Eικονική αερομαχία τουρκικών F-16 με ελληνικά μαχητικά

Eικονική αερομαχία τουρκικών F-16 με ελληνικά μαχητικά

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικονική αερομαχία ανάμεσα σε ζεύγος ελληνικών και τουρκικών F-16 στην περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου και νότια του Καστελλόριζου σημειώθηκε χθες στις 15.45. Τα τουρκικά –οπλισμένα– μαχητικά βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή στο πλαίσιο επιχειρησιακής άσκησης, όταν άρχισαν να παραβιάζουν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο και το FIR Αθηνών. Το πρώτο ζεύγος αναχαιτίστηκε –κατά τα ειωθότα– από δύο ελληνικά F-16 που απογειώθηκαν από τη Σούδα. Αμέσως μετά, ένα δεύτερο ζεύγος τουρκικών F-16 ενεπλάκη σε εικονική αερομαχία με τα ελληνικά μαχητικά. Η εμπλοκή είναι η πρώτη που συμβαίνει έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Τα Ελληνοτουρκικά εξακολουθούν να προκαλούν και πολιτικές τριβές μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ. Κυρίως, με αφορμή τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρθηκαν όσα είπε (και δεν είπε) ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το ΑΠΕ και το γραφείο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα, προς την Αθήνα. Σε κάθε περίπτωση, ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της πρεσβείας στην Αγκυρα έλαβε εντολή να επιστρέψει άμεσα στην Αθήνα, καθώς κρίνεται υπεύθυνος για τη λανθασμένη αποδελτίωση του δημοσιεύματος της «Σαμπάχ», βάσει της οποίας μεταδόθηκε το τηλεγράφημα του ΑΠΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς επισήμανε πάντως χθες ότι η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Ερντογάν εξεδόθη με βάση όσα είχαν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της προεδρίας της Τουρκίας και μάλιστα με βάση την πρωτογενή μετάδοση της ομιλίας στην τουρκική γλώσσα και όχι την αγγλική μετάφραση. «Γι’ αυτό και εμείς», δήλωσε χθες (Στο Κόκκινο 105,5) ο κ. Κοτζιάς, «στην ανακοίνωσή μας δεν αναφέραμε ούτε περί δημοψηφίσματος ούτε οτιδήποτε άλλο». Και πρόσθεσε: «Υπήρξαν δύο λανθασμένα τηλεγραφήματα από το Γραφείο Τύπου της Αγκυρας και από το ΑΠΕ, από την Κωνσταντινούπολη, που αναφέρουν ότι ο Ερντογάν έκανε λόγο για δημοψηφίσματα. Εμείς τέτοια ανακοίνωση δεν κάναμε. Εμείς δεν αναφέραμε δημοψήφισμα».

Νωρίτερα, η συντονίστρια Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών της Ν.Δ. εξαπέλυε, μέσω κοινοβουλευτικής ερώτησής της προς τον κ. Κοτζιά και τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά (συναρμόδιος ως υπεύθυνος για τα γραφεία Τύπου των πρεσβειών τα οποία υπάγονται στη Γραμματεία Τύπου), επίθεση για «εικόνα διάλυσης των διπλωματικών υπηρεσιών». Η κ. Μπακογιάννη κάνει λόγο για «εσφαλμένη ενημέρωση» και καταλήγει ρωτώντας αν «υπηρετεί στο γραφείο Τύπου και Επικοινωνιών της Αγκυρας υπάλληλος που γνωρίζει τουρκικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή