Τα WikiLeaks για παρέμβαση Μπιλ Κλίντον

Τα WikiLeaks για παρέμβαση Μπιλ Κλίντον

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα στοιχεία για τις εργώδεις διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, αποκαλύπτονται από τη νέα δημοσιοποίηση στοιχείων των WikiLeaks που αφορούν την ηλεκτρονική αλληλογραφία του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, Τζον Ποντέστα. Μεταξύ των emails που δημοσιοποιήθηκαν, περιλαμβάνεται και ερώτημα του κ. Ποντέστα, εκ μέρους του Λευκού Οίκου, προς το γραφείο του Μπιλ Κλίντον, προκειμένου ο τελευταίος να παρέμβει προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να κλείσει συμφωνία με τους εταίρους.

Πιο συγκεκριμένα, το μήνυμα του κ. Ποντέστα αναφέρει: «Είμαι στο τρένο και είναι δύσκολο να μιλήσω στο τηλέφωνο. Ο Λευκός Οίκος ρώτησε εάν ο Μπιλ Κλίντον έχει αρκετή άνεση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ώστε να του τηλεφωνήσει και να του ζητήσει να πάει σε συμφωνία. Μπορείτε να τον ρωτήσετε εάν υπάρχει αυτή η πιθανότητα; Εάν ναι, μπορώ να του μιλήσω αφού αποβιβαστώ από το τρένο και να του εξηγήσω το σκεπτικό και τον στόχο. Ευχαριστώ».

Από το γραφείο του πρώην προέδρου, Μπιλ Κλίντον, η απάντηση ήταν η εξής: «Λέει ναι, αλλά χρειάζεται επιπλέον πληροφορίες από αυτές που έχει τώρα. Η πρώτη του ερώτηση είναι “θα πιέσουμε και τη Μέρκελ επίσης;” Τι ώρα θα είσαι διαθέσιμος να μιλήσεις;».

Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το καλοκαίρι του 2015 υπήρξε μία μόνο επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον κ. Kλίντον και αυτή ήταν αρκετό καιρό πριν από το δημοψήφισμα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μετά το δημοψήφισμα η μόνη επικοινωνία του πρωθυπουργού πέραν του Ατλαντικού ήταν με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή