Ολ. Κεφαλογιάννη: Οι προϋποθέσεις για έξοδο από την κρίση

Ολ. Κεφαλογιάννη: Οι προϋποθέσεις για έξοδο από την κρίση

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα αίτια, αλλά και τις προϋποθέσεις εξόδου της Ελλάδας από την κρίση αναφέρθηκε, κατά την ομιλία της στο συνέδριο του Fletcher School για την Ελλάδα, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κα Ολγα Κεφαλογιάννη.

Η κα Κεφαλογιάννη, έθεσε ως προϋποθέσεις:

«Την πολιτική σταθερότητα. Με ισχυρές κυβερνήσεις τετραετίας, με βούληση για τις μεγάλες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Όχι απλά να ψηφίζει μέτρα, αλλά να τα εφαρμόζει.

Την εμπιστοσύνη. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν δεν αποκαταστήσουμε πλήρως την εμπιστοσύνη της χώρας, του πολιτικού συστήματος, στο εξωτερικό.

Τη νέα Εθνική Ενότητα. Μια minimum συμφωνία όλων όσων πιστεύουν ότι έχει φτάσει η ώρα να πάρουμε γενναίες αποφάσεις για να ξεκολλήσει επιτέλους η χώρα από την κρίση.

Την ανάγκη το πολιτικό σύστημα να βρει την αναγκαία ωριμότητα και να συνεννοηθεί σε πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Η συγκρουσιακή περίοδος της μεταπολίτευσης πρέπει να λάβει τέλος. Δεν ωφελεί κανέναν, κυρίως δεν ωφελεί την χώρα.

Τη Νέα Εθνική Αυτοπεποίθηση. Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να δείξουμε τον δρόμο της εξωστρέφειας. Να ξεφύγουμε από τα σύνδρομα καταδίωξης που μας γέννησε η κρίση και κάποιοι συνειδητά καλλιέργησαν. Να αντιληφθούμε τις δυνατότητες μας και να βγούμε δυναμικά μπροστά Ο ελληνικός λαός έχει την ανάγκη να αισθανθεί μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση».

Παράλληλα, η κα Κεφαλογιάννη έκανε λόγο για «νέο ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο με συγκεκριμένες στρατηγικές για την ελληνική οικονομία», θέτοντας παράλληλα ως προτεραιότητες

«Την υιοθέτηση όλων των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Εντατικοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, μέσα από διαφανείς διαδικασίες, ώστε να δημιουργηθούν πόλοι έλξης επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς.

Την Παιδεία ως πυλώνα και μοχλό ανάπτυξης της χώρας.

Τη  θεσμική, διοικητική και τεχνολογική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Την αναδιάρθρωση του χρέους και αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων για τα επόμενα χρόνια ώστε ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος να διαμορφωθεί από το 3,5% σε 2%.

Την αναγκαία ρήξη με το παρελθόν»

«Όσοι πολιτικοί στην Ελλάδα πιστεύουμε ότι χρειάζεται μια συνολική ρήξη με το παρελθόν, θα πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Το παλιό πελατειακό σύστημα που κράταγε τα κόμματα με δεμένα τα χέρια λόγω του πολιτικού κόστους αργοπεθαίνει», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Οι προσπάθειες ανάνηψης του θα γυρίσουν την Ελλάδα πολλές δεκαετίες πίσω. Γι’ αυτό και χρειάζονται δύσκολες αποφάσεις. Για να χτιστεί σιγά – σιγά ένα νέο πολιτικό οικοδόμημα απεξαρτημένο από τα πελατειακά και συντεχνιακά δίκτυα. Ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο που θα προωθεί την υγιή επιχειρηματικότητα και θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Αν εμείς οι πολιτικοί στην Ελλάδα δεν συνειδητοποιήσουμε το βάρος και την ευθύνη που μας αναλογεί σε αυτή την ιστορική συγκυρία, τότε λυπάμαι, αλλά τίποτα ουσιαστικό δεν πρόκειται να γίνει».

«Η κρίση θα γίνει κανονικότητα, η Ελλάδα θα απομονωθεί στον χάρτη, οι ανισότητες θα μεγαλώνουν, τα χρόνια θα περνούν και γενιές Ελλήνων θα μεγαλώνουν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Κανένα οικονομικό σχέδιο δεν θα πετύχει, αν δεν υπάρξει η πολιτική βούληση για την εφαρμογή του. Εδώ, γεννιέται ο καθοριστικός ρόλος μιας νέας γενιάς πολιτικών. Να έρθουν σε ρήξη με ότι μας έφερε στο χείλος του γκρεμού», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή