Κόντρα κορυφής και βαρείς χαρακτηρισμοί Τσίπρα – Μητσοτάκη

Κόντρα κορυφής και βαρείς χαρακτηρισμοί Τσίπρα – Μητσοτάκη

10' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

«Κόκκινο χτύπησε» το πολιτικό θερμόμετρο στην Βουλή κατά την διάρκεια της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τη διαπλοκή που εκτυλίχθηκε μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Ανάμεσα στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αντηλλάγησαν σκληροί χαρακτηρισμοί επί προσωπικού.

Ο κύριος Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για το θέμα της Siemens, τα δάνεια που έχει συνάψει το κόμμα του αλλά  και τις προσωπικές οφειλές του κ. Μητσοτάκη από το δάνειο που έχει συνάψει για την εφημερίδα «Κήρυκας Χανίων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ως ψεύτη και επικίνδυνο για την πατρίδα πολιτικό που πάει να δημιουργήσει το νέο πελατειακό κράτος. Ο αρχηγός της ΝΔ επανέλαβε το αίτημα του κόμματος του για εκλογές.

Ο πρώτος γύρος της αντιπαράθεσης

Μιλώντας  πρώτος, ο κ. Τσίπρας επεδίωξε να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί η κυβέρνηση μετά τους χειρισμούς στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και της αδυναμίας του κ. Ιωαν. Καλογρίτσα να καταβάλλει το τίμημα για την άδεια. Εξαπέλυσε, λοιπόν, σφοδρή επίθεση προς το σύνολο των κομμάτων της μεταπολίτευσης και διεμήνυσε προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Σήμερα θα απολογηθείτε και για τα ψεύδη και για τις συκοφαντίες, κυρίως όμως για τα πεπραγμένα σας, γιατί δεν εμφανιστήκατε χθες στην πολιτική ζωή του τόπου», προσθέτοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή που εξελέγη πρόεδρος της Ν.Δ. συμμάχησε «αμέσως με το πιο παλιό και διεφθαρμένο σύστημα διαπλοκής της χώρας, με όσους είχαν μάθει να έχουν το κράτος πελάτη και να παίρνουν με τις ευλογίες των κυβερνήσεών σας θαλασσοδάνεια με εγγυήσεις – αέρα». Παράλληλα, έκανε λόγο για απόπειρα μεταμοντέρνας μορφής πραξικοπήματος, όχι με όπλα αλλά με την προπαγάνδα.

Αναφερόμενος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το βασικό μήνυμα ήταν ότι «πλέον τηρείται ο νόμος», ενώ όσον αφορά την εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, διερωτήθηκε, απευθυνόμενος σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ: Μιλάτε εσείς για σκάνδαλα και εξυπηρετήσεις; Η ΝΔ με δανεισμό 210 εκατομμύρια ευρώ και το ΠΑΣΟΚ με δανεισμό 189 εκατομμυρίων ευρώ; Σας ρωτώ ευθέως, κ. Μητσοτάκη, η εξυγίανση των οικονομικών της ΝΔ που επαγγέλλεστε, θα συμπεριλάβει και την αποπληρωμή των δανείων σας;»

Δικαιοσύνη και φοροδιαφυγή

Όλοι γνωρίζουν ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατά καιρούς ήταν γραφεία διεκπεραίωσης δικαστικών υποθέσεων, είπε ο πρωθυπουργός. Σήμερα μία είναι η ευθύνη του δικαστή: Να ξαναβρεί το θάρρος να κάνει το καθήκον του. Κάθε έντιμος δικαστής που θα αρθεί στο ύψος της απαίτησης και πει «θα κάνω το καθήκον μου με αυταπάρνηση» θα μας έχει δίπλα του και αυτό δεν είναι παρέμβαση, τόνισε. Εχουμε κάνει και συνεχίζουμε να κάνουμε το χρέος μας: Κάθε υπόθεση με υπόνοια εγκληματικής δράσης παραπέμπεται χωρίς χρονοτριβή στους εισαγγελείς, επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά την φοροδιαφυγή το πάρτι έχει τελειώσει. Ελέγχονται, θα λογοδοτήσουν και θα πληρώσουν όσοι έχουν αποκρύψει χρήματα, τόνισε ο κ. Τσίπρας. Ταυτόχρονα ενημέρωσε τη Βουλή ότι προ δεκαημέρου οι ελληνικές αρχές παρέλαβαν νέα λίστα από την Ρηνανία με 475 καταθέτες του 2010, «χρονιά που δεν παραγράφεται το αδίκημα της φοροδιαφυγής», όπως είπε. Προσέθεσε ότι η λίστα αυτή έχει παραδοθεί στον εισαγγελέα ενώ θα παρασχεθεί κάθε βοήθεια στις διωκτικές αρχές.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση θέλει να είναι με τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας. Προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη σε αυτόν τον τόπο. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι είμαστε η τελευταία ελπίδα για να καθαρίσει ο τόπος από την κόπρο της διαπλοκής». Επιπλέον, αναφέρθηκε προσωπικά προς τον κ. Μητσοτάκη: «Τα δικά μου βιώματα είναι βιώματα διαρκούς μάχης για μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και δικαιοσύνης. Όταν ήμουν στις καταλήψεις, εσείς κ. Μητσοτάκη ξεκινάγατε τα δικά σας πολιτικά βήματα με την αρωγή του κ. Χριστοφοράκου και της Siemens. Αν εγώ είμαι παιδί των καταλήψεων εσείς είστε παιδί της Siemens και της διαπλοκής».

Μητσοτάκης: Aν τολμάτε προκηρύξτε εκλογές

«Σκληρό ροκ» επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή, κατά την διάρκεια της πρωτολογίας του. Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για κρεσέντο λαϊκισμού, ενώ ζήτησε ευθέως εκλογές από τον κ. Τσίπρα. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο θέμα του ΣτΕ, των τηλεοπτικών αδειών και των συνταξιούχων.

«Είστε ο θετός πατέρας των ορφανών του Τσοχατζόπουλου! Και ο δικηγόρος του Κουτσόγιωργα βρήκε σε εσάς τον νέο εργοδότη του» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης συμπληρώνοντας πως «Κοσκωτάς- Τσίπρας ένας Μαντζουράνης δρόμος». «Όσοι σας άκουσαν σήμερα και ελπίζω να είναι πολλοί κατέληξαν σε ένα συμπέρασμα: Δεν αξίζει στη χώρα μας να είστε εσείς ο πρωθυπουργός της».

Θέμα Δημοκρατίας

 «Η Δημοκρατία κινδυνεύει από αυτούς που την επικαλούνται περισσότερο. Η Δημοκρατία κινδυνεύει απ' αυτούς που παραβιάζουν το κράτος δικαίου και αντί να ενώνουν τους πολίτες διχάζουν την κοινωνία» συνέχισε. «Η Δημοκρατία κινδυνεύει από εκείνους που καταστρατηγούν το Σύνταγμα ενώ έλεγαν ότι θα είναι κάθε λέξη από αυτό. Ανεβήκατε μέσα σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού και πέφτετε μέσα σε ένα παραλήρημα λασπολογίας» σημείωσε αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα.

Η αναφορά στον Λάκη Λαζόπουλο

Όσον αφορά την επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Τσίπρας στο μιντιακό κατεστημένο, όπως είπε, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντέτεινε: «Ποιον κοροϊδεύετε επιτέλους; Με τον κ. Ψυχάρη εσείς δεν συναντηθήκατε παρέα με μια γάτα; Αναφερθήκατε και στον κ. Κοντομηνά: Για πείτε μου, ο κ. Λαζόπουλος σε ποιο κανάλι εργαζεται ακριβώς; Σταματήστε να κοροϊδεύετε λοιπόν»

Για Siemens

Για τη Siemens, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι επί των ημερών του κ. Τσίπρα κινδυνεύουν με παραγραφή αδικήματα ξένων κατηγορουμένων εξαιτίας απουσίας μετάφρασης. «Αν δεν σας αρέσει ο διακανονισμός να τον αλλάξετε» συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Υπόθεση Καλογρίτσα

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατήγγειλε, για μια ακόμη φορά, τις μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες και έθεσε αμείλικτα ερωτήματα προς τον κ. Τσίπρα. «Προχωρήσατε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «στον αυθαίρετο περιορισμό του αριθμού των καναλιών εθνικής εμβέλειας σε 4. Δημιουργήσατε ένα τεχνικό ολιγοπώλιο στο όνομα της δήθεν διαφάνειας.   Αναδείξατε το δικαίωμα στην ενημέρωση σε αντικείμενο πλειοδοτικού διαγωνισμού. Και παρότι όλη η επιστημονική κοινότητα βούιζε ότι ο διαγωνισμός ήταν αντισυνταγματικός, εσείς προχωρήσατε χωρίς να περιμένετε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Μία απόφαση την οποία σπεύσατε να προεξοφλήσετε με τρόπο κατηγορηματικό, παρεμβαίνοντας ευθέως στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και προξενώντας τα γνωστά γεγονότα στο ΣτΕ.  Στη διαδικασία αυτή φαίνεται είχατε επιλέξει εκ προοιμίου τον ‘’δικό σας’’ καναλάρχη.  Είναι ο ίδιος που χειροκροτούσε με ενθουσιασμό τον κ. Παππά σε προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο -τι ειρωνεία- τη διαπλοκή»

Δικαιοσύνη

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε μαύρη μέρα για τη δικαιοσύνη την ακύρωση της συνεδρίασης του ΣτΕ, εξέλιξη για την οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση. «Ούτε επί χούντας δεν γινόταν αυτά! Το δικαστήριο πρέπει να επιλύσει το θέμα της συνταγματικότητας του νόμου- Παππά χωρίς καμία χρονοτριβή, τόνισε και χαρακτήρισε πρόκληση τη συνάντηση με τους ανώτατους δικαστικούς στο Μέγαρο Μαξίμου. Το καθήκον των δικαστών δεν είναι να πιάνουν τον σφυγμό της κοινωνίας, αλλά να εφαρμόζουν τον νόμο! Οι εξελίξεις αυτές είναι επικίνδυνες για το κράτος δικαίου, προειδοποίησε και προσέθεσε: Θα  υψώσουμε ανάχωμα δημοκρατίας στα αυταρχικά σας σχέδια. Δε θα καταντήσετε την Ελλάδα Βενεζουέλα της Ευρώπης!», υπογράμμισε.

Συνταξιούχοι

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα των συνταξιούχων λέγοντας πως η κυβέρνηση υποσχέθηκε 13η σύνταξη και τελικά ψέκασε με χημικά την Τρίτη ηλικία. «Γεννηθήκατε στο ψέμα, σβήνετε μέσα στην κατακραυγή. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε τόση δυσαρμονία κυβέρνησης και κοινωνίας», ανέφερε.

Συνταγματική αναθεώρηση

«Είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής. Δεν το ξέρατε αυτό κ. Τσίπρα;» ρώτησε τον πρωθυπουργό για το συγκεκριμένο θέμα ο Πρόεδρος της ΝΔ, αποδίδοντας το σε «μικροκομματικές σκοπιμότητες» όπως είπε.

Δευτερολογίες

Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη δεν απαντήσατε ούτε για την Siemens, ούτε για τον "Κήρυκα Χανίων".

Σφοδρή επίθεση σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε κατά την δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός κατηγορώντας τον οτι δεν ανεφέρθηκε στο θέμα της Siemens για την οποία ζήτησε εξηγήσεις. «Ζήτησα από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσει ένα πράγμα: Αν κατά την γνώμη του υπήρχε σε αυτόν τον τόπο και υπάρχει σκάνδαλο Siemens» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Γι' αυτά τα κόκκινα δάνεια κάποιοι πολίτες που δεν προστατεύονται, είδαν να γίνονται πλειστηριασμοί. Εσείς τι θα δώσετε» πρόσθεσε, απευθυνόμενος πάντα στον κ. Μητσοτάκη με αφορμή τα δάνεια της ΝΔ. «Επειδή περιορίσαμε την προσφορά, δημιουργήσαμε αυτόν τον μεγάλο ανταγωνισμό. Κλείστηκαν επί τρείς ημέρες στην Γενική Γραμματεία και δεν ήξεραν που έχει φθάσει το ποσό. Γι' αυτό πήραμε τα 256 εκατομμύρια» είπε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.

«Αυτό που κάνουμε έχει μια πολύ μεγάλη ιδιαιτερότητα: Κι άλλες κυβερνήσεις το προσπάθησαν, αλλά έκαναν πίσω. Δεν είναι εύκολο πράγμα, από το πρωί ως το βράδυ να τους έχεις όλους απέναντι να διαστρεβλώνουν τα πάντα» πρόσθεσε. «Εμείς τους έχουμε όλους απέναντι και θέλει γενναιότητα ψυχής για να το κάνεις αυτό. Δώσαμε υπόσχεση στον ελληνικό λαό ότι θα πάμε ως το τέλος. Μας ενώνει η εντιμότητα. Εσείς είστε για την καρέκλα» είπε ο Πρωθυπουργός.

«Καταφέραμε και προστατεύσαμε το 95% της πρώτης κατοικίας μέχρι 280.000 ευρώ» είπε ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του. Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τους δήμους, έτσι ώστε «όπως προστατεύσαμε την πρώτη κατοικία των φτωχών ανθρώπων από τις τράπεζες, να τις προστατεύσουμε και από το δημόσιο. Ο κ. Μητσοτάκης από την αρχή ως το τέλος της ομιλίας του σήμερα, έκανε απόπειρα μπούλινγκ στους δικαστικούς» είπε ο πρωθυπουργός.

«Κύριε Μητσοτάκη δεν απαντήσατε ούτε για την Siemens, ούτε για τον "Κήρυκα Χανίων". Περιμένουμε μια απάντηση, αν δεν απαντήσατε, τότε για σας δεν δωροδοκήθηκε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από την Siemens, δεν υπήρξαν μαύρα ταμεία που πλήρωσαν ακόμα και το τηλεφωνικό σας κέντρο, δεν επισπεύσατε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, δεν κωλυσιέργησαν δικαστικοί λειτουργοί την μετάφραση για να μην γίνει δίκη, δεν είχατε πολύχρονη φιλία με τον κ. Χριστοφοράκο. Σήμερα ένας ιστότοπος που απηχεί τις απόψεις του κ. Σαμαρά σας εγκαλεί για τα ίδια πράγματα. Αν θέλετε συμφωνίες αλήθειας, να έχετε το θάρρος να ανεβείτε στο βήμα και να πείτε αλήθειες.

«Ο κ. Χριστοφοράκος, που διέφυγε επί των ημερών σας, λέει ότι υπήρξαν 365 φορές επικοινωνίας. Σας προκαλώ, ακόμα μια φορά να ανεβείτε στο βήμα και να πείτε την αλήθεια» ανέφερε ο πρωθυπουργός στο κλείσιμο της δευτερολογίας του , καταλήγοντας ότι στην χώρα συγκρούονται δύο κόσμοι «από τη μιά ένας κόσμος χρεωκοπημένων καναλαρχών και πολιτικών και από την άλλη οι ζωντανές δυνάμεις που παλεύουν για την ανασυγκρότηση του τόπου και την ισονομία. Αυτόν τον αγώνα θα τον δώσουμε ως το τέλος.»

Προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

«Δεν ακουσα κουβέντα απο την κ. Γεννηματά τι θα γίνει με τα θαλασσοδάνεια και αν θα τα επιστρέψει στον ελληνικό λαό» είπε ο Πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι άκουσε από την κ. Γεννηματά περί «ορφανών του Τσοχατζόπουλου», λέγοντας ότι αυτό αφήνει υπονοούμενα για συνενοχή, και την κάλεσε να μιλήσει με «διευθύνσεις και ονόματα», διαφορετικά θα είναι «κοινή συκοφάντης». «Ποιοί είναι οι συνεργάτες του Τσοχατζόπουλου που είναι στον ΣΥΡΙΖΑ;» είπε ο κ. Τσίπρας, καλώντας την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να «μην ρίχνει λάσπη και να μιλήσει με ονόματα».

Kυριάκος Μητσοτάκης: «Είστε ο πιο ψεύτης και ο πιο ανίκανος πρωθυπουργός αυτής της χώρας»

Πολύ υψηλούς τόνους κράτησε ο κ. Μητσοτάκης κατά την δευτερολογία του. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως ο πρωθυπουργός μιλάει με χυδαιότητα κάτι που επιβεβαιώνει την κατάρρευση της πολιτικής του.

«Είστε ο πιο ψεύτης και ο πιο ανίκανος πρωθυπουργός αυτής της χώρας» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «Το ληξιαρχείο της ιστορίας πολύ σύντομα θα λέει ότι θα είστε ο νεότερος τέως πρωθυπουργός. Είστε ο πρωθυπουργός που υποσχέθηκε την 13η σύνταξη, που είπε πως θα σταματήσει τις αποκρατικοποίησεις. Που έλεγε κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη και τώρα γίνονται πλειστηριασμοί από το υπουργείο. Καλό θα είναι να απολύσετε τους συνεργάτες του που σας γράφουν αυτά που λέτε» κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «Χάσαμε 25 δις ευρώ από τους χειρισμούς τους δικούς σας και την περίφημη ανακεφαλαιοποίηση. Αυτή η εξεταστική επιτροπή που έχουμε πει θα γίνει και θα διερευνήσει τις ευθύνες για την ζημιά που υπέστην ο έλληνας φορολογούμενος»

Ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε τον πρωθυπουργό αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δάνεια ως κόμμα και του υπενθύμισε την επιστολή του στον κ. Ράπανο για να ζητήσει δάνειο.

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο σημερινό Εurogroup όπου δεν ενέκρινε όλη την δόση.

Παράλληλα όσον αφορά τις τηλεοπτικές άδειες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρώτησε αν θα έρθουν τα πόθεν έσχες των υπερθεματιστών στην Βουλή, όπως έχει ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Όσον αφορά την δικαιοσύνη ο κ. Μητσοτάκης είπε πως βάσει όσων είπε ο κ. Τσίπρας φαίνεται να συμμερίζεται την άποψη πως η δικαιοσύνη πρέπει να λαμβάνει υπ όψιν της την λαϊκή βούληση και τόνισε πως δεν αφήσει την Ελλάδα να γίνει λαϊκή Δημοκρατία.

Για την Siemens, αφού προκλήθηκε από τον πρωθυπουργό,  είπε πως όντως υπάρχει σκάνδαλο και η ΝΔ πέτυχε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Όσον αφορά την εφημερίδα Κήρυκα Χανίων είπε πως έχει εγγύηση έναν τέως πρωθυπουργός και μία μεγάλη ακίνητη περιουσία, λέγοντας πως πρέπει να ντρέπεται ο κ. Τσίπρας.

Tέλος ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εκ νέου εκλογές απο τον κ. Τσίπρα «για να μετρηθούμε» όπως είπε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή