βουλευτές καλούνται να απαντήσουν στους ψηφοφόρους τους. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το αφήγημα της κυβέρνησης για τις ευοίωνες προοπτικές της οικονομίας, οι οποίες, υπό προϋποθέσεις και εφόσον οι προσδοκίες σε μια σειρά από μέτωπα εκπληρωθούν, θα οδηγήσουν σε γενικότερη ανάταση τη χώρα και σε έξοδο από το πολυετές τούνελ της ύφεσης και των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Το θέμα της σύγκρουσης που εκδηλώθηκε τις προηγούμενες ημέρες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία συζητήθηκε επίσης εκτενώς. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αλληλοκατανόησης με την Εκκλησία «χωρίς νικητές και ηττημένους». Μάλιστα, έκανε ειδική μνεία στη συμβολή του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου στην προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση.

Τις συζητήσεις απασχόλησαν, επίσης, οι εξελίξεις στο τηλεοπτικό τοπίο, με έκδηλη την αδημονία των βουλευτών να ολοκληρωθεί η μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο, με την ελπίδα να αποσυμφορηθεί η πίεση προς την κυβέρνηση, καθώς θεωρούν ότι με την υφιστάμενη κατάσταση ασκείται σκληρή και συχνά άδικη κριτική από εκείνους που δεν εξασφάλισαν άδεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή