Τι μας είπε ο Ολάντ για Τσίπρα, Πούτιν και διαπραγμάτευση

Τι μας είπε ο Ολάντ για Τσίπρα, Πούτιν και διαπραγμάτευση

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοι οι πολιτικοί έχουν «το σύνδρομο της Αγίας Ελένης», το όνειρο του Ναπολέοντα, δηλαδή, να γράψουν τη δική τους ιστορία πριν το κάνει κάποιος άλλος. Ομως αυτή τη φορά ο Γάλλος πρόεδρος ξεπέρασε τα όρια της Ιστορίας. Ο Φαμπρίς Λομ, ένας από τους δύο συγγραφείς του βιβλίου «Ενας πρόεδρος δεν έπρεπε να πει κάτι τέτοιο», εξηγεί, μιλώντας στην «Κ», το παρασκήνιο των συναντήσεών τους.

«Μια μέρα, το Σάββατο 7 Μαρτίου του 2015, είχαμε ραντεβού στο γραφείο του. Κάποια στιγμή μπήκε μια μεταφράστρια και η γραμματέας έκανε σήμα στον πρόεδρο να σηκώσει το τηλέφωνο. Εβαλε ανοιχτή ακρόαση. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Ακούσαμε όλη τη συνομιλία». Μίλησαν για το Eurogroup, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να λάβει χώρα εντός 48 ωρών και περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα ζητούσε τη στήριξη της Γαλλίας.

«Ο Ολάντ τρέφει πραγματική συμπάθεια για τον Τσίπρα», συνεχίζει ο δημοσιογράφος της «Λε Μοντ», «του αρέσουν οι νέοι πολιτικοί που βρίσκονται εκτός συστήματος και θέλουν να ταράξουν τα νερά. Οταν μιλάνε οι δυο τους, έχουμε την αίσθηση ότι υπάρχει μια ιεραρχία. Ο Ολάντ διαδραματίζει τον ρόλο του μεγάλου αδελφού, του δασκάλου, μιλάει πολύ, εξηγεί και ο Τσίπρας τον ακούει σαν μαθητής, με μεγάλη προσοχή». Βέβαια, συμπληρώνει ο Φαμπρίς Λομ, η φιλία αυτή βόλεψε πολύ τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος «ήθελε να δείξει στην αριστερή πτέρυγα του κόμματός του ότι τα όνειρα για μια μεγάλη επανάσταση δεν είναι πραγματικά, αφού ακόμα και ο Τσίπρας ζήτησε την επιβολή λιτότητας». Ο Γάλλος πρόεδρος θεωρεί ότι έπαιξε κομβικό, στρατηγικό και βασικό ρόλο στη διάσωση της Ελλάδας. «Ηταν ο ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ της Αγκελα Μέρκελ και του Τσίπρα. Είναι πολύ περήφανος γι’ αυτό και το αναφέρει συχνά», σημειώνει ο συγγραφέας.

Τι έγινε με τον Πούτιν

Το βιβλίο αποκαλύπτει επίσης την κρυφή συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 6 Ιουλίου του 2015 –την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος που διοργάνωσε και κέρδισε ο Τσίπρας– όταν τον κάλεσε «μυστηριωδώς» στο τηλέφωνο ο Ρώσος πρόεδρος. Με ύφος συνωμοτικό ο Ολάντ μεταφέρει τη συζήτηση που είχε με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου.

Πούτιν: «Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία, για να μην υπάρχει παρεξήγηση μεταξύ μας…».

Ολάντ: «Ναι, δεν υπάρχει πρόβλημα, πες μου».

«Η Ελλάδα ζήτησε από εμάς να τυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία γιατί δεν διαθέτουν πια τυπογραφείο για να το κάνουν», δηλώνει ο Πούτιν. Αυτό αποδεικνύει ότι οι Ελληνες ηγέτες εκείνη τη στιγμή αντιμετώπιζαν το ενδεχόμενο να βγουν από την Ευρώπη και άρα να επανασυνδεθούν με το ιστορικό τους νόμισμα.

«Τι τους απάντησες;», ρωτάει ο Ολάντ. «Απάντησα ότι μπορούμε να το κάνουμε, αλλά εσύ τι πιστεύεις;».

«Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα. Αν έβγαινε από την Ευρωζώνη και χρειαζόταν χαρτονομίσματα, δεν θα με εξέπληττε αν η Ρωσία το έκανε. Αυτό θα απαντούσε σε ένα αίτημα», είπε αυτοσχεδιάζοντας ο Ολάντ όλο και περισσότερο αιφνιδιασμένος.

«Ηθελα να σου δώσω αυτήν την πληροφορία για να καταλάβεις ότι δεν επιθυμούμε καθόλου κάτι τέτοιο», καταλήγει ο Πούτιν πριν κλείσει το τηλέφωνο. Περίεργο αυτό το τηλεφώνημα. Του Πούτιν δεν του ξεφεύγει ποτέ τίποτα τυχαίως. Ποιο μήνυμα ήθελε να περάσει;

«Αναρωτήθηκα ποιος ήταν ο λόγος που μου το είπε αυτό, ο Ολάντ στάθηκε απορημένος μπροστά μας. Ισως για να μη θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα στην έξοδο και, κατά δεύτερον, για να μου πει –και δεν ήταν κακή ιδέα– ότι, κατά την άποψή του, επρόκειτο για ρίσκο και θα έπρεπε να κάνουμε τα πάντα για να το αποφύγουμε».

Ο Ολάντ δηλώνει σίγουρος ότι αν ο Πούτιν έκανε αυτό το εντυπωσιακό διάβημα σε εκείνον, «έγινε με καλή πρόθεση». «Εξάλλου, το κράτησα για τον εαυτό μου». Τελικά, δεν συνέβη ακριβώς κάτι τέτοιο. Ο Φαμπρίς Λομ επιμένει ότι ο Φρανσουά Ολάντ ήταν σκεπτικός, διότι «ο Πούτιν δεν λέει τίποτα στην τύχη. Ισως ότι ο Πούτιν ήταν εντεταλμένος από την Αθήνα. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ο Πούτιν να διαμεσολάβησε για λογαριασμό του Τσίπρα, αλλά τίποτα δεν ήταν φανερό και ο Ολάντ δεν ζήτησε εξηγήσεις από τον Ρώσο ομόλογό του. Απλώς τον άκουσε και πιστεύει ότι είχε καλή πρόθεση», κατέληξε ο Γάλλος δημοσιογράφος, του οποίου το βιβλίο ανήκει ήδη στα ευπώλητα.

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως διαψεύδει μια τέτοια ανάμειξη του κ. Τσίπρα και επιμένει ότι «δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο θέμα σε όλες τις συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν». Το Élysée επιβεβαιώνει «τη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας να στηρίξει την Ελλάδα στην E.E.», και όταν ερωτώνται, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του τηλεφωνήματος, επιμένοντας στον αιφνιδιασμό του Γάλλου προέδρου αφού έλαβε τέλος η συνομιλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή