Στα βαθιά νερά του συνεδρίου ο ΣΥΡΙΖΑ

Στα βαθιά νερά του συνεδρίου ο ΣΥΡΙΖΑ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα διάλειμμα από τα κυβερνητικά καθήκοντα, το οποίο εν πολλοίς αναμένεται να καθορίσει την επόμενη μέρα και της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ρίχνεται από αύριο στη μάχη του δεύτερου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος του προέδρου του κόμματος και πρωθυπουργού είναι μέσα από το συνέδριο να ενισχυθεί η ενιαία έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ, να ολοκληρωθεί δηλαδή ο μετασχηματισμός που άρχισε με τις αποφάσεις του πρώτου συνεδρίου το 2013, και ο ίδιος να εξέλθει ενισχυμένος, προκειμένου να προχωρήσει σε αλλαγές και στο κόμμα αλλά και στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός θα ανοίξει τις εργασίες του συνεδρίου αύριο το βράδυ, οι οποίες θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την εκλογή προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Οι πρώτες αψιμαχίες

Ενόψει του συνεδρίου και με επίκεντρο την εκλογή των αντιπροσώπων, εδώ και αρκετές ημέρες εκδηλώνονται οι πρώτες αψιμαχίες μεταξύ των αντίπαλων ομάδων, που διαγκωνίζονται για την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ισχύ μέσα στο κόμμα για την επομένη του συνεδρίου. Αυτό που καθίσταται σαφές είναι ότι ο ισχυρός κομματικός πυρήνας σε πολλές τοπικές οργανώσεις επέλεξε να αψηφήσει τις επιλογές της ηγεσίας και να προκρίνει για την αντιπροσώπευση στο συνέδριο στενά κομματικά στελέχη. Ηδη, δηλαδή, για την εκλογή συνέδρων εξελίχθηκε ένας βουβός πόλεμος μεταξύ κομματικού πυρήνα, κυβερνητικών στελεχών και Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Κάθε πλευρά προσπάθησε να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή εκκίνηση για τις εργασίες του συνεδρίου και ήδη κατεγράφησαν οι πρώτες απώλειες. Μία από τις πιο ηχηρές ήταν η αποτυχία του κ. Νίκου Καρανίκα – o οποίος είναι προσωπική επιλογή του κ. Τσίπρα ως υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού– να εξασφαλίσει τις αναγκαίες ψήφους από την οργάνωση Παγκρατίου προκειμένου να εκλεγεί σύνεδρος. Ο κ. Καρανίκας μετακινήθηκε στην τοπική Παγκρατίου μόλις προ εικοσαημέρου και, σαν να μην έφθανε η αποτυχία του, κομματικά στελέχη σχολίαζαν με εμφανώς ειρωνική διάθεση ότι ίσως αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στο Παγκράτι διότι ήξερε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να εκλεγεί στη Θεσσαλονίκη. Αλλες ηχηρές αποτυχίες στη διαδικασία εκλογής συνέδρων ήταν αυτές των βουλευτών Κώστα Δουζίνα, Χρήστου Μαντά και Ελένης Σταματάκη, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο ότι με δυσκολία επέτυχαν την εκλογή τους οι υπουργοί Δημήτρης Βίτσας, Θοδωρής Δρίτσας και Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Εμπειρα κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι δεν τίθεται, για την ώρα τουλάχιστον, θέμα αποδοκιμασίας των επιλογών της ηγεσίας στα αποτελέσματα αυτά, αλλά οφείλονται στην αντιπαράθεση των διαφόρων ομάδων που προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο κομβικά ζητήματα και τις αλλαγές στο καταστατικό που θα συζητηθούν στο συνέδριο και πιο συγκεκριμένα το δικαίωμα εκλογής στα κομματικά όργανα, τη συμμετοχή σε αμειβόμενες κυβερνητικές θέσεις ή αξιώματα κ.λπ. Επιπλέον, κομβικού χαρακτήρα ζήτημα, επί του οποίου αναμένεται σφοδρή αντιπαράθεση, είναι η λειτουργία των τάσεων και πώς ακριβώς αυτή θα προσδιορισθεί εφεξής, με την προεδρική ομάδα να επιδιώκει τη σταδιακή αποδυνάμωσή τους και την κίνηση των «53+», την πλέον διακριτή τάση, να διαφωνεί.

Ο απολογισμός της κυβερνητικής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένα από τα ζητήματα επί των οποίων αναμένεται να ασκηθεί κριτική και να εκδηλωθούν αντιπαραθέσεις, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που περιμένουν το συνέδριο για να τοποθετηθούν επί της επιλογής της ηγεσίας για προσέγγιση με τους σοσιαλδημοκράτες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή