Το Βερολίνο, το ΔΝΤ και η φιλολογία για την Ελλάδα

Το Βερολίνο, το ΔΝΤ και η φιλολογία για την Ελλάδα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πολιτική τού «ησυχία, παρακαλώ» προσπαθεί να εφαρμόσει το Βερολίνο ως προς το θέμα της ελληνικής διάσωσης, σε μια άσκηση που προσομοιάζει, όπως είπε στην «Κ» αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, με «τετραγωνισμό του κύκλου». Ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι εγείρει το ζήτημα του χρέους «για λόγους εσωτερικής πολιτικής», την προηγούμενη Τρίτη, μετά το Ecofin, παραδέχθηκε ότι θυμώνει πολύ με τη συζήτηση για το αν «ενημερώνει σωστά και έγκαιρα»το γερμανικό Κοινοβούλιο. H κριτική κατά του Σόιμπλε διατυπώθηκε για πρώτη φόρα από τον μονίμως διαφωνούντα βουλευτή Κλάους Πέτερ Βιλς (Χριστιανοδημοκράτης), που επισήμανε ήδη μετά την απόφαση του Eurogroup τον Μάιο ότι ο Σόιμπλε δεν λέει την αλήθεια στο γερμανικό Κοινοβούλιο σε ο,τι αφορά τη συνέχιση της συμμετοχής –με χρήματα– του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο πρόγραμμα.

«Το να επεκτείνουμε τον χρόνο αποπληρωμής των διμερών δανείων», είπε ο Βιλς, «ισοδυναμεί με πράξη δωρεάς. Δεν τολμούν (σ.σ.: η κυβέρνηση του Βερολίνου) να το πουν καθαρά στους πολίτες…». Οταν ο κ. Βιλς έλεγε τα παραπάνω, η Εναλλακτική για τη Γερμανία δεν είχε σαρώσει εκλογικά σε μια σειρά από ομόσπονδα κρατίδια και ο Σόιμπλε δεν συμπεριελάμβανε σε κάθε λόγο του, ακόμη και στο εθνικό μπρίφινγκ μετά το Ecofin της Τρίτης, τις σκέψεις του για το πώς θα αντιμετωπισθούν ο λαϊκισμός και η αντιπαγκοσμιοποίηση.

«Αντελήφθην τι σημαίνει η εποχή μετά τα γεγονότα (postfaktisches Zeitalter) παρακολουθώντας μια προεκλογική συζήτηση αυτή την εβδομάδα (σ.σ.: εννοεί τη μονομαχία Κλίντον-Τραμπ). Θα χρειαστούμε (αν επικρατήσουν παρόμοιες απόψεις) το έλεος του… Θεού σε ό,τι αφορά τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου…». Ταυτοχρόνως, ο Σόιμπλε κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα, για παράδειγμα, μεταρρυθμίζοντας το κράτος και οικοδομώντας μια διοίκηση φιλική στις επενδύσεις και την ανάπτυξη, «αντί να αναλώνεται για λόγους εσωτερικής πολιτικής στο ζήτημα του χρέους, που δεν διαδραματίζει κάποιο ρόλο από άποψη ουσίας».

Η καγκελάριος Μέρκελ –που δεν έχει ακόμη ανακοινώσει αν θα είναι υποψήφια τον Σεπτέμβριο του 2017– έχει ζητήσει από τον Σόιμπλε να διασφαλίσει «ησυχία στο ελληνικό θέμα» ώς τις εκλογές και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει διαβιβάσει τη γερμανική επιθυμία όχι μόνο στα ευρωπαϊκά όργανα, αλλά και στο ΔΝΤ.

Ο κ. Σόιμπλε προσπάθησε να δημιουργήσει την εντύπωση, το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, ότι δεν έχει αντιπαράθεση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά πριν αλέκτορα φωνήσαι δέχθηκε πυρά για τη βιωσιμότητα του χρέους και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από τον αντιπρόεδρο του Ταμείου Λίπτον. Η αντίδραση του κ. Σόιμπλε ήταν αναμενόμενη: «Καλό είναι να ομιλούν οι σχετικοί με το θέμα», είπε παραπέμποντας στον Π. Τόμσεν. Στη συνέχεια, εξήγησε ότι, αν η Αθήνα δεν πιάσει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, τότε, απλώς, θα «εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα, όπως έχει προτείνει η ίδια», εννοώντας την εφαρμογή του κόφτη.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Σόιμπλε ασφαλώς θα γνώριζε, καθώς του το είχε πει ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προτιμούσε την εφαρμογή του κόφτη –«δεν θα τη χρειαστούμε», φέρεται να είπε στον Γερμανό ομόλογό του– και συνεπώς ολόκληρη η λεκτική άσκηση, υπέρ και εναντίον του Ταμείου ταυτόχρονα, έχει μάλλον σχέση με το ότι διανύουμε προεκλογική χρονιά στη Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή