Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στις σχέσεις με την Ελλάδα

Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στις σχέσεις με την Ελλάδα

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικίνδυνο άλμα προς την κατεύθυνση της κλιμακούμενης έντασης στις σχέσεις με την Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει η Τουρκία τους τελευταίους μήνες. Το κρίσιμο στοιχείο διπλωματικής έντασης, που προστίθεται στη στρατιωτική, είναι η επίσημη θέση της Τουρκίας ότι 16 νησιά και νησίδες του Κεντρικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου είναι τουρκικά, αλλά βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή. Η θέση αυτή, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, πέραν των γνωστών προφορικών δηλώσεων, είναι αποτυπωμένη και σε σειρά επίσημων τουρκικών εγγράφων που, υπό μορφή ρηματικών διακοινώσεων, έχουν επιδοθεί στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης των δύο χωρών για περιστατικά που έχουν λάβει χώρα κατά καιρούς στο Αιγαίο.

Η Αγκυρα, απαντώντας σε συχνά ελληνικά διαβήματα και ρηματικές διακοινώσεις για την παραβατική συμπεριφορά της στο Αιγαίο, επαναλαμβάνει και εγγράφως τους ισχυρισμούς της για κατοχή νησιών από την Ελλάδα. Tα οποία νησιά εμφανίζει με την τουρκική τους ονομασία, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι τα περί κατοχής νησιών αποτελούν εθνική θέση της Τουρκίας. Σε πιεστικές ερωτήσεις των Ελλήνων διπλωματών πόθεν τεκμαίρονται οι ισχυρισμοί αυτοί, οι Τούρκοι διπλωμάτες δεν έχουν φυσικά κανένα νομικό επιχείρημα. Επισήμως, μάλιστα, θεωρούν ότι τα Ιμια, για παράδειγμα, είναι τουρκικό νησί υπό κατοχή. Αξιόπιστες διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η Αγκυρα έχει εγκαταλείψει τη στρατηγική της χαμηλής έντασης και γίνεται πρακτικά επιθετικότερη.

Ιδιαίτερα έμπειροι διπλωμάτες εκτιμούν ότι η ένταση θα οξύνεται και προειδοποιούν το ελληνικό πολιτικό σύστημα να ετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει νέα κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που κατά την άποψή τους είναι βέβαιο ότι θα εκδηλωθεί. Η βεβαιότητα προκύπτει από το γεγονός ότι το τουρκικό πολιτικό σύστημα προετοιμάζεται να απαντήσει με την πρόκληση μείζονος κρίσης προς δυσμάς, σε περίπτωση που επιχειρηθεί η δημιουργία κουρδικού κράτους στη Συρία, απειλή που από μόνη της είναι αποσταθεροποιητική. Η κρίση, κατά την άποψη άλλων διπλωματών, μπορεί να προληφθεί μόνο στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και διασφαλιστεί στο διηνεκές το υφιστάμενο νομικό καθεστώς του Αιγαίου.

Ως προς τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για τη Συνθήκη της Λωζάννης, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ήδη η Αγκυρα παραβιάζει την εν λόγω Συνθήκη με την εισβολή δυνάμεών της στη Συρία και το Ιράκ. Η Αγκυρα, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, πιστεύει ότι οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. επιδιώκουν να επαναχαράξουν τον χάρτη των συνόρων και ανησυχεί για την ακεραιότητα της Τουρκίας και για τον λόγο αυτό ο Τούρκος πρόεδρος έκανε αναφορά στην Ελλάδα και τη Συνθήκη της Λωζάννης, απειλώντας ουσιαστικά με την πρόκληση χάους και γενικευμένης αποσταθεροποίησης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Πέμπτη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών στο πλαίσιο των διερευνητικών συνομιλιών για το Αιγαίο. Η πρωτοβουλία για τη συνάντηση, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, προήλθε από την Αγκυρα και εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις γνωστές δηλώσεις του Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης. Το κλίμα της συνάντησης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν αυτό που επιβάλλει η διπλωματική αβρότητα, όμως η καχυποψία ήταν παρούσα.

Οι πυκνές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος αιφνιδίασαν την Αθήνα, καθώς οι εντυπώσεις από τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στις 22 Σεπτεμβρίου ήταν ιδιαίτερα θετικές. Το μόνο στοιχείο που προβλημάτισε την ελληνική αντιπροσωπεία και τον πρωθυπουργό σε εκείνη τη συνάντηση ήταν μια αινιγματική φράση του Τούρκου προέδρου. Οταν η συζήτηση έφθασε στο προσφυγικό, o κ. Ερντογάν είπε, μεταξύ άλλων, στον κ. Τσίπρα ότι «θα τηρήσουμε τη συμφωνία όσο υπάρχει μεταξύ μας αλληλεγγύη». Σύμφωνα με μία εκδοχή, η φράση αυτή αφορούσε την έκδοση των οκτώ αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο, την υποστήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ή στο Κουρδικό.

Αίσθηση έχει προκαλέσει, επίσης, στην Αθήνα η ραγδαία εξέλιξη στις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας, δεδομένων των αντίθετων θέσεων που εκφράζουν στη Συρία και υπό το πρίσμα αυτό το τοπίο γίνεται όλο και πιο θολό. Υπό αυτές τις συνθήκες, ίχνη αισιοδοξίας δημιουργήθηκαν στην Αθήνα από την πρωτοβουλία του Καΐρου να πραγματοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου συνάντηση αντιπροσωπειών για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Ωστόσο, η συνάντηση ήταν μάλλον ένα ευγενικό μήνυμα του προέδρου Σίσι και τίποτα περισσότερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή