Οχι στη συζήτηση για το χρέος από το Βερολίνο ενόψει απόφασης του ΔΝΤ

Οχι στη συζήτηση για το χρέος από το Βερολίνο ενόψει απόφασης του ΔΝΤ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πάγια, πλεον, θέση του Βερολίνου, να κρατάει αποστάσεις στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, αναφέρεται μερίδα του γερμανικού Τύπου.  

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών αρνείται να προχωρήσει σε οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος, γεγονός που αποτυπώνει, όπως φάνηκε και στην συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού, με την καγκελάριο Μέρκελ, την πολιτική γραμμή του Βερολίνου απέναντι στο θέμα της απομείωσης  του ελληνικού χρέους.

Ηδη ο κ. Σόιμπλε σε δημόσια συζήτηση για το μέλλον της νομισματικής ένωσης το βράδυ της Πέμπτης, είχε ξεκάθαρα δηλώσει πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας.

Αλλά και στη συνάντηση που Μερκελ – Τσίπρα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, «οι δυο ηγέτες συζήτησαν κυρίως τα της περαιτέρω υλοποίησης της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας»,

Το δημοσίευμα συνδέει, ωστόσο τα δύο αυτά ζητήματα αναφέροντας πως για να λειτουργήσει η προσφυγική συμφωνία, η Γερμανία χρειάζεται την Ελλάδα, κάτι που δίνει στην ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα να διατυπώνει απαιτήσεις.

Επισημαίνεται ακόμα πως τις επόμενες εβδομάδες η διαμάχη αναμένεται να ενταθεί καθώς  το ΔΝΤ προτίθεται να αποφασίσει το Δεκέμβριο εάν θα συμμετάσχει στην χρηματοδοτική βοήθεια. Το Ταμείο θέτει μεταξύ άλλων ως προϋπόθεση την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που ο Σόιμπλε απορρίπτει.

Στον συνηθισμένα έντονο τόνο της η Bild κάνει λόγο για «χυλόπιτα» του Αλ. Τσίπρα καθώς γράφει: «Το προσπάθησε, και πάλι. Και έφαγε χυλόπιτα, και πάλι!». Σύμφωνα με την εφημερίδα, στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός έκανε προσπάθεια να αποσπάσει από την γερμανίδα καγκελάριο μια δέσμευση για κούρεμα του χρέους με την  Μέρκελ να τον παραπέμπει στο αρμόδιο όργανο των χωρών της ευρωζώνης, το Eurogroup, υπενθυμίζοντας πως το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμη τη συμμετοχή του στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή