Ενεργό ρόλο Σουλτς ζητεί ο Μουζάλας

Ενεργό ρόλο Σουλτς ζητεί ο Μουζάλας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στήριξη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ζήτησε χθες ο αναπλ. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας όσον αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, ο κ. Μουζάλας ζήτησε από τον κ. Σουλτς να αναλάβει ενεργό ρόλο έτσι ώστε όλες οι πλευρές να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους για τη Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, καθώς είναι ο μόνος τρόπος νόμιμης και ασφαλούς μεταφοράς προσφύγων προς την Ευρώπη. Τόνισε ότι η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων σε ευρωπαϊκά κράτη δεν λειτουργεί εφόσον έχουν μεταφερθεί μόνο 5.000 άτομα, ενώ θα έπρεπε μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν μετεγκατασταθεί 33.000 άνθρωποι. Ο κ. Μουζάλας έθεσε επίσης το θέμα της επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη έτσι ώστε να περάσει το μήνυμα της νόμιμης μετάβασης, καθώς και το αίτημα της Ελλάδας για δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών. Ο αναπληρωτής υπουργός μιλώντας σε συνεδριάσεις τριών διαφορετικών πολιτικών ομάδων στις Βρυξέλλες είχε χαρακτηρίσει «ευρωπαϊκό κίνδυνο» τον Κανονισμό του Δουβλίνου και την επικείμενη αναθεώρησή του, προσθέτοντας ότι, αν δεν αλλάξει, θα καταπέσει στην πράξη, όπως κατέπεσε και ο ισχύων κανονισμός. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Δουβλίνο ΙΙΙ, τα αιτήματα ασύλου πρέπει να εξετάζονται από την πρώτη χώρα εισόδου του αλλοδαπού στην Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό οι εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο που πέρασαν τον τελευταίο χρόνο από την Ελλάδα θα μπορούσαν να επαναπροωθηθούν.

Χθες, εξάλλου, καθήκοντα νέου γ.γ. στη θέση του Οδυσσέα Βουδούρη ανέλαβε ο κ. Τάσος Σαλτερής, ο οποίος έχει σπουδάσει αρχαιολόγος, ενώ έχει τελειώσει την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Ο 40χρονος νέος γ.γ. εργάστηκε από το 2007 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με αρμοδιότητα στον έλεγχο νομιμότητας της Αυτοδιοίκησης. Από τον Ιούνιο του 2015 υπηρετεί στη Γ.Γ. Συντονισμού.

Οσον αφορά την εκπαίδευση των ανήλικων προσφυγόπουλων, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης εκτίμησε ότι υπάρχουν περίπου 8.500 προσφυγόπουλα, οι γονείς των οποίων δεν έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου στη χώρα μας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Βασίλη Κικίλια στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή