ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης: Ακολουθούμε ένα πρόγραμμα – αποτέλεσμα επώδυνου συμβιβασμού

charitsis-akoloythoyme-ena-programma-amp-8211-apotelesma-epodynoy-symvivasmoy-2155955

Oι εύκολες λύσεις μας τελείωσαν, δήλωσε ο Α. Χαρίτσης από το βήμα του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορείς να πηγαίνες με αυτόματο πιλότο όταν έχεις να διασχίσεις αχαρτογράφητα νερά και πως πρέπει πάντα η πυξίδα μας να δείχνει προς την υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας και των λαϊκών τάξεων».

Ο κ. Χαρίτσης δήλωσε πως, «Όλοι αποδεχόμαστε ότι το πρόγραμμα που καλούμαστε να απλοποιήσουμε αποτελεί το αποτέλεσμα ενός επώδυνου συμβιβασμού που απέχει πολύ από τα δικά μας οράματα» είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησης αποφάσισε να το υλοποιήσει για να προχωρήσει το θέμα του χρέους και της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση, κάτι που θα σημάνει και την οριστική έξοδο της οικονομίας από την 6ετή ύφεση, όπως τόνισε.

Ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, εθεσε το ερώτημα αν αυτή η έξοδος απο την ύφεση ισοδυναμεί κατ' αναγκη με το πέρασμα σε μια αναπτυξιακή περίοδο με τους δικούς μας όρους, για να απαντήσει πως «όχι» γιατί η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει, εκτός από τις συνέπειες της κρίσης, και τις δομικές στρεβλώσεις που προϋπήρχαν. Γι' αυτό, υπογράμμισε ότι «βασιζόμαστε στη δίκαιη ανάπτυξη», πρόταγμα που για να υλοποιηθεί απαιτεί μέτρα για τη δικαιότερη αναδιανομή, νέες μορφές στο συλλογικό σχεδιασμό, στήριξης της εργασίας κ.α.. Χρειάζεται να ενεργοποιηθεί το κόμμα γιανα παίξει τον ρόλο που του αναλογεί στην κρίσιμη συγκυρία.

Ανέφερε ακόμα,  ότι στη δίκαιη ανάπτυξη και γενικότερα πρέπει να δοθεί έμφαση στα παραγωγικά στρώματα, τα υγιή και ειλικρινή που προσπαθούν να δημιουργήσουν με το σπαθί τους. Το κόμμα πρέπει να είναι ανοικτό, υποδοχέας ριζοσπαστικών ιδεών και καινοτόμων προτάσεων.

Αναφορικά με τις σχέσεις κόμματος-κυβέρνησης, είπε ότι όλοι συμφωνούμε πλέον ότι χρειαζόμαστε ένα ενιαίο και ενισχυμένο πολιτικό κεντρο για ν' αποφύγουμε φαινόμενα αστοχιών, για να κουμπώνουν μεταξύ τους οι επιμέρους πολιτικές, για να δεσμευόμαστε όλοι και να στηρίζουμε το κοινό μας σχέδιο που περιέχει βέβαια και επώδυνους συμβιβασμούς και κόκκινες γραμμές και μεταρρυθμιστικές τομές.

«Το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να γίνει ένα πραγματικό εργαστήρι πολιτικής», τόνισε, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται να επανεφεύρουμε την κομματική συλλογικότητα και ότι φαίνεται χρήσιμη η πρόταση για συγκρότηση επιτροπής Δεοντολογίας.