ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Wikileaks: Δεν υπήρξε επικοινωνία Τσίπρα – Κλίντον μετά το δημοψήφισμα, λέει το Μαξίμου

Wikileaks: Δεν υπήρξε επικοινωνία Τσίπρα – Κλίντον μετά το δημοψήφισμα, λέει το Μαξίμου

Αρνείται ότι υπήρξε επικοινωνία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, τα κρίσιμα 24ώρα μετά το δημοψήφισμα, το Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, οι δύο άνδρες όντως μίλησαν τηλεφωνικώς το καλοκαίρι του 2015 αλλά σε χρόνο πριν το δημοψήφισμα του Ιουλίου και, σε καμία περίπτωση, στις 10 Ιουλίου όταν, με βάση email που αποκαλύπτει το Wikileaks, ο Λευκός Οίκος φέρεται να ζήτησε τη συνδρομή του πρώην Προέδρου προκειμένου να πειστεί ο έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να προχωρήσει σε συμφωνία με την Ευρωζώνη για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτει το Wikileaks, λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου επί Προεδρίας Κλίντον, Τζον Ποντέστα, προσεγγίζεται από την κυβέρνηση Ομπάμα προκειμένου να λειτουργήσει ως σύνδεσμος με τον πρώην Πρόεδρο. Όντως, ο Ποντέστα επικοινωνεί με το γραφείο του Μπιλ Κλίντον, με το ερώτημα εάν μπορεί να μεσολαβήσει προς την ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας. Η απάντηση της πλευράς Κλίντον είναι θετική, πλην όμως ζητά περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση αλλά και εάν αντίστοιχη «πίεση» θα ασκηθεί προς την πλευρά του Βερολίνου. 

 

Wikileaks: Δεν υπήρξε επικοινωνία Τσίπρα – Κλίντον μετά το δημοψήφισμα, λέει το Μαξίμου-1

 

Το απόσπασμα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, που δημοσιοποιεί το Wikileaks, αναφέρει:

«Είμαι στο τρένο και είναι δύσκολο να μιλήσω στο τηλέφωνο. Ο Λευκός Οίκος ρωτά να μάθει εάν ο Μπιλ Κλίντον έχει αρκετή άνεση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ώστε να του τηλεφωνήσει και να του ζητήσει να πάει σε συμφωνία. Μπορείτε να τον ρωτήσετε εάν υπάρχει αυτή η πιθανότητα; Εάν ναι, μπορώ να του μιλήσω αφού αποβιβαστώ από το τρένο και να του εξηγήσω το σκεπτικό και τον στόχο. Ευχαριστώ», έγραφε στο ηλεκτρονικό μήνυμά του προς τον Μπιλ Κλίντον ο Ποντέστα.

Από το γραφείο του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον η απάντηση ήταν η εξής: «Λέει ναι, αλλά χρειάζεται επιπλέον πληροφορίες από αυτές που έχει τώρα. Η πρώτη του ερώτηση είναι “θα πιέσουμε και την Μέρκελ επίσης;” Τι ώρα θα είσαι διαθέσιμος να μιλήσεις;»

Εν τέλει, βάσει όσων ισχυρίζεται το Μαξίμου, η σχεδιαζόμενη επικοινωνία για το νέο μνημόνιο ουδέποτε πραγματοποιήθηκε.