Τσίπρας: Αξιολόγηση με αντάλλαγμα το χρέος

Τσίπρας: Αξιολόγηση με αντάλλαγμα το χρέος

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι ένα βασικό σκαλοπάτι στον οδικό χάρτη που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση και –αν όλα πάνε κατ’ ευχήν– θα επιτρέψει την έξοδο στις αγορές έπειτα από μερικούς μήνες. Η κυβερνητική ηγεσία δηλώνει αποφασισμένη να «τρέξει» τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, ώστε το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου όχι μόνο αυτή να έχει ολοκληρωθεί, αλλά και να έχουν συμφωνηθεί μέτρα στην κατεύθυνση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Είναι στο χέρι μας να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η δεύτερη αξιολόγηση», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, τους οποίους υποδέχθηκε στο Μαξίμου προχθές το βράδυ. Ουσιαστικά, ένας από τους σημαντικότερους λόγους της προχθεσινής πρόσκλησης προς τους βουλευτές ήταν αυτό ακριβώς: να τους παρουσιάσει ολοκληρωμένο το αφήγημα για την επιτυχή έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και να ζητήσει, επί της ουσίας, την πλήρη στήριξή τους προς την κυβέρνηση στη δύσκολη τελική ευθεία.

Ο σχεδιασμός του Μαξίμου και η διεκδίκηση από τους εταίρους αφορούν, όπως προαναφέραμε, την εξειδίκευση συγκεκριμένων μέτρων απομείωσης του χρέους μέχρι το τέλος του χρόνου. Προσδοκούν και διεκδικούν, ειδικότερα, τον προσδιορισμό χαμηλότερων επιτοκίων και την αναθεώρηση των στόχων του πλεονάσματος προς τα κάτω για τα έτη από το 2018 και μετά. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο συνδυασμός των δύο αυτών μέτρων θα δώσει σημαντική ανάσα στην κυβέρνηση και θα οδηγήσει στη συνέχεια στην ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ενώ θα επιτρέψει τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές με ένα δεκαετές ομόλογο. Καθώς η συζήτηση για το ελληνικό χρέος συζητείται πλέον ανοιχτά και δημόσια μεταξύ των ενδιαφερομένων και εμπλεκομένων μερών, ο κ. Τσίπρας προεξόφλησε, μιλώντας στους βουλευτές, ότι εκείνοι που προσχηματικά προβάλλουν εμπόδια θα μείνουν στο τέλος χωρίς προσχήματα, αλλά και ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στο θέμα αυτό. Εφόσον όλο αυτό το πλάνο εξελιχθεί ομαλά, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι θα υπάρξει μια γενικότερη ανάταξη των προοπτικών της οικονομίας, καθώς αυτά είναι τα βήματα που οι επενδυτές περιμένουν, προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις.

Για την κυβέρνηση η εκπλήρωση του αφηγήματος που έχει υιοθετήσει αποτελεί όρο επιβίωσης. Παρά τη δημόσια αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων, αναγνωρίζουν ότι τα ποσοστά τους έχουν μειωθεί σημαντικά και ότι βρίσκονται στη δεύτερη θέση. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι μια επιτυχία στη διαπραγμάτευση για το χρέος και μια συνακόλουθη αναπτυξιακή έκρηξη στην οικονομία θα αποτελέσουν την ατμομηχανή για αντιστροφή της εικόνας αυτής. Βεβαίως, αποφεύγουν να σχολιάσουν ποια θα είναι η πορεία εάν τα πράγματα δεν εξελιχθούν σύμφωνα με τις προσδοκίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή