Τσαβούσογλου: «Ελευθερία έκφρασης» η αμφισβήτηση Λωζάννης

Τσαβούσογλου: «Ελευθερία έκφρασης» η αμφισβήτηση Λωζάννης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην «ελευθερία έκφρασης» του Ταγίπ Ερντογάν απέδωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου της γειτονικής χώρας για την ισχύ διεθνών συμβάσεων όπως η Συνθήκη της Λωζάννης. Η απάντηση του κ. Τσαβούσογλου ήρθε σε ερώτηση της συντονίστριας Εξωτερικών και Αμυνας της Ν.Δ. κ. Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία, στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ρώτησε (εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) τον Τούρκο ΥΠΕΞ αν «η Τουρκία θα τιμήσει την υπογραφή της στις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες», υπό το φως των τελευταίων δηλώσεων του κ. Ερντογάν. «Ολες οι χώρες πρέπει να τηρούν τις διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις, είτε τους αρέσει είτε όχι» απάντησε ο κ. Τσαβούσογλου, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «αυτό το γεγονός δεν σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του, για το πόσο σωστές ήταν αυτές οι συμφωνίες ή πόσο δικαιολογημένες». Επί τούτου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισήμανε ότι ο κ. Ερντογάν «σαφώς μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του για συμφωνίες που έχουν πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα για την Τουρκία». Και υπογράμμισε πως πρόκειται για «ελευθερία έκφρασης», η οποία «δεν είναι απειλή εναντίον της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας».

Πάντως και χθες, συνεχίστηκε η ανταλλαγή NOTAM, ανάμεσα σε Αγκυρα και Αθήνα, αυτή τη φορά με πρωτοβουλία της Τουρκίας, η οποία αρνείται ότι η Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις στο Ανατολικό Αιγαίο. Συγκεκριμένα, με τις NOTAM Α4475/16, Α4476/16 και Α4485/16, η Αγκυρα τονίζει ότι τα νησιά Σαμοθράκη, Αγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Χίος, Λήμνος, Μυτιλήνη, Σάμος, Τήλος, Χάλκη και Καστελλόριζο είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Επίσης, απορρίπτει την ελληνική NOTAM Α2221/16, βάσει της οποίας προσδιορίζονται οι συντεταγμένες του FIR Αθηνών. Στην τουρκική ΝΟΤΑΜ, τα όρια του FIR Αθηνών χαρακτηρίζονται ως απλώς μια πρακτική ανάγκη για την εξυπηρέτηση της εναέριας κυκλοφορίας και σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζονται με τα σύνορα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την τουρκική NOTAM, κάθε πληροφορία που παρέχεται σε αυτό το πλαίσιο «είναι φανταστική». Κάτι που, προφανώς, σημαίνει ότι η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει τα σύνορα με τον ίδιο τρόπο που τα αντιλαμβάνεται η Ελλάδα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σε συνέντευξή του («Νέο Φως» Καΐρου), ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην τελευταία 4η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου, τονίζοντας ότι «η πολιτική βούληση των τριών κρατών να ενισχύσουν τις βάσεις της τριμερούς συνεργασίας τους δεν στρέφεται εναντίον τρίτων, καθώς είναι κοινή η δέσμευσή τους για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή