Ο Σουλτς χαμηλώνει τις προσδοκίες της κυβέρνησης

Ο Σουλτς χαμηλώνει τις προσδοκίες της κυβέρνησης

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Πάγος» από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.) Μάρτιν Σουλτς στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να παρουσιάσει ότι το Κοινοβούλιο ήταν έτοιμο να ξεκινήσει μια σειρά από δράσεις που θα ενίσχυαν την ελληνική στόχευση για βιώσιμο χρέος μέχρι το τέλος του έτους.

Ο κ. Σουλτς απάντησε πολύ ξεκάθαρα σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, διαψεύδοντας ουσιαστικά κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με την οποία το Ε.Κ. θα αναλάμβανε πιθανές πρωτοβουλίες για το θέμα του χρέους. «Ακουσα και εγώ τη φήμη αυτή ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δεν μπορώ να απαντήσω, καθώς εξεπλάγην από τις φήμες πως το Ε.Κ. θα αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία». Ο ίδιος είπε ότι η συνάντηση με τον κ. Τσίπρα εξελίχθηκε γύρω από τις συζητήσεις που έχει η κυβέρνηση της Αθήνας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, στη συνάντηση με τον κ. Σουλτς αυτό που έγινε ξεκάθαρο είναι πως το θέμα του ελληνικού χρέους δεν πρέπει να είναι μέρος της προεκλογικής γερμανικής ατζέντας, για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να έχει λυθεί μέχρι το τέλος του έτους. Για την ελληνική κυβέρνηση, η επίτευξη συμφωνίας για βιώσιμο χρέος μέχρι το τέλος του έτους είναι πολύ σημαντική, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα είναι πιθανή και η συμμετοχή της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό θα αποτελέσει και το πρώτο βήμα για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ιδιαίτερα σημαντικό για το θετικό αφήγημα που θέλει να παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας.

Συγχρόνως η άφιξη του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα στην ελληνική πρωτεύουσα, αν και δεν είναι ακόμα επιβεβαιωμένη, θεωρούν στην Αθήνα ότι ενισχύει την ελληνική θέση για την ελάφρυνση του χρέους και θα μπορούσε να πιέσει ώστε να δοθεί μια λύση πριν φύγει ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο, στο τέλος του έτους. Κυβερνητικές πηγές θεωρούν πολύ καλή συγκυρία ότι ο κ. Ομπάμα θα βρίσκεται πριν από την επίσκεψή του στην Αθήνα στο Βερολίνο.

Ομως αυτό που ξεκαθαρίζουν στις Βρυξέλλες είναι ότι, για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εκτός από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που συζητιούνται τώρα, βασική προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης άμεσα. Το μικρό χρονικό πλαίσιο για ολοκλήρωση μιας δύσκολα πολιτικά αξιολόγησης αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από αρκετούς Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Συναντήσεων συνέχεια

Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάποια στιγμή σήμερα, χωρίς όμως να έχει προγραμματιστεί συγκεκριμένη ώρα, όπως και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, άλλα και με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, σήμερα το πρωί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή