Καχυποψία και παρασκήνιο στις σχέσεις Εκκλησίας – κυβέρνησης

Καχυποψία και παρασκήνιο στις σχέσεις Εκκλησίας – κυβέρνησης

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακωχή ύστερα από την πρόσφατη οξεία κρίση, αλλά το κλίμα καχυποψίας στις σχέσεις Εκκλησίας – κυβέρνησης παραμένει. Οι δύο πλευρές θεωρούν ότι έγιναν σαφή τα μηνύματα που έστειλαν εκατέρωθεν αλλά και προς το ακροατήριό τους. Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις στο αμέσως προσεχές διάστημα, και δη μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να ενισχυθεί η τρωθείσα εμπιστοσύνη μεταξύ Εκκλησίας – κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, εκκλησιαστική πηγή μιλώντας στην «Κ» εστίαζε με νόημα στη σύνθεση της νέας επιτροπής διαλόγου με το υπουργείο Παιδείας, για να καταδείξει το βάρος που θα δώσει η Εκκλησία στην αξιολόγηση των νέων προγραμμάτων των Θρησκευτικών σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο. Μέλη της επιτροπής είναι οι μητροπολίτες Υδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.

Ειδικότερα, η εκεχειρία στην κόντρα Εκκλησίας – ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσθηκε μετά τη συνάντηση Ιερωνύμου – Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Τετάρτη. Το αίτημα για τη συνάντηση υποβλήθηκε από την Ιεραρχία και έγινε αμέσως αποδεκτό από τον κ. Τσίπρα, με σαφή πρόθεση να κλείσει το μέτωπο με την Εκκλησία η οποία ανέβαζε τους τόνους. Οχι κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο ο κ. Ιερώνυμος διατηρεί πολύ καλή σχέση. Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», που δεν επιβεβαιώνονται επισήμως, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τον κ. Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή, όταν η κρίση πυροδοτήθηκε από τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Ν. Φίλη, ο οποίος επέκρινε την Εκκλησία για τον ρόλο της στη διάρκεια της Κατοχής και της χούντας. «Ο κ. Φίλης εξύβρισε και συκοφάντησε την Εκκλησία με τρόπο χυδαίο» ανέφερε ο στενός συνεργάτης του αρχιεπισκόπου κ. Χάρης Κονιδάρης, ο οποίος μιλώντας στην «Κ» έκανε λόγο για αντικληρικαλιστές που μεταφέρουν στην Ελλάδα «πιθηκιστικά» μοντέλα που επικρατούν σε άλλες χώρες. Η Ιεραρχία δηλώνει προβληματισμένη από τη στάση και τις επιλογές του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων (μετά τις δηλώσεις του το θέμα πήρε ευρύτερες διαστάσεις, πέραν των Θρησκευτικών) με τον οποίον θεσμικά συνεργάζεται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

«Σέβομαι τον αρχιεπίσκοπο και μίλησα σε καλό κλίμα με εκείνον. Πάντοτε υπάρχει διάλογος με την Εκκλησία» δήλωσε ο κ. Φίλης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, απαντώντας ευθέως σε όσους αναρωτιόνταν εάν θα είναι παρών στη συνάντηση Τσίπρα – Ιερωνύμου.

Το κλίμα, πάντως, εντός του Μαξίμου κατά τη συνάντηση ήταν αμήχανο. Μάλιστα, αυτή η αμηχανία –οι μητροπολίτες Φθιώτιδος και Μεσογαίας, μαζί με τον Σπάρτης κ. Ευστάθιο, συνόδευσαν τον κ. Ιερώνυμο– δεν επέτρεψε να διαφανούν οι αληθινές αντιδράσεις των παρισταμένων σε στιγμές όπως όταν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος φέρεται να είπε στον κ. Ιερώνυμο ότι μια ενδοκυβερνητική κρίση (δηλαδή, εάν τα… έσπαζαν οι ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ για τα Θρησκευτικά) δεν θα εξυπηρετούσε την Ελλάδα αλλά την Τουρκία.

«Το θέμα είναι πόσο επείσθη το ακροατήριο κάθε πλευράς για το όνομα του νικητή –έστω στα σημεία– του μπρα ντε φερ για τα Θρησκευτικά» σχολιάζει, μιλώντας στην «Κ», υψηλόβαθμο εκπαιδευτικό στέλεχος. Η απόφαση είναι ότι τα νέα προγράμματα σπουδών στα Θρησκευτικά θα εφαρμοσθούν στα σχολεία έως το τέλος της σχολικής χρονιάς, οπότε και θα αξιολογηθούν, με τα παιδιά να έχουν πάρει τα βιβλία που βασίζονται στο παλιό πρόγραμμα σπουδών. «Αφού συμφωνεί ο αρχιεπίσκοπος με τον πρωθυπουργό, είναι δυνατόν να μη συμφωνεί ο υπουργός;» φέρεται να ρώτησε σχολιαστικά ο κ. Φίλης κατά τη διάρκεια της συνάντησης για την τελική απόφαση.

Τα νέα προγράμματα, πάντως, θα έχουν τα παλιά βιβλία ως βοηθητικό εγχειρίδιο, αφού οι οδηγίες δίνουν διαφορετικό χαρακτήρα στη διδασκαλία του μαθήματος σε σύγκριση με ό,τι ισχύει. Βέβαια, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γεράσιμος Κουζέλης σε επιστολή προς τον αρχιεπίσκοπο δηλώνει ότι κατά τη δοκιμαστική εφαρμογή τους σε Δημοτικό και Γυμνάσιο, η οποία αφορούσε περίπου 10.000 μαθητές, δεν εντοπίστηκαν φαινόμενα σύγχυσης των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων, όπως έχει υποστηρίξει η Εκκλησία.

Εν τέλει, το νέα προγράμματα σπουδών που εφαρμόστηκαν πιλοτικά από το 2011 έως 2014, θα αξιολογηθούν και επί ΣΥΡΙΖΑ υπό την εποπτεία των μητροπολιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή