Δύο διασκέψεις της Ολομέλειας ΣτΕ την προσεχή εβδομάδα

Δύο διασκέψεις της Ολομέλειας ΣτΕ την προσεχή εβδομάδα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σύγκληση δύο νέων διασκέψεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη του πολυσυζητημένου νόμου της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες αποφάσισε για την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του δικαστηρίου Νίκος Σακελλαρίου, στον απόηχο της προχθεσινής σημαντικής απόφασης του ΣτΕ που έκανε δεκτές τις προσφυγές των καναλιών, παρά την αντίθετη εισήγηση.

Οι νέες διασκέψεις, σύμφωνα με πληροφορίες, ορίστηκαν για την προσεχή Δευτέρα και την προσεχή Τετάρτη, με το δικαστήριο πλέον να εισέρχεται στον σκληρό πυρήνα της υπόθεσης και να αξιολογεί όλα τα δεδομένα προκειμένου να αποφανθεί για τον νόμο Παππά, με αιχμή τα μείζονα θέματα που έχουν τεθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς για παραβιάσεις της συνταγματικής τάξης. Οι ανώτατοι δικαστικοί, 31 συνολικά μαζί με τον πρόεδρο του ΣτΕ, θα προχωρήσουν στη δικαστική αξιολόγηση δύο σημαντικών θεμάτων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο των προσφυγών για αντισυνταγματικότητα του νόμου, που σχετίζονται τόσο με τις αρμοδιότητες του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου όσο και με τον καθορισμό των αδειών σε τέσσερις.

Και ενώ οι διασκέψεις που ορίστηκαν για την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να φέρουν πιο κοντά το δικαστήριο σε απόφαση που αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, το κλίμα που επικρατεί γενικά στη Δικαιοσύνη και ειδικά στο ΣτΕ τις τελευταίες εβδομάδες παραμένει βαρύ. Χειρισμοί εντός και εκτός δικαστηρίου, με αποκορύφωμα την προσπάθεια διαπόμπευσης αντιπροέδρου του δικαστηρίου, δικαστικού εγνωσμένου κύρους και νομικής επάρκειας, έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, ενώ πολλοί είναι εκείνοι –και μέσα στη Δικαιοσύνη– που αποδίδουν στην πρωτοφανή αυτή ενέργεια σκοπιμότητες και την εντάσσουν σε μεθοδεύσεις εκβιασμού για τον έλεγχο δικαστών και επηρεασμού της δικαστικής τους συνείδησης. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τις οργίλες αντιδράσεις που αποτυπώθηκαν στην κοινή ανακοίνωση των δύο μεγαλύτερων δικαστικών ενώσεων και έκαναν λόγο «για μεθοδεύσεις που μετέρχονται φασιστικά καθεστώτα», χθες διατάχθηκε κατεπείγουσα έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών για το πώς τα προσωπικά δεδομένα –ηλεκτρονικό ταχυδρομείο– του αντιπροέδρου του ΣτΕ έγιναν φύλλο και φτερό και έφθασαν σε μερίδα του Τύπου που τα δημοσιοποίησε.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, που δέχθηκε κριτική από πολλές πλευρές –και για διαφορετικούς λόγους– χθες, μετά τη θύελλα των αντιδράσεων για τη δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων του ανώτατου δικαστικού, έδωσε παραγγελία στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου για έρευνα εφ’ όλης της ύλης για αυτή την υπόθεση. Ο υπουργός ζήτησε από τις εισαγγελικές αρχές έρευνα για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, παραβίαση απορρήτου, εκβίαση, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, παράβαση καθήκοντος, προκειμένου να εντοπιστούν εκείνοι που οργάνωσαν και εκτέλεσαν την πρωτοφανή ενέργεια, σε μια προσπάθεια να κατευναστούν και οι οξύτατες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί.

Πάντως, μέσα σε αυτό κλίμα και με την πολιτική αντιπαράθεση για τα τεκταινόμενα στη Δικαιοσύνη να έχει χτυπήσει «κόκκινο», οι διασκέψεις της επόμενης εβδομάδος αναμένεται να πραγματοποιηθούν –και αυτές– σε κλίμα έντασης, καθώς η απαιτούμενη για τέτοιες περιστάσεις νηφαλιότητα έχουν προ πολλού εκλείψει. Αλλωστε, ανά πάσα στιγμή ελλοχεύει ο κίνδυνος οι διασκέψεις να ματαιωθούν οριστικά και η υπόθεση να συζητηθεί εξ υπαρχής, καθώς ήδη δύο δικαστικοί ασθενούν και δεν υπάρχουν πλέον αναπληρωτές –ήταν μόνον δύο– στην Ολομέλεια σε περίπτωση που κάποιος άλλος δικαστής δηλώσει κώλυμα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η δίκη για τον νόμο θα γίνει από την αρχή και οι διασκέψεις άμεσα θα σταματήσουν. Με αυτά τα δεδομένα, οι δικαστικές εξελίξεις παραμένουν απρόβλεπτες και το τοπίο στη Δικαιοσύνη θολό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή