Σε περιδίνηση η κυβέρνηση με τις άδειες

Σε περιδίνηση η κυβέρνηση με τις άδειες

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκλωβισμένη από τις εξελίξεις, όσον αφορά τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών και το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί από την ανταλλαγή καταγγελιών με την αξιωματική αντιπολίτευση για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, δείχνει η κυβέρνηση, η οποία αναζητεί διέξοδο και αντιστροφή του δυσμενούς περιβάλλοντος. Η ασυνήθιστη –για τα δεδομένα στα οποία μας έχει συνηθίσει– αβουλία και η απουσία ανάληψης δράσης προκειμένου να αποκατασταθεί η πρωτοβουλία κινήσεων καταδεικνύουν το μέγεθος του εγκλωβισμού. Φαίνεται, μάλιστα, ότι έχουν διαμορφωθεί δύο γραμμές όσον αφορά τον χρόνο επανακατάθεσης της τροπολογίας Παππά, την οποία ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας προανήγγειλε χθες (ρ/σ Παραπολιτικά) ότι θα φέρει στη Βουλή πριν από την απόφαση του ΣτΕ, η οποία μπορεί να πάρει χρόνο. Υπάρχουν εκείνοι που τάσσονται υπέρ της άμεσης επανακατάθεσης της τροπολογίας, ενδεχομένως ακόμα και σήμερα, υποστηρίζοντας ακριβώς ότι δεν θα πρέπει η κυβέρνηση να συνεχίσει να δίνει την εικόνα αιφνιδιασμού και αδράνειας. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι έπειτα από τις επαναλαμβανόμενες αναφορές σε επιδίωξη μέχρι την ύστατη στιγμή συναίνεσης με την αντιπολίτευση, η άμεση κατάθεση της τροπολογίας θα φέρει ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, θα οξύνει περισσότερο τα πνεύματα, οπότε θα πρέπει να μετατεθεί για τις αρχές της προσεχούς εβδομάδας.

Χθες, ήταν ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης αυτός που ανοιχτά και δημόσια είπε κάτι που πολλά κυβερνητικά στελέχη σκέφτονται και παραδέχονται σε ιδιωτικές συνομιλίες τους, ότι δηλαδή, «εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τα κανάλια, αυτό θα είναι μία ήττα». Το μέγεθος του προβλήματος γίνεται αντιληπτό εάν αναλογισθεί κανείς ότι η κυβέρνηση διαχειρίσθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα υιοθετώντας πολύ υψηλούς τόνους, προσδίδοντας στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της χαρακτηριστικά ίσως της πλέον κομβικής πολιτικής μάχης της, καθιστώντας το θέμα των τηλεοπτικών αδειών «σημαία» σε αυτό που ονόμασε πόλεμο με τη διαπλοκή. Δεν είναι τυχαίο, υπό αυτό το πρίσμα, ότι, αμέσως μετά την απόφαση του ΣτΕ να προχωρήσει σε επί της ουσίας εξέταση της συνταγματικότητας ή μη του νόμου Παππά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέλεξε ουσιαστικά να αποσυρθεί από το κάδρο της δημόσιας συζήτησης, ματαιώνοντας την παρουσία του στη Βουλή.

Αναφορικά με την κατάθεση της τροπολογίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη δήλωσε χθες (ρ/σ Παραπολιτικά) ότι «η τροπολογία αποτελεί μέρος ακριβώς μιας διαδικασίας, η οποία θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί εάν και πότε θα κατατεθεί και ποιος διάλογος θα προηγηθεί. Δήλωσε και ο αρμόδιος υπουργός ότι θα επιδιώξει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις». Η κυβερνητική εκπρόσωπος έσπευσε να επαναλάβει ότι η απόφαση του ΣτΕ να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης δεν προδικάζει το αποτέλεσμα, ενώ πρόσθεσε ότι, στην περίπτωση που ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός, «έχει μια σημασία να δούμε τότε το σκεπτικό της απόφασης», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο τρόπος που η κυβέρνηση θα κινηθεί σε αυτή την περίπτωση θα αξιολογηθεί με βάση και αυτό το δεδομένο. Πάντως, ο κ. Παππάς δήλωσε ότι εάν το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματική τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας, τότε θα είναι το ΕΣΡ που θα αναλάβει τη διενέργεια νέου διαγωνισμού και η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή