ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο για την Ελλάδα στο Tufts

161013_2225_greece_077

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διεθνές συνέδριο «Η στροφή της Ελλάδας, λυδία λίθος για την Ευρώπη» που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστώνης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» την Πέμπτη 13/10 και Παρασκευή 14/10 .

Στο συνέδριο συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές από τον χώρο της πολιτικής, της οικονομίας και των επιχειρήσεων από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Στις διήμερες εργασίες του συνεδρίου συμμετείχε και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης

Το βασικό συμπέρασμα του συνεδρίου ήταν ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, απομένουν πολλά να γίνουν για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι θα χρειαστεί και ένα 4ο πρόγραμμα μετά το 2018. Η έλλειψη ρευστότητας και ικανών αποταμιεύσεων που θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη καθιστά τους ξένους αναλυτές επιφυλακτικούς.

Κλειδί για τη θετική πορεία της χώρας είναι η πιστή εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος. Χρειάζονται, ωστόσο, σύμφωνα με τον Λουκά Παπαδήμο, μεγάλες δομικές μεταρρυθμίσεις τόσο στις αγορές όσο και στους θεσμούς.

oloklirothike-me-epitychia-to-synedrio-gia-tin-ellada-sto-tufts0

Η δημοκρατία στη χώρα άντεξε στην κρίση παρά τις όποιες δυσοίωνες προβλέψεις, σύμφωνα με τον καθηγητή του Yale Στάθη Καλύβα. Ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν από την περαιτέρω πορεία της οικονομίας. Αν αυτή βελτιωθεί, τότε το πολιτικό σύστημα θα σταθεροποιηθεί.

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και η εισαγωγή μη κερδοσκοπικών, ιδιωτικών πανεπιστημίων αποτελεί, σύμφωνα με τον Αλέξη Παπαχελά, μία εφικτή μεταρρύθμιση καίριας σημασίας για την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της Ελλάδας.

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα γενναίο κούρεμα του δημοσίου χρέους και όχι απλά μία παράταση της λήξης του και μείωση του επιτοκίου του, σύμφωνα με την οικονομολόγο του Χάρβαρντ Carmen Reinhart.

Σε συνθήκες μηδενικού πληθωρισμού στην ευρωζώνη είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον Olivier Blanchard, θα προϋπέθετε αποπληθωρισμό, ο οποίος όμως επιδεινώνει το βάρος του δημοσίου χρέους.

oloklirothike-me-epitychia-to-synedrio-gia-tin-ellada-sto-tufts1

Το 3ο πρόγραμμα εφαρμόζεται κανονικά, σύμφωνα με τον Γιώργο Χουλιαράκη, και η εμπιστοσύνη σιγά-σιγά επανακάμπτει. Σημασία δεν έχει ο «θόρυβος» που παράγεται από διάφορους διαφωνούντες, αλλά η εφαρμογή του που συνεχίζεται στην πράξη. Σημαντικό είναι να υπάρξει ένα μίνιμουμ συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων αλλά και προτάσεις που να μην λαϊκίζουν, όπως αυτές που αφορούν μια πρόωρη και μαζική μείωση της φορολογίας που δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τη μείωση των δαπανών. Η μείωση αυτή δεν μπορεί να ξεπεράσει, έτσι κι αλλιώς, το 1,2 δισεκατομμύρια ετησίως.

oloklirothike-me-epitychia-to-synedrio-gia-tin-ellada-sto-tufts2

Ο Γιώργος Λογοθέτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Libra, υπενθύμισε ότι η ελληνική οικονομία έβγαινε από την κρίση στα τέλη του 2014, όταν η πολιτική παρενέβη και άρα μία νέα ανάκαμψη είναι εφικτή όταν και εφόσον οι πολιτικοί το επιτρέψουν.

Υπάρχουν τομείς όπου οι Έλληνες ξεχωρίζουν, όπως η ναυτιλία, η οποία, σύμφωνα με τον τραπεζίτη Απόστολο Κοντογιάννη, ταιριάζει στον ριψοκίνδυνο, ανταγωνιστικό και ταλαντούχο χαρακτήρα του Έλληνα. Παράλληλα αναπτύσσονται και νέοι τομείς σε τεχνολογίες αιχμής, όπως αποδεικνύουν οι βραβευθείσες  με το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας εταιρίες Rabt, RTsafe και Raymetrics, οι οποίες με έδρα την Ελλάδα διαπρέπουν στο εξωτερικό.

oloklirothike-me-epitychia-to-synedrio-gia-tin-ellada-sto-tufts3

Πέρα από την πιστή εφαρμογή του προγράμματος, η επιτυχία του επηρεάζεται και από εξωγενείς παράγοντες, ιδιαίτερα τη Γερμανία, η οποία θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η επιβίωση της ενότητας της ευρωζώνης εξαρτάται από τη μεταστροφή της επιμονής της στη λιτότητα και στην επιβολή ενός βορειοευρωπαϊκού οικονομικού μοντέλου σε όλη την Ευρώπη.