ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα ερώτηση Βόζεμπεργκ προς την Κομισιόν για τις τουρκικές προκλήσεις στο Καστελόριζο

nea-erotisi-vozempergk-pros-tin-komision-gia-tis-toyrkikes-prokliseis-sto-kastelorizo-2155146

Με νέα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανήλθε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, ως μέλος της Αντιπροσωπείας στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας, με αφορμή τις σημερινές τουρκικές προκλήσεις στο Καστελόριζο.

Δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα οι τουρκικές αμφισβητήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου είναι κλιμακούμενες, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής άσκησε πίεση -εκ νέου στην Κομισιόν- για άμεση αντίδραση, καθώς η Τουρκία με τη στάση της καταπατά το Διεθνές Δίκαιο και δεν σέβεται την εδαφική ακεραιότητα κράτους μέλους, που ταυτόχρονα αποτελεί και ευρωπαϊκό έδαφος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της ευρωβουλευτού:

«Σε συνέχεια της από 3/10/2016 ερώτησής μου, με την οποία ζητούσα την άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις προκλητικές αμφισβητήσεις της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας σε ολόκληρη την περιοχή του Αιγαίου από Τούρκους αξιωματούχους, η Τουρκία επανέρχεται σήμερα με μία νέα πρόκληση. Συγκεκριμένα, με νέα αγγελία προς αεροναυτιλομένους (ΝΟΤΑΜ) οι τουρκικές αρχές αμφισβητούν πλέον ανοιχτά και την ελληνική κυριαρχία στη νήσο Καστελόριζο, μετά την αμφισβήτηση προ ημερών των ελληνικών νησιών Χίου, Ψαρών, Οινουσσών, Ρόδου, Σαμοθράκης, Ικαρίας, Καρπάθου και Αστυπάλαιας.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το Καστελόριζο είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στις ασκήσεις των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων, αναφέροντας μάλιστα ότι η περιοχή στην οποία θα εκτελεστούν οι στρατιωτικές ασκήσεις από την Ελλάδα ανήκει στην τουρκική περιοχή Έρευνας – Διάσωσης, ως εκ τούτου οι ελληνικές δυνάμεις θα πρέπει να συνεργαστούν με τις τουρκικές αρχές.

Δεδομένου ότι η Τουρκία δεν σταματά το τελευταίο διάστημα να αναζητά αφορμή στρατιωτικής συμπλοκής στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, με ευθείες παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ερωτάται η Επιτροπή:

Πότε σκοπεύει να αντιδράσει στη συνεχιζόμενη προκλητική στάση της Τουρκίας, που καταπατά το διεθνές δίκαιο και δεν σέβεται την εδαφική ακεραιότητα Κράτους – Mέλους, που ταυτόχρονα αποτελεί και ευρωπαϊκό έδαφος;».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)