Σκουρλέτης ή Φίλης στη θέση του γραμματέα ΣΥΡΙΖΑ

Σκουρλέτης ή Φίλης στη θέση του γραμματέα ΣΥΡΙΖΑ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θηριώδες 93,54%, με το οποίο επανεξελέγη ο κ. Αλέξης Τσίπρας πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το δεύτερο συνέδριο του κόμματος, επιβεβαίωσε πέραν πάσης αμφιβολίας την παντοδυναμία του και τον απόλυτο έλεγχο του κόμματος, τα οποία ουδείς τόλμησε να αμφισβητήσει, καθώς ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία. Μένει να φανεί πώς θα εκφραστεί η παντοδυναμία του στη σύνθεση της νέας Πολιτικής Γραμματείας και στην εκλογή γραμματέα του κόμματος. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, στη δευτερολογία του, το βράδυ του Σαββάτου, διαμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα προηγηθούν οι αλλαγές στο κόμμα των αλλαγών στην κυβέρνηση, μεταθέτοντας τη συζήτηση για ανασχηματισμό, αλλά και συνδέοντας τα δύο ζητήματα.

Σύμφωνα με κομματικά στελέχη, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να επιθυμεί ένα ισχυρό στέλεχος προς αντικατάσταση του απερχόμενου γραμματέα Παναγιώτη Ρήγα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα επιθυμούσε στη θέση αυτή έναν εκ των Παναγιώτη Σκουρλέτη και Νίκου Φίλη, που, για την ώρα, εμφανίζονται να επιθυμούν την παραμονή τους στην κυβέρνηση. Ωστόσο, οι σχετικές διεργασίες αναμένεται να κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες, οπότε και θα αποφασισθεί πότε θα γίνει η εκλογή του νέου γραμματέα και της νέα Πολιτικής Γραμματείας.

Από το σύνολο των 2.926 συνέδρων, ψήφισαν για πρόεδρο οι 2.758. Ο κ. Τσίπρας έλαβε 2.548 ψήφους και μετρήθηκαν 176 λευκά και 34 άκυρα ψηφοδέλτια. Ουσιαστικά, εξήλθε από τις τετραήμερες κομματικές διεργασίες παντοδύναμος, ενώ το συνέδριο επισφράγισε τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγοκεντρικό κόμμα και την υποχώρηση των όποιων διαφωνιών έναντι της προτεραιότητας διατήρησης της εξουσίας και παγίωσης του κόμματος ως βασικού πυλώνα του νέου διπολισμού. Υπό το πρίσμα αυτό, οι διαφωνίες και οι παρατηρήσεις για τη μετακίνηση προς το Κέντρο και την «πασοκοποίηση», που έγινε εμφανής από την παρουσία παλαιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο, διατυπώθηκαν σε μάλλον ήπιους τόνους και έμειναν στο περιθώριο. Ο κ. Τσίπρας, ακόμη και αν χρειάστηκε να επιβάλει δεύτερη ψηφοφορία, καθώς δεν του άρεσε η αρχική τοποθέτηση του Σώματος των συνέδρων υπέρ της ποσόστωσης στον αριθμό βουλευτών που θα συμμετείχαν στην Κεντρική Επιτροπή, κατάφερε να φύγει από το συνέδριο με ένα πλαίσιο που επιτρέπει ένα ενιαίο κέντρο σε κυβέρνηση και κόμμα και, ως εκ τούτου, περιορίζει τον κίνδυνο αυτονόμησης των αμιγώς κομματικών ομαδοποιήσεων.

Οσον αφορά τα αποτελέσματα για την Κεντρική Επιτροπή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση, εξέλιξη που δεν αποτέλεσε έκπληξη για όσους παρακολουθούν στενά τις εσωκομματικές διεργασίες, καθώς είναι δεδομένη η διείσδυσή του στο κομματικό περιβάλλον. Σαφώς μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η άνοδος του κ. Ν. Φίλη στη δεύτερη θέση, από την 53η που κατάφερε να εξασφαλίσει στο προηγούμενο συνέδριο. Θεωρείται ότι ο υπουργός Παιδείας κέρδισε πόντους στο εσωκομματικό ακροατήριο τόσο από τις θέσεις που υιοθέτησε έναντι της Εκκλησίας αλλά και πριν από την υπουργοποίησή του, από την παρουσία του ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος. Ο κ. Ν. Βούτσης κατέλαβε την τρίτη θέση, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή εκτίμηση που απολαμβάνει στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έκπληξη αποτέλεσε η άνοδος στην τέταρτη θέση του Ανδρ. Ξανθού. Ακολουθούν οι Γ. Δραγασάκης, ο οποίος είχε εκλεγεί πρώτος στην προηγούμενη Κεντρική Επιτροπή, Παν. Σκουρλέτης, ο οποίος διατηρεί σταθερά υψηλή θέση στις προτιμήσεις των κομματικών στελεχών, Π. Πολάκης, που επίσης έκλεψε τις εντυπώσεις, καθώς δεν συμμετείχε στην προηγούμενη Κ.Ε., Ν. Παππάς, που υποχώρησε κατά δύο θέσεις, Ρένα Δούρου και η δεκάδα κλείνει με τον απερχόμενο γραμματέα Παν. Ρήγα. Θεαματική ήταν η επίδοση του Σωκρ. Φάμελλου, ο οποίος κατάφερε να καταλάβει την 12η θέση, ενώ δεν συμμετείχε στην προηγούμενη Κ.Ε., αλλά και της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Ράνιας Σβίγγου, που βρέθηκε στην 13η θέση από την 59η.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή