Αδιέξοδο στη διάσκεψη προέδρων της Βουλής για το ΕΣΡ

Αδιέξοδο στη διάσκεψη προέδρων της Βουλής για το ΕΣΡ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αδιέξοδο κατέληξε, όπως ήταν αναμενόμενο, η νέα σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει η ευρύτατη συνταγματικά προβλεπόμενη πλειοψηφία για τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής και η δικομματική πλειοψηφία απέρριψαν το αίτημα της αξιωματικής και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης για αναβολή της λήψης απόφασης επί των προσώπων τα οποία συμπεριέλαβε ο κ. Ν.Βούτσης στην νέα πρότασή του, έως να υπάρξει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη του «νόμου Παππά».

Υπέρ της αναβολής τάχθηκαν μόνο επτά από τα 25 μέλη της Διάσκεψης. Στην δε ψηφοφορία επί της προτάσεως Βούτση, ψήφισαν υπέρ 12 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ),, κατά 4 (της ΝΔ και της ΧΑ), ενώ κατεγράφησαν επτά «παρών», και υπήρξε και μία απουσία (Μεϊμαράκης, ο οποίος  διεμήνυσε πως συντάσσεται με στάση του κόμματός του). Τούτου δοθέντος, δεν εκπληρώθηκε η πρόβλεψη του Συντάγματος για πλειοψηφία 4/5 –χρειάζονταν 20 θετικές ψήφοι, τουλάχιστον- , προκειμένου να καταστεί δυνατόν να συγκροτηθεί ΕΣΡ. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως τόσο οι βουλευτές της ΝΔ, όσο και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης (πλην της Χρυσής Αυγής) κατέστησαν σαφές πως επί των ονομάτων που εμπεριέχονται στην πρόταση του Προέδρου της Βουλής, θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να υπάρξει σχεδόν ομοφωνία.

Στα αξιοσημείωτα είναι πως ο εκ των αντιπροέδρων της Βουλής Νικ. Κακλαμάνης με παρέμβασή του κατέδειξε πως την περασμένη εβδομάδα η επικοινωνία μεταξύ των κομμάτων προς αναζήτηση συναίνεσης είχε βρεθεί σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, και πως ήταν η κατάθεση της τροπολογίας εκ μέρους του υπουργού επικρατείας την Παρασκευή, που προκάλεσε ρήξη και αδιέξοδο.

«Σήμερα η πιο σωστή ενέργεια θα ήταν να αναβληθεί η συνεδρίαση, να περιμένουμε το αποτέλεσμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, και να δεσμευτούμε ότι όποια και να είναι η απόφαση, θα συμφωνήσουμε σε ΕΣΡ», είπε ο κ. Κακλαμάνης κατά την έναρξη της Διάσκεψης. «Ουδέν κακό θα προκύψει για τη Βουλή, τη Διάσκεψη και τη χώρα αν περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ και μετά να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε. Και να κινηθούμε όλοι μαζί για ένα ισχυρό ΕΣΡ» τόνισε ο κ. Δένδιας, τονίζοντας παράλληλα πως θα πρέπει να υπάρξει και κυβερνητική δέσμευση ότι δεν θα επανακατατεθεί η αποσυρθείσα τροπολογία της περασμένης Παρασκευής.

«Σας ζητούμε αναβολή ολιγοήμερη. Από τη στιγμή που το δικαστήριο αποφασίσει, θα συμβάλουμε στο να λειτουργήσει η Ανεξάρτητη Αρχή. Είναι ζήτημα ολίγων ημερών» σημείωσε ο κ. Α. Λοβέρδος. «Να αποφασίσουμε σε επόμενη συνεδρίαση» ανέφερε ο κ. Δημ. Κρεμαστινός.

Υπέρ της αναβολής τάχθηκαν στη συνέχεια διαδοχικά οι κ. Σπ.Δανέλης, Σπ.Λυκούδης και Μ. Γεωργιάδης (Ενωση Κεντρώων), ενώ για άμεση λήψη απόφασης επιχειρηματολόγησαν οι Μαντάς, Χριστοδουλοπούλου, Κόκκαλης, Συρίγος, Δουζίνας, Καφαντάρη, Μανιός, Βαρεμένος, Μπαλαούρας, με τον τελευταίο να σηκώνει τους τόνους, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι στην ΝΔ λειτουργούν σαν «βαποράκια των καναλαρχών και του συστήματος», και πως ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι βρίσκονται σε πλήρη ταύτιση με την ΝΔ.

Στ. Θεοδωράκης: Πρώτα οι αποφάσεις του ΣτΕ και ύστερα το ΕΣΡ

Να περιμένει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και αμέσως μετά να συγκροτηθεί ένα ισχυρό Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο θα φροντίσει ώστε να υπάρξει ένα καινούριο τηλεοπτικό σκηνικό, ζήτησε από την κυβέρνηση ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στην είσοδο της Βουλής με τους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους και τεχνικούς, οι οποίοι πραγματοποίησαν στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για το «μαύρο» στα τηλεοπτικά κανάλια

«Η λογική "κλείνω και περιορίζω τις αγορές" είναι λογική σοβιετικών καθεστώτων και όχι δυτικών κοινωνιών», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή