Ανοίγματα από Τσίπρα μέσω συνεδρίου

Ανοίγματα από Τσίπρα μέσω συνεδρίου

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αδιαμφισβήτητη κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η σταθερά με την οποία ανοίγουν σήμερα οι εργασίες του δεύτερου συνεδρίου του κόμματος, το οποίο, την ίδια στιγμή, είναι το πρώτο συνέδριο με τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνητικό κόμμα. Με την προγραμματισμένη για σήμερα στις 8 μ.μ. ομιλία του, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να θέσει το περίγραμμα των στοιχείων μετασχηματισμού του κόμματος, με βάση και την εμπειρία διακυβέρνησης, αλλά και προκειμένου να εδραιωθεί ως ο ένας εκ των δύο κυρίαρχων πόλων του πολιτικού συστήματος, εκφράζοντας τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αξιοποιήσει το βήμα του συνεδρίου για να ζητήσει τη συστράτευση όχι μόνον της κομματικής βάσης, αλλά ευρύτερων δυνάμεων του προοδευτικού χώρου και τη στήριξη της κυβέρνησης. Παράλληλα, αναμένεται να επαναλάβει το αφήγημα για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά και για τη μάχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τον προσανατολισμό που θα πάρει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την αναμφισβήτητη επανεκλογή του κ. Τσίπρα ως προέδρου και την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής, για την οποία ήδη εξελίσσεται μάχη χαρακωμάτων μεταξύ των αντίπαλων ομαδοποιήσεων, καθεμία εκ των οποίων επιδιώκει να ενισχύσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις θέσεις της με την εκλογή μεγαλύτερου αριθμού μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Ο ανταγωνισμός θα ενταθεί εάν τελικά εγκριθεί η πρόταση για μείωση των μελών της Κ.Ε. από 201 που είναι σήμερα σε 151. Οι δύο βασικές ομάδες, η προεδρική Ενωτική Κίνηση, στην οποία κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει ο κ. Νίκος Παππάς, και η κίνηση «53+», υπό την άτυπη ηγεσία του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, θα δώσουν σκληρή μάχη όχι μόνο για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων στην Κ.Ε., αλλά και για τις διατυπώσεις στο κείμενο θέσεων και αναφορικά με την τροποποίηση του καταστατικού.

Η «προεδρική» πτέρυγα εμφανίζεται υπέρ των ανοιγμάτων και, όσον αφορά τις κυβερνητικές επιλογές του κόμματος, περιγράφει ως αναγκαίους συμβιβασμούς όσα συνέβησαν και οδήγησαν στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Αντίθετα, η ομάδα των «53+» επιμένει να κάνει αναφορά σε ήττα για τη μνημονιακή συνθηκολόγηση, θέση που έχει καταθέσει και σε κείμενα που έχει παρουσιάσει και στην Κ.Ε. κατά το παρελθόν. Βεβαίως, η θέση αυτή αντιμετωπίζεται με ειρωνική διάθεση από εσωκομματικούς αντιπάλους του κ. Τσακαλώτου, οι οποίοι σπεύδουν να υπογραμμίσουν ότι είναι ο βασικός υπουργός που υπηρετεί αυτό που ο ίδιος περιγράφει ως «ήττα».

Σημαντικό σημείο αντιπαράθεσης αναμένεται να είναι η διάθεση της προεδρικής πτέρυγας να αποδυναμώσει τη λειτουργία των τάσεων στο εσωτερικό του κόμματος, κάτι που από πολλές πλευρές θεωρείται ασύμβατο με τη φυσιογνωμία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Βεβαίως, ο συσχετισμός δυνάμεων θα κριθεί από τη θέση που θα λάβουν οι υπόλοιπες ομαδοποιήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η «Πλατφόρμα 2010», στην οποία συμμετέχουν στελέχη όπως η Ρένα Δούρου και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αλλά και οι πασοκογενείς, όπως οι Παναγιώτης Κουρουμπλής και Χρήστος Σπίρτζης.

Πάντως, χθες επιβεβαιώθηκε μία αναμενόμενη συμπόρευση, ενόψει του συνεδρίου, αυτή της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς του κ. Φώτη Κουβέλη, η οποία ανακοίνωσε χθες τη συσπείρωση με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή