Προς επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα

Προς επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια κρίσιμη στιγμή για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και ενώ η Αθήνα προσδοκά απαντήσεις στο κομβικό ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους, το οποίο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέτει επιτακτικά, η αναμενόμενη στα μέσα Νοεμβρίου επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Για την αμερικανική πλευρά, βεβαίως, είναι οι εξελίξεις στο προσφυγικό και το ενδεχόμενο οι νέες πολεμικές επιχειρήσεις σε Ιράκ και Συρία να επιφέρουν νέα έξαρση του φαινομένου που φαίνεται να αποκτούν προτεραιότητα. Ωστόσο, οι θέσεις της Ουάσιγκτον τόσο στο ζήτημα του χρέους όσο και για την αντικατάσταση των πολιτικών λιτότητας με ένα μείγμα πολιτικής προσανατολισμένο στην ανάπτυξη είναι πολύ κοντά στις κεντρικές επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης και η Αθήνα σταθερά προσβλέπει στην πέραν του Ατλαντικού στήριξη για την επίτευξή τους. Υπό το πρίσμα αυτό και ανεξαρτήτως των εξελίξεων που θα έχουν μέχρι τότε μεσολαβήσει, για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον κ. Τσίπρα η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στη χώρα μας αποτελεί σημαντική κίνηση στήριξης. Προσβλέπουν, άλλωστε, σε ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης των προοπτικών της οικονομίας και πρόσκλησης επενδύσεων.

Η κυβέρνηση θα κινηθεί δυναμικά άμεσα για το θέμα του χρέους, ζητώντας από τους εταίρους να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας θα έχει σήμερα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς που εμπλέκονται στο θέμα της διαπραγμάτευσης και στο ζήτημα του χρέους, προκειμένου να αξιολογηθούν οι τελευταίες εξελίξεις και να διαμορφωθεί η στρατηγική της Αθήνας, ενόψει και της μετάβασης του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής αύριο και μεθαύριο. Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με την Αγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Μάρτιν Σουλτς, στους οποίους θα μεταφέρει το αίτημα της Αθήνας για οριστικοποίηση του πλαισίου αναδιάρθρωσης του χρέους, συνδέοντάς το με την ευρύτερη σταθεροποίηση της Ευρώπης.

Οσον αφορά την επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα, από την κυβέρνηση επισήμως δεν την είχαν ανακοινώσει μέχρι αργά χθες, καθώς, όπως ανέφεραν, η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει ταυτόχρονα με τον Λευκό Οίκο όταν οριστικοποιηθεί το συνολικό πρόγραμμα της περιοδείας του Αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη. Ωστόσο, κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια συγκυρία κατά την οποία στην ευρύτερη περιοχή εξελίσσονται ταυτόχρονα πάρα πολλά θέματα, υπάρχουν μεγάλα μέτωπα ανοικτά, για τα οποία υπάρχει εκπεφρασμένο έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ. Οι εξελίξεις στη Συρία, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και στη Βόρεια Αφρική προσελκύουν σταθερά την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, ενώ η απειλή της τρομοκρατίας παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Παράλληλα, η Ουάσιγκτον παρακολουθεί στενά την ανάπτυξη νατοϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο για την αποτροπή των προσφυγικών ροών.

Διπλωματική κινητικότητα

Πέραν αυτών, είναι δεδομένη η αυξημένη διπλωματική κινητικότητα σε διεθνές επίπεδο για την επίλυση του Κυπριακού, θέμα στο οποίο η Ουάσιγκτον έχει εκδηλώσει ενεργό ενδιαφέρον, ενώ από πολλές πλευρές γίνεται λόγος για κρίσιμο χρονοδιάγραμμα τους προσεχείς μήνες και για συντονισμένες ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κομβικές εξελίξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή