Επιβεβαίωση «Κ» και αντιδράσεις για τα τουρκικά υποβρύχια

Επιβεβαίωση «Κ» και αντιδράσεις για τα τουρκικά υποβρύχια

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δημοσίευμα της «Κ» της Κυριακής, σύμφωνα με το οποίο η Αθήνα έχει καταγγείλει στο ΝΑΤΟ την ανεξέλεγκτη δράση τουρκικών υποβρυχίων σε ολόκληρο σχεδόν το Αιγαίο τον Σεπτέμβριο και μέρος του Οκτωβρίου, επιβεβαίωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας εν μέσω αντιδράσεων της αντιπολίτευσης.

«Αυτό που έχει πραγματικά συμβεί και είναι απαράδεκτο, γι’ αυτό έχουμε κινηθεί σχετικώς, είναι ότι η Τουρκία στο πλαίσιο ασκήσεων έχει δεσμεύσει περιοχές κίνησης, οι οποίες είναι πέραν των δικαιωμάτων της», σημείωσε ο Δημήτρης Βίτσας (ΕΡΤ), ενώ πρόσθεσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει θέσει το ζήτημα σε όλα τα διεθνή όργανα στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα, όπου έχουν γίνει και οι αναγκαίες παραστάσεις διαμαρτυρίας. Υπογράμμισε, δε, ότι από πλευράς ασφάλειας και δυνατότητας αποτροπής, «ουδέν πρόβλημα», ωστόσο έκανε λόγο για «απαράδεκτη τακτική» από την πλευρά της Τουρκίας, την οποία, πάντως, απέδωσε και στην αστάθεια που επικρατεί στη γειτονική χώρα. «Καθήκον μας είναι να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, κι εκεί που έχει να κάνει με ελληνικά συμφέροντα και ελληνικά δικαιώματα να παρεμβαίνουμε και να έχουμε τις διπλωματικές και άλλες μας δυνάμεις σε ετοιμότητα. Αυτά και κάνουμε», κατέληξε ο κ. Βίτσας.

Εντονες ήταν, πάντως, οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η Ν.Δ. διά στόματος της συντονίστριας Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη κατήγγειλε «πορεία χειροτέρευσης στα εθνικά θέματα». Ταυτόχρονα, η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε έντονο προβληματισμό και ανησυχία, συνδέοντας το θέμα με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν που αμφισβητούσαν τη Συνθήκη της Λωζάννης, καθώς και τη μετέπειτα ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία η Αγκυρα επανέφερε με σαφήνεια το ζήτημα των «γκρίζων ζωνών».

Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, ζήτησε ενημέρωση από το ΥΠΕΞ. Σε σχετική ανακοίνωση η Χαριλάου Τρικούπη ανέφερε ότι «πρέπει να καταστεί σαφές προς κάθε πλευρά ότι η φιλειρηνική στάση που έχει η χώρα μας δεν σημαίνει υποχωρητικότητα και δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση αδυναμία». «Για μία ακόμη φορά, καλούμε την Τουρκία να επιδείξει συμπεριφορά κράτους που σέβεται διεθνείς συμφωνίες και κανόνες αποδεκτούς από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και να εγκαταλείψει την προβολή της ισχύος έναντι του δικαίου», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, προσθέτοντας ότι ο δρόμος που ακολουθεί «εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους όχι μόνο σε διμερές αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο», και ότι η Τουρκία οφείλει να επιδείξει «συμμαχική συμπεριφορά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή