Δεν περίμεναν ειδήσεις ούτε συναντήσεις οι Βρυξέλλες

Δεν περίμεναν ειδήσεις ούτε συναντήσεις οι Βρυξέλλες

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ενώ τα μάτια της Αθήνας ήταν στραμμένα στην Ουάσιγκτον και στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) καθώς αναμενόταν μια πρώτη συζήτηση για το χρέος, στις Βρυξέλλες γνώριζαν, πριν ακόμα ξεκινήσει η σύνοδος, ότι δεν θα προκύψει καμία κρίσιμη είδηση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στις τελευταίες συνόδους του ΔΝΤ αυτό που αναμένεται κάθε φορά δεν είναι οι δημόσιες δηλώσεις και οι συνεντεύξεις Τύπου, αλλά η συνάντηση μιας ειδικής ομάδας ανθρώπων, του Washington Group, η οποία από το 2011 που έχει δημιουργηθεί έχει λάβει ενδεχομένως μερικές από τις πιο σημαντικές αποφάσεις όσον αφορά την Ελλάδα. Αυτή τη φορά όμως στην ατζέντα των πρωταγωνιστών του group δεν υπήρχε μια τέτοια συνάντηση.

Η κ. Κριστίν Λαγκάρντ δεν αναμενόταν να συναντηθεί πίσω από κλειστές πόρτες με τους εκπρόσωπους της Κομισιόν, Μ. Μπούτι και Π. Μοσκοβισί, της ΕΚΤ, του Eurogroup, ούτε με τους υπουργούς Οικονομικών των πιο σημαντικών κρατών-μελών της Ευρωζώνης, όπως για παράδειγμα της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας ή της Ισπανίας, με αντικείμενο την Ελλάδα, όπως γίνεται συνήθως. Και έτσι, ενώ οι περισσότεροι από τους εν λόγω αξιωματούχους βρίσκονταν στην Ουάσιγκτον, η συνάντηση αυτή τελικά δεν προγραμματίστηκε.

Δεν υπήρχε θέμα

Ο λόγος; Μάλλον απλός. Δεν υπάρχει κάτι που μπορούσε να συζητηθεί αυτή τη στιγμή όσον αφορά το χρέος σε αυτό το επίπεδο. Οι δηλώσεις που έγιναν στο τέλος της εβδομάδας από την Ουάσιγκτον δείχνουν το πολύ μεγάλο χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών. Το ΔΝΤ και η Γερμανία είχαν άλλη μία φορά την ευκαιρία να θέσουν τα όριά τους πριν ξεκινήσει η «μάχη» μεταξύ τους.

Από τη μια, η κ. Λαγκάρντ τόνισε τη θέση του Ταμείου λέγοντας πως «έχουμε δείξει ευελιξία στο παρελθόν προκειμένου να αξιολογήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά ξεκάθαρα πιστεύουμε ότι, όπως έχει, το χρέος δεν είναι βιώσιμο». Για την κ. Λαγκάρντ οι προϋποθέσεις για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα «δεν έχουν αλλάξει, πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν πολύ σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επίσης πιστεύουμε ότι το χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο στο μέλλον».

Από την άλλη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κράτησε την «κλασική» σκληρή γερμανική στάση, η οποία ακούγεται στα Eurogroup και Euroworking Group των τελευταίων μηνών, λέγοντας ότι η συζήτηση για το χρέος είναι αποπροσανατολιστική και ότι οι Ελληνες βασικά πρέπει να κάνουν πρώτα αυτά που υποσχέθηκαν. Για τον Γερμανό υπουργό το δημόσιο χρέος δεν είναι αυτό που προκαλεί πρόβλημα στην ελληνική οικονομία αλλά η ανταγωνιστικότητά της, που πρέπει να αυξηθεί μέσω μεταρρυθμίσεων και να δημιουργήσει μια δημόσια διοίκηση που να είναι στα πρότυπα της παγκόσμιας οικονομίας.

Το θέμα είναι ποια πλευρά θα υποχωρήσει περισσότερο και ποιες παραχωρήσεις θα γίνουν και από τις δύο, όπως γίνεται κάθε φορά. Ομως για τη Γερμανία, αυτή τη φορά, το παιχνίδι θα είναι διαφορετικό. Ο κ. Σόιμπλε έχει δύσκολους μήνες μπροστά του, καθώς το Βερολίνο έχει ξεκαθαρίσει στις Βρυξέλλες ότι μετά τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο η χώρα μπαίνει σε προεκλογική τροχιά και το τελευταίο θέμα που θα ήθελε να συζητήσει στην Μπούντεσταγκ είναι το ελληνικό και μάλιστα την ελάφρυνση του χρέους της χώρας.

Η υποχρέωση της Αθήνας

Η ελληνική πλευρά, παρόλο που δεν συμμετέχει στη συζήτηση για το χρέος, γνωρίζει πολύ καλά αυτό που πρέπει να κάνει. Πρέπει να ολοκληρώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τη δεύτερη αξιολόγηση, πριν από το τέλος του χρόνου, αν θέλει να έχει κάποια ευκαιρία να γίνει μια πρώτη σοβαρή συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πέραν των βραχυπρόθεσμων μέτρων που επεξεργάζεται τώρα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM). Τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχουν διαβεβαιώσει τους εταίρους τους ότι μέσα στον Νοέμβριο θα έχουν ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση.

Στις Βρυξέλλες, ωστόσο, παραμένουν πολύ διστακτικοί στο να πιστέψουν ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί, καθώς όποιο χρονικό όριο έχει θέσει μέχρι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση δεν το έχει προσεγγίσει. Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν πόσο αποφασισμένη είναι η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει με πολύ γρήγορους ρυθμούς, αλλά αυτή τη φορά αν χαθεί η προθεσμία, θα χάσει και ο κ. Τσίπρας την ευκαιρία να παρουσιάσει το πρώτο θετικό αφήγημα, αυτό της ελάφρυνσης του χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή