Στη Βουλή μεταφέρεται η «μάχη» των τηλεοπτικών αδειών

Στη Βουλή μεταφέρεται η «μάχη» των τηλεοπτικών αδειών

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, με επίκεντρο το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και την επ’ αυτού κρίση του ΣτΕ, πυροδότησαν χθες νέο κύκλο πολιτικών συγκρούσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή, με τις δύο πλευρές να θέτουν έτσι εαυτούς σε θέσεις μάχης, ενόψει μιας νέας σύγκρουσης σήμερα, πάλι εντός κοινοβουλίου: Κατ’ αρχάς το μεσημέρι, στη Διάσκεψη των Προέδρων που συγκαλεί εκ νέου ο κ. Ν. Βούτσης για να παρουσιάσει καινούργια πρόταση για τη σύνθεση του ΕΣΡ. Στη συνέχεια, πληροφορίες έφεραν την αντιπαράθεση να κλιμακώνεται πιθανώς ακόμα και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών εντός της Ολομέλειας, καθώς ο πρωθυπουργός φερόταν να επιθυμεί να προσέλθει και να μιλήσει για το θέμα, στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης νομοσχεδίου για την «κοινωνική οικονομία» και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εμφανίζεται έτοιμος να απαντήσει άμεσα.

Ολα αυτά με φόντο την άρνηση της Ν.Δ. και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης να συναινέσουν στη συγκρότηση του ΕΣΡ, όσο τελεί εν ισχύι ο «νόμος Παππά» και υπάρχει σε εκκρεμότητα η κρίση του ΣτΕ επί των προσφυγών περί αντισυνταγματικότητας του επίμαχου νόμου.

Το κλίμα που καλλιεργείται από την κυβέρνηση εντός Βουλής είναι πως πρόκειται για σύγκρουση δύο κόσμων, ενώ η στάση της αντιπολίτευσης κινείται στη γραμμή της καταγγελίας της κυβέρνησης για αυταρχικές επιλογές και χειρισμούς. Στο πλαίσιο αυτό οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν κατηγορίες περί καταστρατήγησης του Συντάγματος και των θεσμών.

Ενδεικτική του κλίματος χθες, κατά τη συζήτηση σχεδίου νόμου του υπ. Παιδείας, ήταν η παρέμβαση του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου: έκανε λόγο για «στοχοποίηση δικαστών», έως και για «μεθόδους παρακράτους». Για να προσθέσει: «Η ιστορία των τηλεοπτικών αδειών εξελίσσεται σε υπαρξιακό πρόβλημα για την κυβέρνηση και σε γιγαντιαία προσπάθεια υπονόμευσης και ευτελισμού της Δικαιοσύνης». Στον κ. Βενιζέλο δεν απάντησε κυβερνητικό στέλεχος ούτε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος που μίλησε λίγο αργότερα για να παρουσιάσει τροπολογία με θέμα αρμοδιότητάς του. Ωστόσο, νωρίτερα από του βήματος, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη επαναλάμβανε τη γνωστή επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, μνημονεύοντας την περίπτωση του κλεισίματος της ΕΡΤ και υποστηρίζοντας ότι η Ν.Δ. «εκπροσωπεί τους καναλάρχες». Σε ανάλογους τόνους κινήθηκαν και ορισμένοι βουλευτές της πλειοψηφίας που μίλησαν στη χθεσινή συνεδρίαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή