Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση υπονομεύει τους θεσμούς»

Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση υπονομεύει τους θεσμούς»

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΣΤΩΝΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Για «συστηματική υπονόμευση των θεσμών» και «παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη που βρίσκονται στα όρια της συνταγματικότητας» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Κυρ. Μητσοτάκης, εκφωνώντας την κεντρική ομιλία της πρώτης ημέρας του συνεδρίου του Fletcher School of Law and Diplomacy για την Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης στηλίτευσε επίσης τις μεγάλες καθυστερήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης στην εφαρμογή των μέτρων του τρίτου μνημονίου, λέγοντας ότι ορισμένοι υπουργοί κάνουν ό,τι μπορούν για να ακυρώσουν στην πράξη τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έμεινε μόνο στην κριτική, ωστόσο. Εθεσε τις έξι μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες της μελλοντικής κυβέρνησής του: το άνοιγμα στις αγορές προϊόντων (η Ελλάδα «παραμένει μια κλειστή, ολιγοπωλιακή οικονομία»), την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας (απλοποίηση κανονιστικών πλαισίων και δικαστικών διαδικασιών), την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος μέσω «επιθετικής διαχείρισης» των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αύξησης των καταθέσεων, την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και την αναβάθμιση της παιδείας. Για το τελευταίο, μνημονεύοντας το γεγονός ότι το Fletcher School είναι ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του που η Ελλάδα είναι «η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση».

Η Ελλάδα διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ των οποίων το «εξαιρετικά ταλαντούχο και σκληρά εργαζόμενο ανθρώπινο δυναμικό». Υπό τις κατάλληλες συνθήκες, σημείωσε, που περιλαμβάνουν τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, η ελληνική οικονομία «θα μπορούσε να πετύχει μια εντυπωσιακή ανάκαμψη» και να αποτελέσει «τη θετική έκπληξη» στην πολύπαθη Ευρωζώνη. Για να γίνει αυτό, όμως, υπονόησε σαφώς, απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας. Επικαλούμενος τον Θεμιστοκλή και το πώς έπεισε τους Αθηναίους να χρηματοδοτήσουν τη ναυπήγηση μεγάλου στόλου πριν από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, διερωτήθηκε: «Θα ανοιχτούμε στον κόσμο, θα είμαστε τολμηροί ή θα συνεχίσουμε να ανακυκλώνουμε τα ίδια προβλήματα;».

Η κρίση και το μεγάλο ψέμα

Για την περίοδο της κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι τα προγράμματα διάσωσης, «ιδιαίτερα το πρώτο», ήταν «κακά σχεδιασμένα», καθώς ήταν «ακραία υφεσιακά» και δεν αντιμετώπισαν το ζήτημα του χρέους. Πρόσθεσε δε ότι οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων έπρεπε να έχουν προηγηθεί αυτών στην αγορά εργασίας και ότι το ελληνικό πρόβλημα προέκυψε στο πλαίσιο μιας «ατελώς σχεδιασμένης» νομισματικής ένωσης.

Ωστόσο, απαντώντας στο κομβικό ερώτημα γιατί η χώρα μας είναι η μόνη που, εξίμισι χρόνια μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, βρίσκεται ακόμα σε καθεστώς προγράμματος, ήταν σαφής. «Δεν έχουμε ενστερνιστεί τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», τόνισε, και «δεν μπορέσαμε ως πολιτικό σύστημα να αντιμετωπίσουμε τον λαϊκισμό».

Ανατρέχοντας στις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων δύο ετών, είπε ότι η Ελλάδα βρισκόταν στην οδό της επιστροφής στην ανάπτυξη και την ομαλότητα στα τέλη του 2014 και ότι η επιλογή του Αλ. Τσίπρα να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές ήταν ένα λάθος «με καταστροφικές συνέπειες».

Τον πρόεδρο της Ν.Δ. προλόγισε ο πρύτανης του Fletcher School και πρώην στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Τζέιμς Σταυρίδης.

Βεβαιότητα για «ισχυρή εντολή»

Την αναγκαιότητα πολιτικής αλλαγής, προκειμένου να φύγει «η πιο ανίκανη κυβέρνηση των τελευταίων ετών», επαναλαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Bloomerg. «Η κυβέρνηση δεν αποδεικνύεται δεσμευμένη στον στόχο των μεταρρυθμίσεων. Δεν έχει την ικανότητα να προσελκύσει επενδύσεις. Δεν μπορεί να μας οδηγήσει στην έξοδο από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Για αυτό τον λόγο, ζητώ εκλογές. Η Ελλάδα αξίζει και θα έχει μια πολύ καλύτερη κυβέρνηση», τονίζει ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη συνέντευξη, ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση και γι’ αυτό οι εκλογές δεν θα αργήσουν. Υπογραμμίζει μάλιστα την ετοιμότητα του κόμματός του όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές και εκτιμά ότι η Ν.Δ. θα λάβει ισχυρή εντολή. Προσθέτει ότι, ακόμη κι αν λάβει ισχυρή εντολή, θα επιδιώξει έναν όσο το δυνατόν ευρύτερο κυβερνητικό σχηματισμό. Ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ότι το τρίτο μνημόνιο ήταν αχρείαστο και οφείλεται στην «καταστροφική διαπραγμάτευση» του πρώτου εξαμήνου του 2015, εμφανίζεται, όμως, αισιόδοξος ότι μια κυβέρνηση που θα είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων μπορεί να οδηγήσει την οικονομία σε «εντυπωσιακή ανόρθωση». Για να γίνει, όμως, αυτό, ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ότι πρέπει να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή