Γ. Βαρουφάκης: Δεν γνώριζα για τις επαφές με Ρωσία

Γ. Βαρουφάκης: Δεν γνώριζα για τις επαφές με Ρωσία

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά παρεμβάσεων προκάλεσε η αποκάλυψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ περί διαλόγου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος του μίλησε για ελληνικό αίτημα εκτύπωσης δραχμής στη Ρωσία το 2015. Την κυβερνητική διάψευση ακολούθησε χθες παρέμβαση του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «κατά τη διάρκεια της υπουργίας μου, δεν είχα συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού με Ρώσους αξιωματούχους και, συνεπώς, δεν γνωρίζω τι συζητήθηκε». Και πρόσθεσε: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο υπουργείο Οικονομικών δεν υπήρξε καμία σκέψη για τύπωμα νέου νομίσματος, πόσο μάλιστα προσέγγιση τρίτων είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό».

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, διέψευσε κατηγορηματικά την ύπαρξη τέτοιου σχεδίου, χαρακτηρίζοντας την όλη συζήτηση εκτός τόπου και χρόνου. Πρόσθεσε ότι, ως κορυφαίος υπουργός τότε, είναι σε θέση να γνωρίζει ότι δεν υπήρχαν τέτοιου είδους αναζητήσεις από την κυβέρνηση.

Πάντως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος παραδέχθηκε χθες (ΣΚΑΪ) ότι το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη είχε απασχολήσει συζητήσεις στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής. «Δεν προέκυψε από το μηδέν αυτή η πληροφορία, τα ζητήματα που αφορούσαν τη σχέση μας με τους δανειστές και την παρουσία μας στην Ε.Ε. Οταν μας πίεζαν πολύ σκληρά, είχε αναπτυχθεί φιλολογία στο έσχατο της σύγκρουσης αν θα έπρεπε να αναζητήσουμε και άλλες λύσεις», είπε, για να προσθέσει ότι «τα σκληρά διλήμματα που ετίθεντο στην κυβέρνηση είναι γνωστά, όπως και το περιεχόμενο της επιστολής Γιούνκερ. Τελικά, καταλήξαμε στην επιλογή παραμονής στην Ευρωζώνη». Ανέφερε, δε, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Βαρουφάκης, ως υπουργός Οικονομικών, έθετε επίσημα στο τραπέζι το ενδεχόμενο αποχώρησης από τη Ζώνη του Ευρώ. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κ. Χατζηδάκης, σχολίασε ότι «η κυβέρνηση ήθελε να μας κάνει Αλβανία νούμερο δύο». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπ. Δανέλλης, δήλωσε ότι θα πρέπει επιτέλους ο ελληνικός λαός να μάθει από τον κ. Τσίπρα την αλήθεια για όλο εκείνο το σκοτεινό διάστημα, που κόστισε ακριβά στη χώρα και στην κοινωνία.

Ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδης, δήλωσε ότι δεν υπήρξε ποτέ σχέδιο εξόδου από το ευρώ και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε την αποσάθρωση, αλλά την επανίδρυση της Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή