ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Κοτζιά-Μέτα: Τα προβλήματα του παρελθόντος δεν πρέπει να είναι εμπόδιο στις σχέσεις με την Ελλάδα

synantisi-kotzia-meta-ta-provlimata-toy-parelthontos-den-prepei-na-einai-empodio-stis-scheseis-me-tin-ellada-2154967

«Πιστεύω ότι είναι η ώρα για όλους τους πολιτικούς παράγοντες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Αλβανία, να επικεντρωθούν περισσότερο στο κοινό μας μέλλον, ώστε να συζητήσουμε με ήρεμο, εποιδομητικό και θετικό πνεύμα όλα τα προβλήματα που έχουμε κληρονομήσει από το παρελθόν», δήλωσε ο πρόεδρος του αλβανικού κοινοβουλίου, πρώην πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

«Ζητήματα, για τα οποία δεν ευθυνόμαστε εμείς, αλλά εμείς έχουμε την ευθύνη του μέλλοντος των χωρών μας και σε αυτήν την κατεύθυνση εγώ πιστεύω, στη θετική προσέγγιση και στη θέληση των δύο πλευρών για μία τέτοια θεώρηση και επίλυση αυτών των προβλημάτων», συπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το  ζήτημα των Τσάμηδων και το γεγονός ότι ο κ. Κοτζιάς το απέκλεισε από τα θέματα προς συζήτηση, ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής απάντησε πως «τα προβλήματα του παρελθόντος δεν πρέπει να γίνονται εμπόδιο στις μεταξύ μας σχέσεις», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «είμαστε σε μία θετική κατεύθυνση όσον αφορά την εθυγράμμιση των διαφορετικών θεωρήσεων για αρκετά προβλήματα του παρελθόντος».

«Εγώ πιστεύω, όμως, ότι με επιμονή και σε εποικοδομητικό πνεύμα και τρόπο έχουμε τη δυνατότητα να πορευτούμε καλύτερα για την επίλυση του συνόλου των προβλημάτων του παρελθόντος. Αυτό που θέλω να επισημάνω, εκ νέου, είναι ότι σκοπός της επίσκεψής μας είναι να ενθαρρύνουμε περαιτέρω το θετικό πνεύμα συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας, ώστε να μη χάσουμε καθόλου χρόνο και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των δύο χωρών μας και των χωρών της περιοχής που είναι αποφασιστικές για την ευημερία μας», πρόσθεσε για το ίδιο θέμα.

Ο κ. Μέτα εξέφρασε τη βούλησή του για την ενίσχυση του καλού κλίματος στις σχέσεις Αλβανίας-Ελλάδας και υπογράμμισε ότι στο επίκεντρο της συνάτησης που είχε, τόσο κατ' ιδίαν, όσο και στις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντπροσωπειών που ακολούθησαν, ήταν η ατζέντα των διμερών σχέσεων και η περαιτέρω στρατηγικής σημασίας εξέλιξή τους, για δύο χώρες που όχι μόνο είναι γείτονες και μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά που έχουν και εξαιρετική σημασία για τη διαφύλαξη της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, κυρίως στο πλαίσιο των τελευταίων σημαντικών προκλήσεων.

«Είμαι απόλυτα σύμφωνος με την άποψη που έχει εκφράσει ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Κοτζιάς, ότι πρέπει να διδασκόμαστε από την Ιστορία και όχι να φυλακιζόμαστε από αυτήν», σημείωσε ο κ. Μέτα, επισημαίνοντας ότι εκτιμά ιδιαίτερα τις συζητήσεις που γίνονται για την εξέλιξη και βελτίωση των διμερών σχέσεων Αλβανίας-Ελλάδας και την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών.