Η καταστροφή των λέξεων

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ανακοινώσεις για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017 αποδεικνύουν τη μεγάλη προσπάθεια του κυβερνητικού επιτελείου να αλλοιώσει τη σημασία των λέξεων. Μέσα από τις ανακοινώσεις που αναμεταδίδουν τα μέσα που διαθέτει η κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και πολλά άλλα, από «κεκτημένη ταχύτητα», χάνεται το νόημα, το περιεχόμενο που μεταβιβάζει μια λέξη ή μια ομάδα λέξεων. Η μεγαλύτερη κυβερνητική επιτυχία είναι ότι επιχειρεί, και σε μεγάλο βαθμό επιτυγχάνει, την αλλοίωση της πραγματικότητας, μέσα από την αλλαγή της σημασίας των λέξεων. Γι’ αυτό, στο επίσημο κείμενο για τον προϋπολογισμό, οι απλές λέξεις με πραγματικό νόημα καταργούνται. Δεν υπάρχει αύξηση φόρων, ούτε μείωση συντάξεων. Υπάρχουν «δημοσιονομικές παρεμβάσεις», «συνταξιοδοτικές παρεμβάσεις», «αναμόρφωση κώδικα φορολογίας εισοδήματος», «αναμόρφωση φορολογίας οχημάτων», «παρεμβάσεις στο σκέλος των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού»!

Με τον τρόπο αυτό, ανάμεσα σε «παρεμβάσεις» και «αναμόρφωση», το 2017 οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν 3,1 δισ. περισσότερους φόρους. Αυτό είναι το σύνολο των προβλεπόμενων «παρεμβάσεων στο σκέλος των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού». Και επιπλέον δεν υπάρχουν μειώσεις δαπανών, άλλες «παρεμβάσεις», όπως η περικοπή των δαπανών για συντάξεις, κατά 600 εκατ. ευρώ, ενώ αυξάνονται οι συνταξιούχοι, μείωση κοινωνικών επιδομάτων, εισφορών κοινωνικής ασφάλισης κ.λπ., δηλαδή «παρεμβάσεις» που υπολογίζονται στα 874,1 εκατ. ευρώ.

Στην πραγματικότητα, ο νέος κρατικός προϋπολογισμός δεν είναι μια οικονομική άσκηση, είναι λογοτεχνικό επίτευγμα που καταργεί παλιές, «φθαρμένες» λέξεις με αρνητικό περιεχόμενο αλλά απόλυτη σαφήνεια, και υιοθετεί μια ουδέτερη φρασεολογία για να κρύψει το αποκρουστικό πρόσωπο της πολιτικής που εφαρμόζεται. Η προσπάθεια, δεν μένει άλλωστε στα κείμενα, καθώς σύσσωμο το κυβερνητικό επιτελείο ακροβολίζεται σε τηλεοπτικά παράθυρα και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις για να μεταδώσει το μήνυμα: Δεν μειώνονται οι συντάξεις, δεν αυξάνονται οι φόροι, γίνονται παρεμβάσεις, θετικά πράγματα…

Η πιο ακραία κριτική που φοβάται να αντιμετωπίσει η κυβερνητική προπαγάνδα είναι η απλή αλήθεια. Το χειρότερο που μπορούν να πάθουν είναι να μάθουν οι πολίτες τα πράγματα με το αληθινό όνομά τους. Οι «παρεμβάσεις» είναι αύξηση φόρων!

Το πρωτογενές πλεόνασμα 1,7% που αναμένει η κυβέρνηση να πετύχει το 2017, οφείλεται κυρίως στην αύξηση των φόρων κατά 3,1 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 988 εκατ. προκύπτουν από την «αναμόρφωση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος», δηλαδή από αλλαγές της νομοθεσίας ώστε με το ίδιο ή μικρότερο εισόδημα να πληρώσουμε περισσότερα. Η «αναμόρφωση», δηλαδή αύξηση των συντελεστών, και η χρονική επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα πάρει από τους συνεπείς φορολογούμενους άλλα 736 εκατ. ευρώ. Η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει με επιπλέον 437 εκατ. ευρώ, ενώ η «αναμόρφωση» (δηλαδή αύξηση) του φόρου στα καύσιμα θα φέρει στα κρατικά ταμεία 422 εκατ. ευρώ. Οι άλλες νέες επιβαρύνσεις των φορολογουμένων είναι από την αύξηση φόρων στα τσιγάρα, στα τυχερά παιχνίδια, στην μπίρα, στα κινητά τηλέφωνα, στη συνδρομητική τηλεόραση κ.λπ.

Στο τέλος της θητείας της, η κυβέρνηση θα παρουσιάζει ένα αναπάντεχο επίτευγμα. Θα έχει καταστρέψει πολλές ωραίες λέξεις της ελληνικής γλώσσας, που θα έχουν χάσει το νόημά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή