Αλέξης Τσίπρας: Στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η Ελλάδα στις αρχές του 2017

Αλέξης Τσίπρας: Στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η Ελλάδα στις αρχές του 2017

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τόνισα σε όλους τους συνομιλητές μου, την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα από όλες τις πλευρές» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου αμέσως μετά την Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ.Τσίπρας εστίασε πως «αυτό που έχει ανάγκη η Ελλάδα είναι να δοθεί σήμα προς την επενδυτική κοινότητα και να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ώστε να γίνει πόλος επενδύσεων από τα 2017. Οι συνομιλητές μου κατανόησαν αυτή την ανάγκη και κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις σε μία ευαίσθητη περίοδο». Πρόσθεσε δε, πως «ελπίζω ότι μπορεί να έχουμε θετικές εξελίξεις και στις αρχές του 2017 η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να καταλάβουν οι επενδυτές πως η αβεβαιότητα έχει περάσει και έχει αφήσει πίσω της την κρίση».

Είχε προηγηθεί κύκλος επαφών του Πρωθυπουργού με τους Άγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, «Στις συναντήσεις μου έθεσα την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα απ όλους. Η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί σύντομα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Να γίνει πόλος επενδύσεων… Κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις στην Ευρώπη. Εμείς τηρούμε τις υποχρεώσεις, έχουμε θετικά νέα, καθώς επιστρέφουμε σε συνθήκες ανάπτυξης. Χρειάζεται ένα ισχυρό σήμα στην επενδυτική κοινότητα που δεν μπορεί να δοθεί με συνεχείς καθυστερήσεις» επεσήμανε.

Προσφυγικό

Όσον αφορά το μείζον θέμα του προσφυγικού ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «η Ελλάδα σηκώνει δυσανάλογο βάρος στο προσφυγικό. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλους και σε αυτή την κατεύθυνση επισημάναμε ότι είναι αδιανόητο να υπάρχει η δέσμευση του Ευρωπαικού Συμβουλίου για 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης και να έχουν ολοκληρωθεί μόνο 5.200» και πρόσθεσε ακόμα:

«Επίσης είναι απαράδεκτο να έχουμε συμφωνήσει στην αναθεώρηση του Δουβλίνου και κάποιοι να προτείνουν ένα ακόμα χειρότερο σχέδιο.Κάποιοι επιμένουν να σηκώνουν φράχτες. Το κείμενο μιλάει για ενίσχυση της πολιτικής του προσφυγικού από το σύνολο της Ευρώπης. Μία πολιτική που πρέπει να αντικαταστήσει τις παράνομες με τις νόμιμες διαδικασίες και για το χτύπημα των διακινητών. Η έννοια της ευέλικτης αλληλεγγύης είναι ένα πρόσχημα. Τα κράτη μέλη πρέπει να προχωρήσουν στην φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων με την Τουρκία»

Κυπριακό

Ακόμη, όσον αφορά το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός τόνισε πως βρήκε «κατανόηση» από τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι βρήκε απόλυτη κατανόηση από την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ, στους οποίους τόνισε ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα πρωτίστως παράνομης εισβολής και κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου και δεν μπορεί να νοείται βιώσιμη η λύση που προβλέπει τη μόνιμη παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο νησί. Στο σκέλος των εγγυήσεων, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η θέση της Ελλάδας είναι σαφής: «Είναι αναχρονιστικό και πρέπει να καταργηθεί». Πρόσθεσε, δε, ότι η μεγαλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια του κυπριακού λαού είναι μία δίκαιη λύση χωρίς την παρουσία στρατευμάτων. Αναφορικά με τη σύντομη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κ. Μέι ακολουθεί τη γραμμή του προκατόχου της, δηλαδή η Μ. Βρετανία δεν θα ζητήσει αξιώσεις περί εγγυήσεων εάν οι άλλες δυνάμεις δεν θέσουν παρόμοια αξίωση. Τέλος, ανέφερε πως «με τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχείς και αισιόδοξοι ότι δημιουργείται ένα θετικό κλίμα για την επίλυση του Κυπριακού».

Ρωσία και Συριακό

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε και τη «σαφή θέση» της ελληνικής κυβέρνησης κατά των περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, παρά την ευθύνη που φέρει στην κλιμάκωση της βίας στο Χαλέπι

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε πως είναι απαραίτητος ένας «θετικός διπλωματικός ρόλος» της ΕΕ υπέρ της «ειρήνης» και της «σταθερότητας» στην περιοχή. «Έστω και αυτή η εύθραυστη κατάπαυση πυρός είναι θετική», σημείωσε, προσθέτοντας, όμως, πως οι λύσεις πρέπει «να επουλώνουν τις πληγές και όχι να τις πολλαπλασιάζουν». Καταδικάζοντας τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων στο Χαλέπι και αλλού, ανέφερε πως η ΕΕ πρέπει να ασκήσει σημαντική πίεση σε όλες τις δυνάμεις που εμπλέκονται στους βομβαρδισμούς, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να βοηθήσει σε τίποτα ο εγκλωβισμός της Ευρώπης σε έναν κύκλο αλλεπάλληλων κυρώσεων και ψυχροπολεμικής ρητορικής.

CETA

Σε ό,τι αφορά την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά (CETA), ο κ. Τσίπρας τόνισε πως με τη μορφή που είχε πριν από έναν χρόνο, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να την κάνει αποδεκτή και είχε διατυπώσει «ενστάστεις και αντιρρήσεις». Ωστόσο, επεσήμανε πως οι διορθωτικές προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση σε τέσσερα σημεία υιοθετήθηκαν «σε μεγάλο βαθμό». Αυτά τα σημεία αφορούν την κύρωση της συμφωνίας από τα εθνικά Κοινοβούλια, την επίλυση των διαφορών μεταξύ ιδιωτικού τομέα και κυβερνήσεων σε εθνικά και διεθνή δικαστήρια και όχι σε «ad hoc» δικαστήρια, τη ρητή δέσμευση ότι η πολιτική θα ασκείται ελεύθερα από τις εθνικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επανεθνικοποιήσεων και, τέλος, τη ρητή δήλωση για προστασία των εργασιακών, περιβαλλοντικών και καταναλωτικών δικαιωμάτων στον ύψιστο βαθμό.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή