Ημερίδα ΓΓΕΕ: «Ο ρόλος του Τύπου και της προπαγάνδας στην άσκηση τρομοκρατίας στον ελληνικό λαό»

Ημερίδα ΓΓΕΕ: «Ο ρόλος του Τύπου και της προπαγάνδας στην άσκηση τρομοκρατίας στον ελληνικό λαό»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημερίδα, με αφορμή την επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας από τον γερμανικό ζυγό, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Η Αθήνα ελεύθερη», πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Στην ημερίδα μίλησαν καθηγητές πανεπιστημίου για τον Τύπο της εποχής και την προπαγάνδα η οποία δρούσε ως όργανο τρομοκρατίας των κατακτητών στον ελληνικό λαό, από ελληνικές και γερμανικές εκδόσεις εφημερίδων.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, αναφέρθηκε στη συμβολή της ΓΓΕΕ με το αρχειακό της υλικό, στις εκδηλώσεις της επετείου απελευθέρωσης της χώρας από τα ναζιστικά στρατεύματα, σημειώνοντας ότι η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας θα είναι παρούσα σε κάθε μεγάλη ιστορική στιγμή.

Μια συμβολή σε μία μάχη ιδεών, όπως υπογράμμισε ο Λ. Κρέτσος, η οποία δεν υπάρχει στα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης και κανάλια. Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης είπε, ότι πρέπει να αναλογιστούμε τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου, μη ξεχνώντας ότι εκείνα τα χρόνια υπήρξαν Έλληνες δοσίλογοι οι οποίοι αργότερα βρήκαν θέση στο ελληνικό κράτος, ενώ εξέφρασε το αίσθημα φιλίας και προς τους συμμάχους, αλλά κυρίως προς το ΕΑΜ. «Τιμούμε συνολικά τον ελληνικό λαό για τους αγώνες που έδωσε για ελευθερία, δημοκρατία, αξιοσύνη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λ. Κρέτσος. «Κανένας αγώνας δεν χάνεται, αν πρώτα δεν δοθεί, πάντα με γνώμονα τη λαϊκή βούληση και συμφέρον» είπε, κλείνοντας τον χαιρετισμό του.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε ένα 12λεπτο ντοκιμαντέρ, το οποίο επιμελήθηκε ο Στέλιος Κυμιωνής (επιμελητής των οπτικοακουστικών συλλογών της ΓΓΕΕ), ενώ η καθηγήτρια Βασιλική Λάζου, μέσα από ένα φωτογραφικό αφιέρωμα το οποίο υπάρχει ακόμα σε βρετανική συλλογή, αναφέρθηκε στον τρόπο που οι Βρετανοί επιχείρησαν να παρουσιάσουν τα γεγονότα, μέσα από τον φωτογραφικό φακό, για εξυπηρέτηση των δικών τους πολιτικών συμφερόντων. Μίλησε επίσης για την επιμονή των Βρετανών να διαλύσουν το ΕΑΜ και την τεράστια κοινωνική επιρροή που ασκούσε στην ελληνική κοινωνία.

Μεγάλη μερίδα του τότε προπαγανδιστικού Τύπου- ελληνικού και γερμανικού- «άνθησε» στην Κρήτη, όπως ανέφερε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Γιάννης Σκαλιδάκης. Ο καθηγητής ανέφερε ότι ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη της προπαγάνδας και στη διαμόρφωση μυαλών και συνειδήσεων, με αποκορύφωμα τη ναζιστική κατοχή στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία, με κύριους αντιπάλους τον μπολσεβικισμό και τον ιουδαϊσμό, επιχείρησε τεράστιας κλίμακας τρομοκρατία στους λαούς, με γνήσιους συνοδοιπόρους τους, ντόπιους δοσίλογους σε θέσεις ευθύνης. Άλλοι εκδότες εφημερίδων, όπως ο διευθυντής της τότε προπαγανδιστικής φυλλάδας «Κρητικός κήρυξ», ο οποίος και εκτελέστηκε από τους αντάρτες, και άλλοι επιμελητές κειμένων, δήμαρχοι και νομάρχες.

Να σημειωθεί τέλος, ότι η ημερίδα πλαισιώθηκε από την έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο «Πρόσωπα του πολέμου. Ελλάδα 1940 – 1944: Από την Κατοχή στην Απελευθέρωση».

(πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή