ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπερίσα: Ευθύνη τρίτου παράγοντα η αποτυχία της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα με την Ελλάδα

mperisa-eythyni-tritoy-paragonta-i-apotychia-tis-symfonias-gia-tin-yfalokripida-me-tin-ellada-2155785

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, δήλωσε για πρώτη φορά δημοσίως ότι «η συμφωνία για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα απέτυχε μετά από την παρέμβαση ενός τρίτου παράγοντα».

«Θέλω να πω στους Αλβανούς ότι σύντομα θα καταλάβουν ποιών τα συμφέροντα εξυπηρετήσατε και σας το δηλώνω με απόλυτη πεποίθηση ότι το κάνατε για λογαριασμό τρίτου παράγοντα. Η ιστορία θα το αποδείξει», τόνισε ο Μπερίσα, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση του Έντι Ράμα, που ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε παραπέμψει στο Συνταγματικό Δικαστήριο την συμφωνία.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, η κυβέρνηση του οποίου υπέγραψε την συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα το 2009, δεν διευκρίνισε ποιος είναι ο τρίτος παράγοντας

Συχνά στα μέσα ενημέρωσης κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι πίσω από την αποτυχία της συμφωνίας βρίσκεται η Τουρκία.

Της ίδιες αμφιβολίες είχε εκφράσει και η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είχε υπογράψει την συμφωνία στα Τίρανα μαζί με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Λουλζίμ Μπάσα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» στην τηλεόραση του Σκάι το 2011, εκφράζοντας τη λύπη της για την ακύρωση της συμφωνίας.