Διπλά εγκλωβισμένος ο κ. Τσίπρας

Διπλά εγκλωβισμένος ο κ. Τσίπρας

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολιτικό, αλλά και στρατηγικό αδιέξοδο τείνει να περιέλθει ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας, με ευθείες συνέπειες για την πορεία της ίδιας της χώρας, καθώς το αφήγημα που επιχειρεί να οικοδομήσει, ακόμη και εν μέσω του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ρύθμιση του χρέους, ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και έξοδο στις αγορές κινδυνεύει να μείνει μετέωρο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζονται, ειδικά μετά τις επαφές του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτου στις ΗΠΑ και το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, φόβοι ότι το Βερολίνο και ειδικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε θα επιλέξουν την τακτική της «καθυστέρησης» κατά τη δεύτερη αξιολόγηση, προκειμένου να μεταθέσουν στο απώτερο μέλλον τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, η κυβέρνηση είχε διαβεβαιώσεις ότι η δόση των 2,8 δισ. επρόκειτο να εκταμιευθεί στο σύνολό της τόσο από τον επικεφαλής του Eurogroup κ. Γ. Ντάισελμπλουμ και τον κοινοτικό επίτροπο κ. Π. Μοσκοβισί, όσο και από τον κ. Τ. Βίζερ. Ομως αίφνης ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε έβαλε βέτο, επικαλούμενος την έλλειψη στοιχείων για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου τον Σεπτέμβριο, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν πως χρόνος απαιτείται και προκειμένου να διαμορφωθεί η όποια νέα ισορροπία μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για τον τρόπο συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, παρότι οι κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης έχουν διαμορφώσει την αίσθηση ότι η κ. Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα είναι τελικώς τόσο πιεστική στο πεδίο του «κουρέματος» του χρέους. Ομως τυχόν καθυστερήσεις από πλευράς Βερολίνου και ΔΝΤ θα παρατείνουν το κλίμα αβεβαιότητας στην ελληνική οικονομία, ακυρώνοντας εν τη γενέσει του το νέο αφήγημα του πρωθυπουργού για προσέλκυση επενδύσεων και επιστροφή σε υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Μάλιστα, προκειμένου να αντιστρέψει το κλίμα ο κ. Τσίπρας προτίθεται να συναντήσει, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 20 και 21 του μήνα, την κ. Αγκελα Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ, αλλά και να έχει επικοινωνία με την κ. Λαγκάρντ.

Το πολιτικό σκηνικό

Σε κάθε περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε, τυχόν «εμπλοκή» με τη δεύτερη αξιολόγηση δεν θα οδηγήσει μόνο σε παράταση της στασιμότητας της οικονομίας, αλλά θα έχει ευθείες συνέπειες και στο πολιτικό σκηνικό, «εγκλωβίζοντας» στρατηγικά τον κ. Τσίπρα: Ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται πως εάν δεν έχει να παρουσιάσει θετικές ειδήσεις τους επόμενους μήνες, η διαφορά με τη Ν.Δ. θα βαίνει συνεχώς διευρυνόμενη, καθώς αρχίζουν να εφαρμόζονται τα φορολογικά μέτρα του τρίτου μνημονίου.

Ομως οι μοχλοί ανάταξης του κλίματος που διαθέτει είναι εξαιρετικά περιορισμένοι: Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ακόμη και εάν πραγματοποιηθεί σχετικά σύντομα –πληροφορίες αναφέρουν πως δεν πρόκειται να γίνει με ανοικτά τα κανάλια που ασκούν πολεμική στην κυβέρνηση–, έχει πάντα αμφιλεγόμενο και μικρής εμβέλειας πολιτικό αποτέλεσμα. Επίσης, ο κ. Τσίπρας έχει χάσει το τρένο της διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή, καθώς οι σχέσεις του με την κ. Φώφη Γεννηματά και τον κ. Στ. Θεοδωράκη είναι πολεμικές, ενώ ο κ. Β. Λεβέντης είναι σαφές πως κάνει δεύτερες σκέψεις για την έμμεση, έστω, στήριξη του πρωθυπουργού μετά τη μεγάλη δημοσκοπική υποχώρηση της Ενωσης Κεντρώων το τελευταίο δίμηνο. Τέλος, με βάση τη διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες έρευνες της κοινής γνώμης, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εκτός του ότι ο κ. Τσίπρας δεν είναι σε θέση να διαμορφώσει ένα ισχυρό διακύβευμα, θα συνιστούσε παράδοση εξουσίας.

«Σωσίβιο»

Ετσι, ως μόνο «σωσίβιο» για το Μέγαρο Μαξίμου παρουσιάζεται η όξυνση της σκανδαλολογίας, με βάση, όμως, γνωστές από το παρελθόν υποθέσεις, που έχουν αξιολογηθεί και κριθεί από την κοινή γνώμη. Τούτο εξηγεί και την άκρως επιθετική στρατηγική που ακολούθησε έναντι του προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυρ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά την περασμένη Δευτέρα. Ομως είναι σαφές πως με την οικονομία σε τέλμα και το πολιτικό κλίμα «δηλητηριασμένο», με την ανακύκλωση υπαρκτών ή μη σκανδάλων, η χώρα οδηγείται σε επικίνδυνες ατραπούς.

Η πίεση που υφίσταται ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης ο πρωθυπουργός αποτυπώνεται και στη ρητορική του. Ενώ είχε δώσει εντολή στους εμπλεκόμενους υπουργούς να κλείσουν τη συμφωνία εντός του Νοεμβρίου, αίφνης την Πέμπτη από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε πως αποδέχεται μόνο έναν συνολικό συμβιβασμό για την αξιολόγηση, το χρέος και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, έχοντας αντιληφθεί ότι δεν πρόκειται να λάβει ουσιαστικές παραχωρήσεις άμεσα στο θέμα του χρέους, ο κ. Τσίπρας συζητά στο παρασκήνιο και ένα plan B. Κατά τις ίδιες πηγές, αυτό προβλέπει να υπάρξει μια πολλών αναγνώσεων δέσμευση των εταίρων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, που η κυβέρνηση θα μπορούσε να την εμφανίσει ως σήμα ότι αυτά θα μειωθούν μετά το 2018.

Εξάλλου, όπως συζητείται στο παρασκήνιο, εάν η Αθήνα δεν έχει κάποια «όπλα» για να βγει στις αγορές το 2018 η μόνη εναλλακτική θα είναι το τέταρτο μνημόνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή