Μήνυμα Τσίπρα προς Αγκυρα

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαρακτηριστικά «ταραξία» στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προσέδωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χωρίς να την κατονομάσει ευθέως, στην Αγκυρα και στην τουρκική πολιτική ηγεσία, απευθύνοντας, ταυτόχρονα, αυστηρό μήνυμα για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Ο πρωθυπουργός αξιοποίησε προς τούτο την τριμερή σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Κάιρο.

Στις κοινές δηλώσεις με τους προέδρους της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, και της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στις μεταξύ τους συνομιλίες οι τρεις ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου, και ειδικά της αρχής της καλής γειτονίας, ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Και προσέθεσε: «Το τελευταίο διάστημα είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι ακούγονται φωνές από την περιοχή μας που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Και εγείρουν ακόμη και ζητήματα αμφισβήτησης θεμελιωδών διεθνών συνθηκών. Πιστεύω ότι η απάντηση σε οποιαδήποτε τέτοια αμφισβήτηση πρέπει να είναι κοινή, απολύτως σαφής και αταλάντευτη, τόσο από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας όσο και από την πλευρά όλων των γειτονικών χωρών που έχουν ως μοναδικό στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της συνεργασίας στην περιοχή».

Στην τριμερή σύνοδο χθες επιβεβαιώθηκε η διάθεση και των τριών χωρών για περαιτέρω εμβάθυνση και ενδυνάμωση της συνεργασίας, καθώς και διεύρυνσής της σε περισσότερους τομείς. Ο κ. Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της μεταφοράς φυσικού αερίου των κοιτασμάτων της Κύπρου και της Αιγύπτου προς την αγορά της Ευρώπης, ενώ αναφέρθηκε και στη συζήτηση που εξελίσσεται για την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών.

Υπέρ διεύρυνσης

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, από την πλευρά του, χαρακτήρισε την τριμερή σύνοδο και τα χαρακτηριστικά σταθερού, επαναλαμβανόμενου θεσμού που προσλαμβάνει «πρότυπο», προκειμένου, όπως υπογράμμισε, «να εντάξουμε και άλλες χώρες σε αυτή την προσπάθεια», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης του σχήματος με περισσότερες χώρες. Για το Κάιρο είναι σημαντική η υποστήριξη Αθήνας και Λευκωσίας στην ενδυνάμωση του πλέγματος σχέσεων της Αιγύπτου με την Ε.Ε. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η επαναβεβαίωση, χθες, της αλληλοϋποστήριξης των τριών χωρών για την προώθηση στους διεθνείς οργανισμούς των θέσεών τους και των ζητημάτων που τις απασχολούν. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κύπριος πρόεδρος ενημέρωσε για τις εξελίξεις στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και από όλες τις πλευρές επισημάνθηκε η σημασία που θα έχει η δίκαιη λύση, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, για την εμπέδωση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφορικά με την περιφερειακή σταθερότητα, συζητήθηκαν οι εξελίξεις σε Συρία και Λιβύη, αλλά και η κρίση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, με αναφορές σε αναλογική κατανομή των βαρών.

Οσον αφορά την οικονομική συνεργασία, συμφωνήθηκε η συνεργασία σε σειρά από τομείς, όπως υποδομές, ενέργεια, διαχείριση υδάτων, τουρισμός, διαλιμενική συνεργασία.

Πολλαπλές αμφισβητήσεις από Αγκυρα

Σταθερά σε τακτική συντήρησης της έντασης στο Αιγαίο και συνεχούς αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κινείται η Αγκυρα, καταδεικνύοντας ότι η κλιμάκωση των προκλήσεων το τελευταίο διάστημα δεν είναι ούτε τυχαία ούτε συγκυριακή. Εσχατο κρούσμα στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων εβδομάδων είναι η ΝΟΤΑΜ που αποκαλύφθηκε χθες, με την οποία η τουρκική πλευρά αμφισβητεί για άλλη μία φορά την ελληνική κυριαρχία στο Καστελλόριζο και την οποία ακολούθησε δεύτερη ΝΟΤΑΜ, με την οποία η Αγκυρα επαναφέρει τις αξιώσεις της για δικαιοδοσία έρευνας και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή της ακριτικής νήσου.

Ειδικότερα, η πρώτη τουρκική ΝΟΤΑΜ ήρθε ως «απάντηση» της γείτονος στη δέσμευση από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θαλάσσιας περιοχής δυτικά του Καστελλόριζου, όπου πρόκειται να διεξαχθεί άσκηση έρευνας και διάσωσης (SAR) το διήμερο 18 και 19 Οκτωβρίου. Στην τουρκική ΝΟΤΑΜ περιλαμβάνεται ο ισχυρισμός ότι η περιοχή του Καστελλόριζου είναι αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στις περιοχές που δεσμεύονται για ασκήσεις από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Ακολούθησε δεύτερη ΝΟΤΑΜ, στην οποία η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι η δικαιοδοσία επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στην περιοχή που δεσμεύθηκε από την Αθήνα είναι της Τουρκίας και, ως επακόλουθο, θα πρέπει οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να συνεργασθούν με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.

Η Αθήνα παρακολουθεί στενά την επιμονή της γείτονος στη διαρκή επαναφορά των αμφισβητήσεων της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και την κλιμάκωση των αμφισβητήσεων αυτών, με τις αρμόδιες αρχές να υπογραμμίζουν ότι οι ενέργειες των τουρκικών αρχών δεν μένουν αναπάντητες και ότι η Αθήνα κινείται για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων προς όλους τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή